Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard -Bekendmaking wijziging Bevoegdhedenregister HHSK

 

Het college van Schieland en de Krimpenerwaard maakt bekend dat zij op 30 maart 2021 het Bevoegdhedenregister van Schieland en de Krimpenerwaard heeft gewijzigd.

 

In het Bevoegdhedenregister zijn (onder)mandaten, (onder)volmachten en (onder)machtigingen opgenomen. In het register zijn de functionarissen genoemd die bevoegd zijn om voor bepaalde zaken namens het college besluiten te nemen en te ondertekenen. Het gewijzigde register treedt in werking op de dag na deze bekendmaking.

 

Het Bevoegdhedenregister ligt gedurende zes weken ter inzage op het kantoor van Schieland en de Krimpenerwaard aan de Maasboulevard 123 in Rotterdam. Het register is ook als bijlage toegevoegd bij deze digitale bekendmaking.

 

Belanghebbenden kunnen tegen het Bevoegdhedenregister binnen zes weken na deze bekendmaking bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Schieland en de Krimpenerwaard, Postbus 4059, 3006 AB Rotterdam.

 

Bevoegdhedenregister als bedoeld in artikel 4 van het Algemeen bevoegdhedenbesluit HHSK 2013.

 

Vastgesteld door dijkgraaf en hoogheemraden op 17 december 2013 en gewijzigd bij besluit van 2 juni 2015, 11 april 2017, 27 juni 2017, 13 februari 2018, 17 december 2019 en 30 maart 2021.

 

Toelichting

 

De mandaten in het algemene deel gelden voor alle afdelingen, ieder voor zover behorend tot hun takenpakket/proces.

Vervolgens worden de specifieke mandaten per afdeling genoemd:

  • 1.

    Algemeen

  • 2.

    Publiekszaken

  • 3.

    Waterkeringen en wegen

  • 4.

    Watersystemen

  • 5.

    Bestuur, Informatie en Juridisch Advies

  • 6.

    Bedrijfsvoering

  • 7.

    Afvalwaterketen

  • 8.

    Integrale plannen en projecten

  • 9.

    Interne bevoegdheidsverdeling tijdens crises

In de eerste kolom is de bevoegdheid omschreven die wordt gemandateerd of waarvoor een volmacht wordt gegeven dan wel machtiging wordt verleend.

 

In de tweede kolom is het mandaterend of volmacht/machtiging gevend bestuursorgaan genoemd. Dit is het college van dijkgraaf en hoogheemraden (D&H) of de dijkgraaf (D).

 

In de derde kolom is de soort bevoegdheid genoemd:

  • Mandaat (Mt): de bevoegdheid om namens het college dan wel de dijkgraaf besluiten in de zin van de Algemene wet bestuursrecht te nemen;

  • Volmacht (V): de bevoegdheid om namens het bestuursorgaan privaatrechtelijke rechtshandelingen te verrichten

  • Machtiging (Mg): de bevoegdheid om namens het bestuursorgaan feitelijke handelingen te verrichten die noch een besluit noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn.

In de vierde kolom is de mandaatnemer benoemd: secretarisdirecteur (SD). Alle bevoegdheden worden vervolgens via de SD verder gemandateerd.

 

In de vijfde en zesde kolom is de ondermandaatnemer benoemd: directeur (D), afdelingshoofd (AH) of (nader aan te wijzen) medewerker. In enkele gevallen is aan alle medewerkers ondermandaat verleend (bijvoorbeeld het ondermandaat bij 1.1). In andere gevallen is de bevoegdheid tot verder ondermandaat opgenomen. Verder ondermandaat is dan mogelijk aan ‘nader aan te wijzen medewerkers’. Daarvoor moet een modelbesluit worden gebruikt. Dit is verkrijgbaar bij het cluster Juridisch Advies (JAV). De aanwijzingsbesluiten moeten worden gemeld aan het cluster JA dat het register met aanwijzingsbesluiten beheert. Contactpersoon JAV: Annelieke Limahelu.

 

In de zevende kolom zijn de eventuele voorwaarden genoemd.

 

In artikel 5 van het Algemeen Bevoegdhedenbesluit HHSK 2013 zijn de algemene voorwaarden voor het gebruik van (onder)mandaat, (onder)volmacht en (onder)machtiging genoemd.

  • Als een te nemen beslissing bestuurlijk gevoelig is en/of rechtstreeks gevolgen heeft voor de relatie met een ander overheidsorgaan moet de te nemen beslissing worden besproken met het bestuursorgaan/de mandaatgever.

  • De uitoefening van de bevoegdheid geschiedt binnen de grenzen van de vastgestelde taken/processen, met inachtneming van het ter zake geldende recht, de vastgestelde of vast te stellen beleids- en uitvoeringsregels en de regels voor het beheer van budgetten (hoofdstuk III Algemeen Bevoegdhedenbesluit HHSK 2013).

