Kennisgeving start verkenning en participatie dijkverbetering Roerdelta

Om onze bewoners en bedrijven te blijven beschermen tegen overstromingen, werken we bij Waterschap Limburg iedere dag aan sterke dijken. Om goed voorbereid te zijn op de toekomst en klimaatverandering blijven hoogwaterbescherming en sterkere dijken nodig. Op basis van de beoordeling is vastgesteld dat het dijktraject 76-1 niet voldoet aan de norm (ondergrens) en er een aanzienlijke verbeteropgave is. Dijktraject 76-1 ligt (deels) binnen een geplande gebiedsontwikkeling in het centrum van Roermond, deeltraject ‘Roerdelta fase 2 en 3’.

Het waterschap houdt bij het ontwerp van de dijkverbetering en de uitvoering rekening met de ontwikkelingen ‘Roerdelta fase 2’ van De Roerdelta Projectontwikkelingsmaatschappij BV (SDK Vastgoed) en ‘Roerdelta fase 3 van Gemeente Roermond’. De gemeente wil met deze ontwikkeling de stad Roermond verbinden met het water en het water verbinden met de stad. Waterschap en gemeente hebben eind 2022 een samenwerkingsovereenkomst gesloten om beide ontwikkelingen zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Door een integrale aanpak ontstaat er een unieke kans om de hoogwaterveiligheidsopgave en de ruimtelijke ambities op elkaar af te stemmen. Gemeente Roermond heeft in de gemeenteraad van 15 december 2022 een voorkeursscenario vastgesteld ten aanzien van de ontwikkeling ‘Roerdelta fase 2 en 3’, waarbinnen als onderdeel van deze ontwikkeling ook de dijkversterkingsopgave wordt voorzien. Het waterschap is van plan te starten met de nadere verkenning voor de dijkverbetering voor het deel van dijktraject 76-1 ter plaatse van de ontwikkeling ‘Roerdelta fase 2 en 3’.

Met deze kennisgeving willen we de omgeving informeren over de start van de verkenning van deeltraject 76-1 dijkverbetering Roerdelta, hoe Waterschap Limburg de verkenning gaat aanpakken en hoe u hieraan een bijdrage kunt leveren.

Ontwikkeling Roerdelta, fase 2 en 3, met in rood huidige ligging

Waterkering traject 76-1

D eeltraject 76-1 binnen scope Roerdelta

De opgave

Het huidige dijktracé, deeltraject Roerdelta te Roermond, bestaat deels uit een harde kademuur met coupures (openingen in de kering) en deels uit groene dijken. Binnen de huidige opgave moet de waterkering circa 1 meter tot 1,50 meter hoger worden ten opzichte van de huidige situatie, afhankelijk van de plek, om te voldoen aan de wettelijke norm welke per 1 januari 2017 van toepassing is (traject 76-1: signaleringswaarde 1/300 per jaar, ondergrens 1/100 per jaar).

Direct ten zuiden van de gebiedsontwikkeling is de Groene Overlaat gelegen. Als onderdeel van de opgave wordt ook de werking van de Groene Overlaat onderzocht en wordt bepaald op welke wijze de Groene Overlaat onderdeel uitmaakt van de huidige scope voor de versterkingsopgave. De dijkversterking zelf is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), waarvoor het Waterschap een beroep kan doen op beschikbare financiële middelen.

Het participatieproces

In de verkenningsfase verkennen we de mogelijke oplossingen voor de dijkversterkingsopgave, waarbij rekening wordt gehouden met het reeds gekozen voorkeursscenario Roerdelta. Tijdens de voorbereidingen voor het opstellen van de diverse voorkeursscenario’s voor de gebiedsontwikkeling van ‘Roerdelta fase 2 en 3’, heeft de gemeente Roermond reeds een uitgebreid participatietraject doorlopen met omwonenden en belanghebbenden. In deze gesprekken zijn een aantal scenario’s onderzocht waarin onder andere de samenhang tussen de hoogwaterveiligheidsopgave en de gebiedsontwikkeling duidelijk wordt. De betrokken omgeving heeft zich hierbij uitgesproken voor een oplossing waarbij de hoogwaterveiligheid als onderdeel van de integrale gebiedsinrichting een plek krijgt. Bij het gekozen voorkeursscenario wordt de dijk zoveel mogelijk als niet storend element, op een natuurlijke wijze in het in te richten openbaar gebied geïntegreerd. Met de gemaakte keuze ligt de basis voor de verdere invulling van de versterkingsopgave al grotendeels vast.

Om nog ontbrekende informatie, feiten en emoties te inventariseren, gaat het waterschap vanaf medio 2023 in gesprek met de bewoners en bedrijven in Roermond tijdens een informatieavond. Ook omgevingswerkgroepen en keukentafelgesprekken kunnen onderdeel uitmaken van het participatietraject. Bewoners en bedrijven worden in de gelegenheid gesteld om informatie in te brengen en voorstellen te doen voor mogelijke oplossingen. Met alle kennis uit het gebied op tafel kan het waterschap gerichtere keuzes maken. We selecteren de kansrijke oplossingen en werken deze uit in kansrijke alternatieven. Aan het eind van de verkenning stellen we een voorkeursalternatief (VKA) vast. Dit VKA wordt vervolgens in een planuitwerkingsfase nader in detail uitgewerkt en ingepast en uiteindelijk in een (ontwerp)Projectbesluit Omgevingswet opgenomen.

