V-54225 Toevoegen houder toewijzing zoekgebied aardwarmte Rotterdam Prins Alexander, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Besluit

1. Aanvraag

Aan Equans Energy Solutions B.V. (hierna: Equans) is bij beschikking van 12 februari 2021 door de toenmalige Minister van Economische Zaken en Klimaat met kenmerk DGKE-WO/V-48 (Stcrt. 2021, 8459) een opsporingsvergunning aardwarmte verleend voor het gebied genaamd Rotterdam Prins Alexander. De opsporingsvergunning aardwarmte Rotterdam Prins Alexander wordt sinds de inwerkingtreding van hoofdstuk 2a van de Mijnbouwwet op 1 juli 2023, op grond van artikel 167g van de Mijnbouwwet beschouwd als toewijzing zoekgebied aardwarmte Rotterdam Prins Alexander.

Per bericht ontvangen op 19 september 2023 heeft Equans een aanvraag ingediend bij de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat om Aardyn B.V. (hierna: Aardyn) als houder aan de toewijzing zoekgebied aardwarmte Rotterdam Prins Alexander toe te voegen. De bevoegdheid voor besluiten op grond van de Mijnbouwwet is sinds 10 januari 2022 bij de Staatssecretaris belegd. De beschikking van 22 maart 2024 met kenmerk PDGGO-TDO/V-63180 (Stcrt. 2024, 10438) omvat onder andere een melding van de naamswijziging van Equans Energy Solutions B.V. naar Essent Infrastructure Solutions B.V. (hierna: Essent).

Essent meldt dat Aardyn na de toevoeging de rechtspersoon zal zijn die is aangewezen om de feitelijke werkzaamheden te verrichten of daartoe opdracht te verlenen zoals bedoeld in artikel 22, vijfde lid, van de Mijnbouwwet.

2. Wettelijk kader

Om aardwarmte te mogen opsporen en winnen is op basis van artikel 24n van de Mijnbouwwet eerst een toewijzing zoekgebied nodig om in een gebied nader onderzoek te doen naar de ondergrond om te kunnen beoordelen of het gebied geschikt is voor de opsporing en winning van aardwarmte. Op basis daarvan kan de houder van de toewijzing zoekgebied subsidie aanvragen en de financiering en technische organisatie verder regelen. De houder van een toewijzing zoekgebied heeft het exclusieve recht om voor dat gebied vervolgens een startvergunning aanvragen waarmee hij aardwarmte kan gaan opsporen en winnen.

Op grond van artikel 167g van de Mijnbouwwet wordt een opsporingsvergunning voor aardwarmte per 1 juli 2023 beschouwd als een toewijzing zoekgebied, waarvoor de looptijd de resterende looptijd van de opsporingsvergunning is.

Op grond van artikel 24l, tweede lid, van de Mijnbouwwet kan de Staatssecretaris op aanvraag van de houder van een toewijzing zoekgebied een natuurlijke persoon of rechtspersoon als houder aan een toewijzing zoekgebied toevoegen.

Op grond van artikel 24l, vierde lid, van de Mijnbouwwet beslist de Staatssecretaris op een aanvraag voor het toevoegen van een natuurlijke persoon of rechtspersoon als houder van de toewijzing zoekgebied binnen acht weken na ontvangst van de aanvraag. Hierbij wordt opgemerkt dat die beslistermijn inmiddels is overschreden. Hierover is contact geweest met Essent en zij zijn op de hoogte gehouden van de voortgang van het besluit.

Gelet op:

Artikel 24l, tweede lid, van de Mijnbouwwet;

3. Besluit

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat voegt Aardyn B.V. toe als houder van de toewijzing zoekgebied aardwarmte Rotterdam Prins Alexander (kenmerk DGKE-WO/V-48, Stcrt. 2021, 8459).

Deze beschikking treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beschikking is bekendgemaakt. Deze beschikking wordt bekendgemaakt door toezending aan de aanvrager. Van deze beschikking wordt mededeling gedaan door plaatsing in de Staatscourant.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, namens deze: J. Visser MT-lid Directie Transitie Diepe Ondergrond

Tegen dit besluit kan degene, wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, binnen 6 weken na de dag waarop dit besluit is verzonden, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag. Dit besluit is verzonden op de in de aanhef vermelde datum.

Naar boven