  • Op verzoek van de mandaatgever moet een rapportage over de uitoefening van de bevoegdheid worden verschaft.

Daar waar in de kolommen gesproken wordt over mandaat en (verder) ondermandaat is voor zover van toepassing tevens bedoeld volmacht/machtiging en (verder) ondervolmacht / ondermachtiging .

 

Bijlage:

Overzicht namen van directeuren en afdelingshoofden werkzaam bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

 

  • 1.

    ALGEMEEN

Omschrijving

Mandaat-gever

Soort bevoegdheid

Mandaat aan

Onder-mandaat aan

Verder onder-mandaat aan

Voorwaarden

1.1

Het verzenden van ontvangstbevestigingen van bij het bestuur ingekomen verzoeken, zienswijzen, bezwaarschriften, bedenkingen en beroepschriften, het doen uitgaan van kennisgevingen op grond van wet- en regelgeving, alsmede het doen uitgaan van brieven die uitsluitend mededelingen, inlichtingen of feitelijke informatie bevatten, alsmede het verstrekken van (enquête)gegevens.

College /dijkgraaf

Mg

SD

AH

Medewerkers

1.2

Het aanvragen van vergunningen en ontheffingen, het doen van meldingen en het voldoen aan informatieplicht bij andere overheidsinstanties

college

Mg

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

1.3a

Het nemen van besluiten in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (waaronder het verstrekken van milieu-informatie).

college

Mt

SD

AH

Met instemming van JAV.

1.3b

Het verdagen van de beslissing op een Wob-verzoek als bedoeld in artikel 6, lid 2 Wob en het opschorten van de termijn voor het geven van een beslissing op een wob-verzoek als bedoeld in artikel 6, lid 3 Wob.

College

Mt

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

1.4

Het indienen van een verweerschrift in het kader van een procedure op grond van de Awb voor zover het zich richt tegen een beschikking van het bestuursorgaan.

College / dijkgraaf

Mg

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

Met instemming van JAV.

1.5

Het indienen van een dagvaarding bij een civiele procedure.

Dijkgraaf

Mg

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

Met instemming van JAV.

1.6

Het doen van aangifte bij de politie en het als getuige of verdachte optreden in het kader van een procedure.

Dijkgraaf

Mg

SD

AH

medewerkers

In overleg met het afdelingshoofd of diens plaatsvervanger

1.7a

Het aangaan van (financiële en juridische) verplichtingen en het houden van aanbestedingen voor uit te voeren werken, leveringen en diensten en het nemen van alle noodzakelijke beslissingen in een aanbestedingsprocedure (inclusief het afhandelen van klachten).

College

Mt/V/Mg

SD

Directeur/AH

Budgethouders/ nader aan te wijzen medewerkers

Met inachtneming van het geldende inkoop- en aanbestedingsbeleid en hoofdstuk II en III van het Algemeen Bevoegdhedenbesluit HHSK 2013. NB: Bij inkoop gelden de teken- en beschikkingsbevoegd-heden uit de artikelen 18 (exploitatie) en 27 (investeringen) van het Algemeen bevoegdhedenbesluit 2013.

1.7b

Afwijken van de algemene inkoopvoorwaarden bij het inkopen van diensten (AWVODI), leveringen (AWIV) en ICT (AWBIT).

College

V

SD

AH

Met instemming van JAV (advocaat in dienstbetrekking).

1.8

Het uitoefenen van de doorzendplicht c.q. de terugzendplicht ingevolge artikel 2:3 Awb.

College

Mg

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

1.9

Het toepassing geven aan de uniforme openbare voorbereidingsprocedure als bedoeld in afdeling 3.4 Awb (het terinzageleggen, het openbaar kennisgeven, het in ontvangst nemen van een mondelinge zienswijze).

College

Mg

SD

AH

medewerkers

1.10

Het stellen van een termijn om een aanvraag met gegevens en bescheiden, dan wel met een vertaling of een samenvatting aan te vullen, alsmede te beslissen om een aanvraag niet te behandelen als bedoeld in artikel 4:5 Awb.

College

Mt

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

1.11

Het afwijzen van een herhaalde aanvraag bij het ontbreken van nieuwe feiten of omstandigheden op grond van artikel 4:6 Awb.

College

Mt

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

1.12

Besluit tot termijnverlenging van een te geven beschikking (artikel 3:18 Awb) en de kennisgeving van een nieuwe termijn als de beschikking niet binnen de bij wettelijk voorschrift bepaalde termijn kan worden gegeven (artikel 4:14 Awb).