Voor deze dijkversterking neemt het waterschap geen formele voorkeursbeslissing in het kader van deze projectprocedure voor het Projectbesluit.

Wat kunt u vanaf nu doen?

U kunt ons helpen met het aandragen van oplossingen voor het VKA en met het verder in beeld brengen van belangen in het gebied waar wij met de dijkversterking rekening mee zouden moeten houden. Deze oplossingen moeten wel voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • 1.

    ze moeten allereerst binnen de geografische scope liggen en een bijdrage leveren aan het oplossen van de dijkversterkingsopgave van het gehele achterliggende gebied;

  • 2.

    daarnaast moeten ze sober en doelmatig zijn. Dat wil zeggen uitvoerbaar, beheerbaar, kosteneffectief, een gemeenschappelijk doel dienen en geen afbreuk doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de waarden in het gebied;

  • 3.

    de oplossingen dienen te passen binnen de uitgangspunten van het door de gemeente Roermond gekozen voorkeursscenario (D) voor de ontwikkeling van de Roerdelta.

Uw oplossingen worden beoordeeld door Waterschap Limburg (in de rol van bevoegd gezag) en – indien ze voldoen aan de voorwaarden – meegenomen in de uitwerking van het voorlopig ontwerp dat wordt opgenomen in het (ontwerp-)Projectbesluit.

Uw reactie op deze kennisgeving kunt u schriftelijk of per e-mail doen tot 6 weken vanaf publicatiedatum (zie ons adres onderaan). Alle door u aangereikte oplossingen, ideeën en kennis bekijken we en beoordelen we samen met de gemeente Roermond en De Roerdelta Projectontwikkelingsmaatschappij BV. We koppelen u persoonlijk terug wat we met uw inbreng gaan doen. Daarnaast zijn wij in deze fase ook beschikbaar om u te ontmoeten zodat u uw ideeën nader kunt toelichten en inbreng kunt geven. Neemt u met ons contact op als u graag nader geïnformeerd wenst te worden of als een persoonlijk gesprek wenst. Omwonenden nodigen wij per nieuwsbrief en via de website uit voor een informatiebijeenkomst medio 2023. Deze bijeenkomst wordt gezamenlijk met de gemeente Roermond en De Roerdelta Projectontwikkelingsmaatschappij BV georganiseerd vanwege de samenhang tussen de dijkverbetering en de gebiedsontwikkeling Roerdelta.

Planning

  • 1.

    Verkenningsfase: <medio 2023 – medio 2024> (Voorkeursalternatief gereed medio 2024)

  • 2.

    Planuitwerkingsfase: <medio 2024 – eind 2025>

  • 3.

    Ontwerp-Projectbesluit gereed: begin 2025

  • 4.

    Realisatiefase start: vanaf 2026

  • 5.

    Werkzaamheden gereed: 2029

Omgevingswet

De verwachting is dat vanaf 1 januari 2024 de Omgevingswet in werking treedt. Dit betekent dat we voor de dijkversterking een Projectbesluit Omgevingswet gaan vaststellen met de bijbehorende verplichte projectprocedure.

Het waterschap is zowel initiatiefnemer als bevoegd gezag voor deze procedure. Het vastgestelde Projectbesluit Omgevingswet behoeft de goedkeuring van Gedeputeerde Staten van Limburg.

 

Formeel ter inzage en mogelijkheid voor indienen van zienswijzen en instellen van beroep

Na het vaststellen van het VKA volgt de planuitwerkingsfase. De planuitwerkingsfase moet leiden tot een dijkontwerp dat wordt vastgelegd in een Projectbesluit. Voor het Projectbesluit gaan we specifieker kijken hoe we de dijk goed kunnen inpassen. Tijdens de planuitwerkingsfase leggen wij het Ontwerp-Projectbesluit Omgevingswet en overige bijbehorende stukken (zoals de uitvoerings-besluiten, besluit tot wijziging werkingsgebieden Waterschapsverordening en m.e.r.-beoordelings-beslissing) formeel ter inzage.

Over de ter inzage gelegde ontwerpbesluiten kan iedereen een zienswijze naar voren brengen. Tegen het goedgekeurde Projectbesluit Omgevingswet en de uitvoeringsbesluiten kan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Aanvullende informatie kunt u vinden op https://www.waterschaplimburg.nl/dijkversterking-roerdelta/

Reageren op deze kennisgeving?

Ziet u mogelijke oplossingen voor het VKA, heeft u aanvullende informatie voor de dijkverbeteringssopgave of zijn er initiatieven in de omgeving waar we rekening mee moeten houden? Dan horen we graag van u binnen de termijn van 6 weken na publicatiedatum. Stuur uw reactie naar dijkversterking@waterschaplimburg.nl of per post naar Waterschap Limburg, t.a.v. HWBP-project Roerdelta, Postbus 2207, 6040 CC Roermond

Wat gebeurt er met uw reactie?

Uw reactie op dit document beoordelen wij en nemen wij, indien mogelijk, mee in het nadere uitwerking van het project. We koppelen uiterlijk medio 2023 aan u terug.

Naar boven