Ontwerp wijzigingsbesluit Waterschapsverordening Hollandse Delta Versneld afvoeren hemelwater

Het college van dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta heeft op 19 december 2023 het Ontwerp wijzigingsbesluit Waterschapsverordening Hollandse Delta Versneld afvoeren hemelwater vastgesteld.

Versneld afvoeren van hemelwater

Het versneld afvoeren van hemelwater zorgt voor extra druk op het watersysteem. De toename van verhard oppervlakte en piekbelastingen in het watersysteem zorgen voor ongewenste peilstijgingen. Dit is niet alleen het geval in het stedelijk gebied maar steeds vaker ook in het landelijk gebied. De vergunningplicht die geldt voor het versneld afvoeren van hemelwater wordt daarom uitgebreid. Het versneld afvoeren van hemelwater van een nieuw verhard oppervlak, als het totaal meer bedraagt dan 500 m2 is zonder vergunning zowel in stedelijk als landelijk gebied niet langer toegestaan. De versnelde afvoer als gevolg van een toename van verharding van minder dan 500m2, heeft een dusdanig klein effect op het watersysteem dat deze is vrijgesteld van compensatie.

Overgangsbepaling

Vanwege de grote impact en lange voorbereidingstijd van (bouw)plannen blijft op aanvragen die zijn ingediend een jaar na inwerkingtreding van het wijzigingsbesluit, het oude recht van toepassing.

Voor deze plannen geldt dat het verboden is zonder omgevingsvergunning hemelwater versneld af te voeren van nieuw verhard oppervlak naar een oppervlaktewaterlichaam, als het totaal aan nieuw verhard oppervlak meer bedraagt dan 1500m2

Inzage

Het ontwerp wijzigingsbesluit ligt vanaf de datum van publicatie 6 weken ter inzage.

U kunt het ontwerp wijzigingsbesluit digitaal bekijken via het digitale publicatieblad op officielebekendmakingen.nl. Het document hangt als ‘Bekijk documenten’ aan deze publicatie (zie linker kolom).

Daarnaast kunt u het wijzigingsbesluit digitaal raadplegen via onze website https://www.wshd.nl/bekendmakingen.

U kunt het ontwerp wijzigingsbesluit ook komen inzien in het Waterschapshuis aan de Handelsweg 100 te Ridderkerk, op werkdagen van 08.00 tot 17:30 uur. U kunt hiervoor een afspraak maken via het hieronder genoemde telefoonnummer.

Indienen zienswijze

Belanghebbenden en ingezetenen kunnen gedurende de termijn van terinzagelegging zienswijzen over het ontwerp wijzigingsbesluit naar voren brengen. Dit kan naar keuze schriftelijk of mondeling. U kunt uw zienswijzen schriftelijk sturen naar:

het college van dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta

t.a.v. afdeling Strategie en Beleid

o.v.v. “zienswijze ontwerp wijzigingsbesluit Waterschapsverordening Hollandse Delta Versneld afvoeren hemelwater”

Postbus 4103

2980 GC RIDDERKERK

Voor het mondeling kenbaar maken van een zienswijze kunt u contact opnemen met het waterschapsloket via telefoonnummer (0900) 2005005 (lokaal tarief).

U ontvangt een schriftelijke bevestiging van uw ingediende zienswijze. De ingediende zienswijzen worden beoordeeld en gekeken wordt of deze aanleiding geven om het ontwerp aan te passen. Vervolgens wordt het wijzigingsbesluit Waterschapsverordening Hollandse Delta Versneld afvoeren hemelwater definitief vastgesteld en apart bekendgemaakt.

 

Naar boven