College

Mt

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

1.13

Het (telefonisch) horen van de aanvrager en belanghebbenden zoals bedoeld in de artikelen 4:7 en 4:8 van de Awb.

College

Mg

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

1.14

Besluit om, indien er sprake is van een omstandigheid genoemd in artikel 4:11 en 4:12 Awb, het horen achterwege te laten.

College

Mt

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

1.15

Het vaststellen van de verplichting tot betaling van een geldsom als bedoeld in artikel 4:86 Awb (bestuursrechtelijke geldschuld).

College / dijkgraaf

Mt

SD

AH

 

 

1.16

Het vaststellen van aanvraagformulieren zoals bedoeld in artikel 4:4 Awb.

College

Mt

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

1.17

Het indienen van adviezen en zienswijzen namens het bestuursorgaan.

College

Mg

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

Na consultatie portefeuillehouder. Hieronder begrepen is ook het ogv artikel 3.1.1 Besluit Bro geven van een advies over een in voorbereiding zijnde bestemmingsplan of een Rijks- of provinciaal inpassingsplan.

1.18

Uitwerken hoofdstructuur van de organisatie. Bij een wijziging van de organisatie houdt dit in: het nemen van beslissingen over taakinhoud en taakverdeling, functiebeschrijvingen, verantwoordelijkheden en bevoegdheden, met uitzondering van beslissingen t.a.v. secretaris-directeur, de directeur en de concerncontroller.

College

Mt/V

SD

1.19

Tot stand brengen en uitvoeren van het personeelshandboek

College

Mt/V

SD

1.20a

Het aangaan van een arbeidsovereenkomst met secretaris-directeur, directeur en concerncontroller

College

Mt/V

1.20b

Het aangaan van een arbeidsovereenkomst met afdelingshoofden

College

Mt/V

SD

Directeur

Met inachtneming van de door de secretaris-directeur gestelde regels. Deovereenkomsten worden ondertekend door de secretaris-directeur.)

1.21a

Het uitoefenen van bevoegdheden die op grond van de CAO VWVW en het personeelshandboek toekomen aan het college ten aanzien van onder zijn verantwoordelijkheid werkende medewerkers, waaronder begrepen het aannemen van personeel binnen de vastgestelde formatie alsmede vrijwillig ontslag.

College

Mt/V

SD

AH

Voor afdelingshoofden gelden de volgende uitzonderingen:

  • 1.

    de aanstelling/het aannemen van de secretarisdirecteur, directeur, de afdelingshoofden en de concerncontroller

  • 2.

    het geven van disciplinaire straffen. Voor de secretaris-directeur gelden de volgende uitzonderingen:

    • 1.

      de aanstelling/het aannemen van de secretarisdirecteur, directeur en de concerncontroller.

1.21b

Het instellen van een arbeidsvoorwaardencommissie

College

SD

1.21c

Het beoordelen van medewerkers

College

Mt/V

SD

AH

Teamleiders

1.22

Het onvrijwillig ontslaan van personeel

College

Mt/V

SD

Met uitzondering van de directeur, de afdelingshoofden en de concerncontroller.

1.23

Taken en bevoegdheden ARBO-wet

College

Mt

SD

AH

1.24

Het vaststellen van ontwerpprojectplannen op grond van de Waterwet voorafgaand aan de kennisgeving of publicatie

College

Mt

SD

Ambtelijkopdracht-gever

1.25

Het vaststellen van een projectplan op grond van de Waterwet voor eenvoudige waterstaatswerken met eenvoudige procedure cfm. art. 4:8 Awb

College

Mt

SD

Ambtelijkopdracht-gever

1.26

Het vaststellen van een projectplan op grond van de Waterwet als blijkt dat er in de zienswijzetermijn geen zienswijzen zijn ingediend/naar voren zijn gekomen.

College

Mt

SD

Ambtelijkopdracht-gever

1.27

Volmacht voor het tekenen van samenwerkingsovereenkomsten na bestuurlijke besluitvorming

College

V

Pfh

1.28

Het aanvragen van subsidies met annexe besluiten

College

Mt

SD

AH

Bij subsidie-aanvragen gelden de teken- en beschikkingsbevoegd-heden uit de artikelen 18 (exploitatie) en 27 (investeringen) van het Algemeen bevoegdhedenbesluit 2013.

1.29

Aanvragen, wijzigen en intrekken van gebruikersaccounts voor interne en externe applicaties (bijvoorbeeld Prosa, e-hrm, e-Herkenning, DigiD-OP)

College

Mg

SD

AH

Teamleiders

1.30

Treffen van schikkingen in geschillen

College

Mt/V

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

In overleg met de advocaat in dienstbetrekking en met inachtneming van het Algemeen Bevoegdhedenbesluit HHSK 2013 (grenzen budgethouders). In alle gevallen moet worden afgestemd met de portefeuillehouder juridische zaken.

