Inspraak ontwerpbesluit wijzigingen legger Waterkeringen 2024 Waterschap Rivierenland

Besluit van het college van dijkgraaf en heemraden

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland heeft op 23 april 2024 de ontwerplegger Waterkeringen 2024 vastgesteld. Daarbij is gelet op:

  • artikel 2.39 van de Omgevingswet

  • artikel 78, tweede lid van de Waterschapswet;

  • artikel 5 van Participatie- en inspraakverordening Waterschap Rivierenland 2020;

  • afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht;

  • artikelen 6.6 en 6.8 van de Omgevingsverordening Gelderland, artikel 7.4 van de Zuid-Hollandse Omgevingsverordening, artikel 6.21 van de Omgevingsverordening Noord-Brabant en artikelen 2.20 en 2.21 van de Omgevingsverordening Utrecht;

  • het Waterbeheerprogramma 2022-2027;

Het college heeft besloten de ontwerplegger op grond van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht voor inspraak ter inzage te leggen.

Inhoud ontwerplegger Waterkeringen 2024

Inleiding

Waterschap Rivierenland is verantwoordelijk voor het beheer van de primaire, regionale en overige waterkeringen in het rivierengebied. Om het beheer van deze waterkeringen op een goede manier te kunnen uitvoeren moet informatie over deze waterkeringen actueel en overzichtelijk in leggers worden vastgelegd. Een legger bevat informatie over de ligging, vorm, afmeting en constructie van waterstaatswerken en over de onderhoudsplichten. In de loop van de tijd kunnen wijzigingen worden aangebracht aan de waterkeringen. Om de legger actueel te houden, worden deze wijzigingen in de legger opgenomen.

Aanleiding wijzigingen legger waterkeringen

Diverse wijzigingen aan de waterstaatkundige infrastructuur zijn verwerkt in de legger waterkeringen 2024. Het gaat hier om:

  • 1.

    Dijkversterking Gameren

  • 2.

    Dijkversterking Lekdijk Vianen

  • 3.

    Dijkversterking Steurgat

  • 4.

    Dijkversterking Steurgatdijk (Land van Altena)

  • 5.

    Dijkversterking Arnhem-Malburgen (PVVR)

  • 6.

    Dijkversterking Harde kade Lent (PVVR)

  • 7.

    Dijkversterkingsproject Fluvia Tiel (PVVR)

  • 8.

    Dijkversterking Kinderdijk-Schoonhovenseveer (actualisatie viertal locaties met constructie)

  • 9.

    Het op hoogte brengen van de waterkering Buitenstad Vianen

  • 10.

    Reguliere wijzigingen aan de waterkeringen als gevolg van vergunningen en meldingen, kwaliteitsverbeteringen in de data en de aanleg van ontlaststelsel Oensel

  • 11.

    Het besluit tot het intrekken van zomerpolderstatus van Gendtse Waard.

Voor de inhoud van de ontwerplegger met bijbehorende documenten verwijzen wij u naar de stukken die ter inzage liggen (zie hieronder).

Ontwerplegger met bijlagen ter inzage

Voordat het college van dijkgraaf en heemraden overgaat tot vaststelling van de legger ligt het ontwerp van de legger met bijbehorende documenten van woensdag 1 mei 2024 tot en met dinsdag 11 juni 2024 voor iedereen ter inzage:

  • 1.

    online via de knop “Bekijk documenten” op deze webpagina

  • 2.

    tijdens kantooruren in het kantoor van het waterschap, De Blomboogerd 1 in Tiel

Om snel te kunnen beoordelen of een leggerwijziging voor u van belang is, zijn op de overzichtskaart alle wijzigingslocaties weergegeven. U kunt dus zien waar in het beheergebied van het waterschap de leggers worden gewijzigd. Daarnaast zijn alle wijzigingen ook zichtbaar op onze interactieve kaart. Een hyperlink naar de interactieve kaart vindt u op de webpagina https://www.waterschaprivierenland.nl/wijzigingen-wsvo-en-leggers.

Als u van plan bent het ontwerpbesluit en de bijbehorende ontwerpleggerkaarten in te komen zien en u wenst uitleg te krijgen, maak dan een afspraak via het e-mailadres omgevingswet@wsrl.nl.

Reageren

Tijdens de inzagetermijn kunnen ingezetenen, bedrijven en belanghebbenden mondeling, schriftelijk of digitaal reageren op de ontwerplegger door het indienen van een zienswijze.

Voor een mondelinge inspraakreactie kunt u contact opnemen via het telefoonnummer 0344-649090. U wordt dan teruggebeld.

Voor een schriftelijke inspraakreactie kunt u een brief richten aan het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland, Postbus 599, 4000 AN Tiel.

Voor het indienen van een digitale inspraakreactie kunt u het geschikte formulier vinden op:

https://www.waterschaprivierenland.nl/zienswijze-indienen. Daarvoor moet u beschikken over een elektronische handtekening (DigiD voor particulieren en eHerkenning voor ondernemers). Inspraakreacties per e-mail kunnen wij niet in behandeling nemen. 

Degenen die een zienswijze hebben ingediend, brengen wij op de hoogte van het genomen besluit en van de manier waarop de resultaten van de inspraak zijn verwerkt.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de ontwerplegger waterkeringen 2024? U kunt terecht op de website van het waterschap: https://www.waterschaprivierenland.nl/wijzigingen-wsvo-en-leggers.

U kunt ook contact opnemen met het waterschap via: omgevingswet@wsrl.nl.

 

Naar boven