1.31

Het indienen van bezwaar- of beroepschriften

College

Mg

SD

AH

Na consultatie portefeuillehouder juridische zaken.

1.32

Het afhandelen van klachten op grond van afdeling 9 Algemene wet bestuursrecht

College

Mt

SD

Zie 5.19 voor het horen.

 

  • 2.

    AFDELING PUBLIEKSZAKEN

Omschrijving

Mandaat-gever

Soort bevoegdheid

Mandaat aan

Onder-mandaat aan

Verder onder-mandaat aan

Voorwaarden

2.1

Het verlenen, intrekken, wijzigen of weigeren van vergunningen op grond van de Waterwet, Keur en wegenverordening en gedelegeerde.regelgeving

College

Mt

SD

Directeur/AH

Nader aan te wijzen medewerkers

2.2

Het verlenen van ontheffingen op grond van artikel 87 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 [RVV 1990]

College

Mt

SD

Directeur/AH

Nader aan te wijzen medewerkers

2.3

Het nemen van (tijdelijke) verkeersbesluiten en verkeersmaatregelen op grond van de Wegenverkeerswet en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer.

College

Mt

SD

Directeur/AH

Nader aan te wijzen medewerkers

Als er een samenloop is met een watervergunning of een andere ontheffing van het waterschap

2.4

Het nemen van verkeersbesluiten op basis van de Scheepvaartverkeerswet.

College

Mt

SD

Directeur/AH

Nader aan te wijzen medewerkers

2.5

Het stellen van nadere eisen of maatwerkvoorschriften op grond van de Waterwet, gedelegeerde regelgevingen de Keur.

College

Mt

SD

Directeur/AH

Nader aan te wijzen medewerkers

2.6

Het indienen van adviezen bij vergunningen voor indirecte lozingen.

College

Mt

SD

Directeur/AH

Nader aan te wijzen medewerkers

2.7

Het sluiten en ondertekenen van privaatrechtelijke overeenkomsten voor de aanlevering per as van ongezuiverd afvalwater bij de AWZI’s.

College / dijkgraaf

V

SD

Directeur/AH

 

Met instemming van JAV

2.8

  • a.

    Besluiten over bestuurlijke- en herstelsancties: bestuurlijke boete, last onder bestuursdwang en last onder dwangsom.

College / dijkgraaf

Mt

DGR en SD

  • b.

    Besluiten tot het nemen van bestuurlijke en herstelsancties in het kader van de schouw gewoon en buitengewoon onderhoud: bestuurlijke boete, last onder bestuursdwang en last onder dwangsom.

College / dijkgraaf

Mt

SD

Directeur/AH

  • c.

    Het afwijzen van een verzoek om handhaving

College

Mt

SD

Directeur/AH

informeren portefeuillehouder

2.9

Het uitoefenen van bestuursdwang in spoedeisende gevallen als bedoeld in artikel 5:31 Awb.

College

Mt

SD

Directeur/AH

Nader aan te wijzen medewerkers

Z.s.m. mondeling besluit op schrift stellen.

2.10

  • a.

    Het vaststellen van de hoogte van de verschuldigde kosten voor de toepassing van bestuursdwang als bedoeld in artikel 5:25 lid 6 Awb.

College

Mt

SD

Directeur/AH

  • b.

    Het vaststellen van een beschikking omtrent de invordering van een dwangsom als bedoeld in artikel 5:37 Awb.

College

Mt

SD

Directeur/AH

2.11

Uitvoering geven aan artikel 257ba Wetboek van Strafvordering jo artikel 4.2 sub b Besluit OM-afdoening (bestuurlijke strafbeschikking)

College

Mt

SD

Directeur/AH

2.12

Het goedkeuren van visplannen

College

Mt

SD

Directeur/AH

2.13

Het vertegenwoordigen van het bestuursorgaan bij de behandeling van bezwaar- en beroepschriften en verzoeken om voorlopige voorziening op grond van de Algemene wet bestuursrecht [Awb] voor de bezwaarschriftencommissie, de rechtbank, het gerechtshof, de afdeling Bestuurs-rechtspraak van de Raad van State, de Centrale Raad van Beroep en het College van beroep voor het Bedrijfsleven (bestuursrechtelijke procedures).

College / dijkgraaf

Mg

SD

Directeur/AH

Nader aan te wijzen medewerkers

2.14

Besluit na formele mer-beoordeling van de aanleg, wijziging of uitbreiding van werken voor het onttrekken of kunstmatig aanvullen van grondwater in gevallen waarin de activiteit betrekking heeft op een hoeveelheid water van 1,5 miljoen m3 of meer per jaar tot 10 miljoen m3

College

Mt

SD

Directeur/AH

Nader aan te wijzen medewerkers

2.15

Besluit na vormvrije mer-beoordeling van de aanleg, wijziging of uitbreiding van werken voor het onttrekken of kunstmatig aanvullen van grondwater in gevallen waarin de activiteit betrekking heeft op een hoeveelheid water van minder dan 1,5 miljoen m3 per jaar

College

Mt

SD

Directeur/AH

Nader aan te wijzen medewerkers

  • 3.

    AFDELING WATERKERINGEN & WEGEN

Omschrijving

Mandaat-gever

Soort bevoegdheid

Mandaat aan

Onder- mandaat aan

Verder onder- mandaat aan

Voorwaarden

3.1

Het stellen van nadere regels ter uitvoering van artikel 3.7 van de Keur van Schieland en de Krimpenerwaard (dijkbewaking)

College

Mt

SD

AH

3.2

Het benoemen van de leden van het dijkbewaking als bedoeld in artikel 3.7 van de Keur van Schieland en de Krimpenerwaard en het intrekken van deze benoeming.

College

Mt

SD

AH

3.3

Het (jaarlijks) herzien van de hoogte van de vergoeding voor de leden van het dijkbewaking.

College

Mt

SD

AH

3.4

Het nemen van (tijdelijke) verkeersbesluiten en verkeersmaatregelen op grond van de Wegenverkeerswet en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer.

College

Mt

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

Als er geen samenloop is met een watervergunning of een andere ontheffing van het waterschap

4. AFDELING WATERSYSTEMEN

Omschrijving

Mandaat-gever

Soort bevoegdheid

Mandaat aan

Onder-mandaat aan

Verder onder- mandaat aan

Voorwaarden

4.1

Het sluiten en ondertekenen van privaatrechtelijke overeenkomsten voor baggerdepots.

College / dijkgraaf

V

SD

AH

Met instemming van JAV en cluster Planning, Control en Subsidies

4.2

Het aanvragen van vergunningen enontheffingen, het doen van meldingen en het voldoen aan informatieplicht bij andere overheidsinstanties

college

Mg

SD

AH

projectleiders

  • 5.

    AFDELING BESTUUR, INFORMATIE EN JURIDISCH ADVIES

 

Omschrijving

Mandaat-gever

Soort bevoegdheid

Mandaat aan

Onder-mandaat aan

Verder onder-mandaat aan

Voorwaarden

5.1

Het aansprakelijk en in gebreke stellen van derden.

College

V

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

In overleg met de betreffende vakafdeling.

5.2

Het beslissen op verzoeken om schadevergoeding en nadeelcompensatie.

College

V Mt

SD

AH

Het toekennen van verzoeken om nadeel-compensatie tot een bedrag van € 50.000 met inachtneming van de Nadeelcompensatieregeling.

5.3

Het vertegenwoordigen van het waterschap in kort gedingprocedures, eerste aanleg, hoger beroep en cassatie (civielrechtelijke procedures).

Dijkgraaf

Mg

SD

AH

Advocaat in dienstbetrekking Nader aan te wijzen medewerkers

Inclusief de inschakeling en aansturing van de verplichte vertegenwoordiging door een advocaat.

5.4

Het vertegenwoordigen van het bestuursorgaan bij de behandeling van bezwaar- en beroepschriften en verzoeken om voorlopige voorziening op grond van de Algemene wet bestuursrecht [Awb] voor de bezwaarschriftencommissie, de rechtbank, het gerechtshof, de afdeling Bestuurs-rechtspraak van de Raad van State, de Centrale Raad van Beroep en het College van beroep voor het Bedrijfsleven (bestuursrechtelijke procedures).

College / dijkgraaf

Mg

SD

AH

Advocaat in dienstbetrekking

Nader aan te wijzen medewerkers

5.5

Het nemen van besluiten en verrichten van (privaat)rechtelijke (rechts)handelingen inzake verjaring, huren, verhuren, of op andere wijze in gebruik geven van roerende en onroerende zaken m.u.v. erfpacht.

College

Mt/V

SD

AH

De gemandateerde (AH BIJ) heeft mandaat tot € 50.000.

Echter bij contracten die betrekking hebben op bijzondere situaties moet de pfh worden gekend.

College is bevoegd te beslissen tussen €50.000 en €250.000

Er vindt geen verrekening plaats van baten en lasten binnen het afdelingsbudget.

5.6

Het verkrijgen, vervreemden of bezwaren van onroerende zaken en het wijzigen of beëindigen van zakelijke rechten m.u.v. erfpacht.

College

Mt/V

SD

AH

Met inachtneming van het Algemeen Delegatiebesluit 2005

De gemandateerde (AH BIJ) heeft mandaat tot € 50.000.

Echter bij contracten die betrekking hebben op bijzondere situaties moet de pfh worde gekend

College is bevoegd te beslissen tussen €50.000 en €250.000

Er vindt geen verrekening plaats van baten en lasten binnen het afdelingsbudget.

5.7a

Het voor de eerste maal vestigen van een recht van erfpacht.

College

Mt/V

 

 

 

 

5.7b

Alle andere rechtshandelingen inzake erfpacht (zoals doen van een voorstel tot afkoop, heruitgifte, waardebepaling, etc.).

College

Mt/V

SD

AH

5.8

Doorzenden bezwaarschrift ex artikel 6:15 Awb

College

Mt

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

5.9

Verdagen beslissing op bezwaar ex artikel 7:10 lid 3 Awb

College

Mt

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

5.10

Verdagen beslissing op Wob-verzoek ex artikel 6 Wob

College

Mt

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

5.11

Het nemen van besluiten op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (was: Wet Bescherming Persoonsgegevens).

College

Mt

SD

AH

Functionaris Gegevens-bescherming (was: privacyofficer) en nader aan te wijzen medewerkers

5.12

Het vaststellen van de verschuldigde dwangsom bij niet tijdig beslissen als bedoeld in artikel 4:18 Awb.

College

Mt

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

5.13

  • 1.

    Het vervangen van archiefbescheiden door reproducties, teneinde de aldus vervangen bescheiden te vernietigen, overeenkomstig artikel 7 van de Archiefwet 1995 en artikel 6, eerste en tweede lid van het Archiefbesluit 1995;

  • 2.

    Het opmaken van een verklaring van vervanging van archiefbescheiden door reproducties, overeenkomstig artikel 8 van het Archiefbesluit 1995.

College

Mg

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

5.14

  • 1.

    Het vervreemden van archiefbescheiden overeenkomstig artikel 8 eerste en tweede lid van de Archiefwet 1995, artikel 7 eerste en tweede lid en artikel 8 van het Archiefbesluit 1995

  • 2.

    Het opmaken van een verklaring van vervreemding van archiefbescheiden, overeenkomstig artikel 8 van het Archiefbesluit 1995

College

Mg

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

5.15

  • 1.

    Het overbrengen van archiefbescheiden naar de archiefbewaarplaats van HHSK, overeenkomstig artikel 12 eerste lid van de Archiefwet 1995 en artikel 9 van het Archiefbesluit 1995.

  • 2.

    Het vervroegd overbrengen van archiefbescheiden naar de archiefbewaarplaats van HHSK, overeenkomstig artikel 13 eerste lid van de Archiefwet 1995.

  • 3.

    Het verzoeken om het verlenen van een machtiging door Gedeputeerde Staten tot opschorting van de overbrenging van archiefbescheiden naar de archiefbewaarplaats van HHSK, overeenkomstig artikel 13 derde en vierde lid van de Archiefwet 1995.

  • 4.

    Het opmaken van een verklaring van overbrenging van archiefbescheiden naar de archiefbewaarplaats van HHSK, overeenkomstig artikel 8 van het Archiefbesluit 1995.

College

Mg

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

5.16

Het opmaken van een verklaring van vernietiging van archiefbescheiden, overeenkomstig artikel 8 van het archiefbesluit 1995.

College

Mg

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

5.17

Het stellen van beperkingen aan de openbaarheid van archiefbescheiden, overeenkomstig artikel 15 eerste en tweede lid en artikel 16 tweede lid van de Archiefwet 1995 en artikel 10 van het Archiefbesluit 1995.

College

Mg

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

5.18

Het aanvragen van autorisatie, gegevensverstrekking en gebruik van landelijke basisregistraties (waaronder GBA, kadastrale gegevens, BGT etc).

College

Mt

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

5.19

Het horen van klager en degene op wiens gedraging de klacht betrekking heeft als bedoeld in artikel 9:10 Awb

College

Mg

SD

AH

Klachten-coöordinator en medewerkers JAV

Met inachtneming van het bepaalde in hoofdstuk 9 Awb en punt 1.32 van dit register.

  • 6.

    AFDELING BEDRIJFSVOERING

6.1

Het afsluiten van verzekeringen.

College

V

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

Met inachtneming van hoofdstuk II en III van het Algemeen Bevoegdhedenbesluit HHSK 2013.

6.2

Het aangaan van geldleningen

College

V

SD

AH (onder-mandaat vervalt, bevoegdheid ligt bij SD)

Met inachtneming van het Treasurystatuut

6.3

Het instellen van (dwang)invorderingsmaatregelen ter zake van aan het hoogheemraadschap verschuldigde bedragen, niet zijnde belastingen of daarmee gelijk te stellen heffingen.

College

V/M

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

6.4

  • -

    Het aangaan en opzeggen van bankrekeningen;

  • -

    het wijzigen van profielen, limieten, bevoegde personen voor het doen van betalingen/overmaken van gelden).

College

V/M

SD

AH

  • 7.

    AFDELING AFVALWATERKETEN

Omschrijving

Mandaat-gever

Soort bevoegdheid

Mandaat aan

Onder-mandaat aan

Verder onder-mandaat aan

Voorwaarden

7.1

Het instemmen en adviseren op (gemeentelijke) rioleringsplannen

College

Mt

SD

AH

7.4

Aangifte verontreinigingsheffing voor lozing gezuiverd afvalwater op rijkswater

College

Mt

SD

AH

7.5

Verrichten van handelingen voortvloeiend uit de aanbesteding energie, perceel elektriciteit en die noodzakelijk en bepalend zijn om tot vastlegging te komen van de prijs en voor het op dat moment gedefinieerde quotum en tijdvak.

College

M/V

SD

AH

Nader aan te wijzen medewerkers

  • 8.

    Integrale plannen en projecten

8.1

Het aanvragen van vergunningen en ontheffingen, het doen van meldingen en het voldoen aan informatieplicht bij andere overheidsinstanties

college

Mg

SD

AH

projectleiders

  • 9.

    Interne bevoegdheidsverdeling tijdens crises

 

Ook tijdens (potentiële) crises blijven de normale bevoegdheden van functionarissen uit de reguliere lijnorganisatie onverminderd van kracht.

De bevoegdheden uit dit hoofdstuk (hs. 9) mogen alleen worden gebruikt als het betreffende afdelingshoofd een gebeurtenis niet via de normale bevoegdheden kan afhandelen. Wanneer de situatie het toelaat adviseert de Juridisch coördinator (JCO) hierover.

 

Omschrijving van de bevoegdheid

Mandaat, volmacht en/of machtiging verleend aan

Ondermandaat aan

Voorwaarden / opmerkingen

9.1

Bevoegdheden die in de wet aan het college van D&H en/of de dijkgraaf zijn toegewezen.

De dijkgraaf (al dan niet in de rol van voorzitter waterschapsbeleidsteam (WBT)).

Voorbeelden hiervan zijn Waterschapswet art. 96 (bv. het wijzigen van een peilbesluit) en Waterwet art. 5.30 (afwenden van gevaar voor waterstaatswerken) .

De dijkgraaf kan ondermandaat, -volmacht of –machtiging verlenen aan één of meer hoogheemraden.

Wanneer de bevoegdheden die van de burgemeester of de voorzitter veiligheidsregio dreigen te raken treedt de dijkgraaf hiermee in contact om consensus te betrachten.

9.2

Afwijken van een peilbesluit in geval van extreme droogte of extreme neerslag

operationeel leider

Vigerend peilbesluit blijft van kracht maar wordt tijdelijk niet gehandhaafd

9.3

Bevoegdheden van de secretaris-directeur uitoefenen, zolang niet wordt afgeweken van vastgesteld beleid, inclusief de financiële bevoegdheid.

Operationeel leider

Beslissingen over bedragen boven € 500.000 liggen bij het WBT.

De coördinator plaats incident heeft een financieel ondermandaat van € 50.000 per crisis.

9.4

Bevoegdheid tot het op- en afschalen van de eigen afdeling voor het voorbereiden of nemen van waterstaatkundige maatregelen.

Het afdelingshoofd van de waterstaatkundig betrokken afdeling.

Bijvoorbeeld voor de inzet van extra mensen of middelen vanuit HHSK of een aannemer. Vanuit andere overheden valt onder bijstand, zie verderop.

9.5

Bevoegdheid tot het opschalen van de crisisstructuur naar fase 1 of 2

Operationeel leider

Op verzoek van of in overleg met de betreffende afdelingshoofden.

9.6

Bevoegdheid tot het opschalen van de crisisstructuur naar fase 3 of 4

Dijkgraaf

Na overleg met de operationeel leider, eventueel op verzoek daartoe van een of meer hoogheemraden.

9.7

Bevoegdheid tot het afschalen van de crisisstructuur van fase 3 of 4 naar een lagere fase

Dijkgraaf

Na overleg met de operationeel leider, eventueel op verzoek daartoe van een of meer hoogheemraden.

9.8

Bevoegdheid tot het afschalen van de crisisstructuur naar fase 2 naar 1 of naar de reguliere bedrijfsvoering

Operationeel leider

Op verzoek van of in overleg met de betreffende afdelingshoofden.

9.9

Bevoegdheid tot het vertegenwoordigen van HHSK en zo nodig andere waterbeheerders in een strategisch crisisbeleidsteam zoals dat van de KWA* of dat van een crisispartner zoals een WBT van een waterschap, een RBT van een veiligheidsregio of een GBT van een gemeente.

*kleinschalige wateraanvoer

Dijkgraaf of diens equivalent bij een andere waterbeheerder

Deze bevoegdheid vloeit o.a. voort uit de Waterwet, de Wet Veiligheidsregio’s en de convenanten met de Veiligheidsregio’s.

Dit betekent dat HHSK ook andere waterbeheerders vertegenwoordigt of dat HHSK door een andere waterbeheerder wordt vertegenwoordigd.

9.10

Bevoegdheid tot het vertegenwoordigen van HHSK en zo nodig andere waterbeheerders in een operationeel crisisteam op tactisch niveau van een crisispartner zoals bv het WOT van een waterschap, een ROT van een veiligheidsregio of een SGBO van de politie

Operationeel leider of de operationeel leider van een andere waterbeheerder

Door de operationeel leider van HHSK of van een andere waterbeheerder nader aan te wijzen medewerker.

Artikel 3, tweede lid, van het Algemeen bevoegdhedenbesluit 2005 is in dat geval niet van toepassing: voor het verlenen van ondermandaat is in deze geen voorafgaande toestemming van de naasthogere mandaatgever nodig.

De bevoegdheid om andere waterschappen te vertegenwoordigen, vloeit voort uit de Waterwet, de Wet Veiligheidsregio’s en de convenanten met de Veiligheidsregio’s.

Dit betekent dat HHSK ook andere waterbeheerders vertegenwoordigt of dat HHSK door een andere waterbeheerder wordt vertegenwoordigd.

9.11

Bevoegdheid tot het vertegenwoordigen van HHSK en zo nodig andere waterbeheerders in een crisisteam op operationeel-uitvoerend niveau zoals een commando plaats incident (CoPI) van een veiligheidsregio of richting een leider of beheerder plaats delict van de politie

Operationeel leider of de operationeel leider van een andere waterbeheerder

Ondermandaat aan de Coördinator plaats incident van HHSK of een andere waterbeheerder.

Door de operationeel leider van HHSK of van een andere waterbeheerder nader aan te wijzen medewerker

Artikel 3, tweede lid, van het Algemeen bevoegdhedenbesluit 2005 is in dat geval niet van toepassing: voor het verlenen van ondermandaat is in deze geen voorafgaande toestemming van de naasthogere mandaatgever nodig.

De bevoegdheid om andere waterbeheerders te vertegenwoordigen, vloeit voort uit de Waterwet, de Wet Veiligheidsregio’s en de convenanten met de Veiligheidsregio’s.

Dit betekent dat HHSK ook andere waterbeheerders vertegenwoordigt of dat HHSK door een andere waterbeheerder wordt vertegenwoordigd of v.v.

9.12

Bevoegdheid tot het vertegenwoordigen van HHSK en zo nodig een andere waterbeheerder in een waterstaatskundig inhoudelijk overleg op hoger niveau zoals het regionaal droogte overleg (RDO), de landelijke commissie waterverdeling (LCW) of – overstromingen (LCO) of ambtelijke KWA-gremia

Het afdelingshoofd van de waterstaatkundig betrokken afdeling van HHSK of van een andere waterbeheerder.

Door het afdelingshoofd van HHSK of van een andere waterbeheerder nader aan te wijzen medewerker.

Artikel 3, tweede lid, van het Algemeen bevoegdhedenbesluit 2005 is niet van toepassing: voor het verlenen van ondermandaat is in deze geen voorafgaande toestemming van de naasthogere mandaatgever nodig

De bevoegdheid om andere waterbeheerders te vertegenwoordigen vloeit voort uit de Waterwet.

Voor de aanwijzing van een medewerker door een andere waterbeheerder vindt afstemming met HHSK plaats

9.13

Bevoegdheid tot het tijdelijk herprioriteren van HHSK-capaciteiten zoals mensen, middelen en financiën, voor zover dit geen bestuurlijke beslissing vraagt.

Operationeel leider

Op verzoek van of in overleg met de betreffende afdelingshoofden of hun ondergemandateerden.

9.14

Bevoegdheid tot het aanvragen van bijstand bij derden of het verlenen van bijstand aan derden.

Bijvoorbeeld in de vorm van mensen of middelen voor of van crisispartners als veiligheidsregio’s, andere waterschappen, Rijkswaterstaat etc.

Dijkgraaf

De operationeel leider heeft ondermandaat voor zeer spoedeisende gevallen waarin niet gewacht kan worden op voorafgaande autorisatie door de dijkgraaf.

9.15

Bevoegdheid tot het geven van bindende operationele aanwijzingen.

Operationeel leider

Van de bevoegdheid wordt pas gebruik gemaakt na overleg (voor zover mogelijk) met betrokken afdelingshoofden.

 

Naar boven