Bekendmaking herziening regelgeving van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

 

Het dagelijks bestuur van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht maakt bekend dat zij heeft vastgesteld:

 

 

  • -

    de ontwerp-Keur Waterschap Amstel, Gooi en Vecht;

  • -

    het ontwerp-Keurbesluit Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

  • -

    de ontwerp-Beleidsregels Keurvergunningen en maatwerkvoorschriften Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

  • -

    de ontwerp-Leidraad ontwerp en inrichting nieuwe waterinfrastructuur

  • -

    het ontwerp van de kaarten bij de Keur en het Keurbesluit 

De regelgeving van het waterschap is erop gericht dat onze dijken en oppervlaktewateren in goede staat blijven, zodat we droge voeten houden en ons oppervlaktewater schoon blijft, nu en in de toekomst.

 

  •  

Ontwerp-Keur Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

De regels zijn aangepast aan nieuwe inzichten in het omgevingsrecht. Dat wil zeggen dat meer ‘mag’ als de toestand van de dijken en het oppervlaktewater maar niet achteruit gaat. De Keur beschrijft in zogenoemde ‘specifieke zorgplichten’ waar je daarbij op moet letten.

 

De regels zijn daarnaast afgestemd op de klimaatverandering. We kunnen steeds vaker extreme regenval verwachten. Om droge voeten te houden in onze polders, dorpen en steden is het van belang dat de capaciteit van het boezemwatersysteem niet verslechtert en dat we al het extra regenwater kunnen blijven afvoeren. Bij stedelijke uitbreidingen is het belangrijk dat we het afstromend regenwater kunnen blijven opvangen in het oppervlaktewater. We hebben daarom in stedelijk gebied meer oppervlaktewater nodig dat goed is ingericht zodat we het goed kunnen onderhouden.

 

Tot slot voorziet de Keur in de mogelijkheid om voor gebieden ‘grenswaarden’ vast te stellen voor activiteiten. Die grenswaarden mogen niet overschreden. Daarmee willen we voorkomen dat ons oppervlaktewater achteruitgaat als gevolg van activiteiten die individueel bezien niet zoveel negatief effect hebben maar bij elkaar genomen wel.

 

Ontwerp-Keurbesluit

In het Keurbesluit staan regels voor activiteiten die vaak voor komen, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van steigers en afmeren van boten, het plaatsen of vervangen van beschoeiing, of tuinen op dijken. Aan die regels moet je je houden om ervoor te zorgen dat de dijk of het oppervlaktewater niet in een slechtere toestand komt. In individuele gevallen kan van de regels worden afgeweken of kunnen de regels worden aangevuld. Dat gebeurt dan in een ‘maatwerkvoorschrift’ van het waterschap.

 

De regels in het Keurbesluit zijn geactualiseerd. Overbodige of nodeloos gedetailleerde regels zijn geschrapt.

 

Ontwerp-beleidsregels keurvergunningen en maatwerkvoorschriften

Voor sommige activiteiten blijft een vergunning verplicht zoals bijvoorbeeld het bouwen in of dichtbij een dijk. Dan wordt goed gekeken of de bouw kan plaatsvinden en onder welke voorwaarden. Ook wordt bekeken of het waterschap de dijk in de toekomst nog kan versterken tegen aanvaardbare maatschappelijke kosten. De beleidsregels bevatten daarvoor afwegingsmaatstaven.

 

Inzien van stukken

De ontwerp-Keur, het ontwerp-Keurbesluit en de ontwerp-Beleidsregels, met de bijbehorende stukken, kunt u raadplegen van maandag 4 februari 2019 t/m maandag 18 maart 2019 op de website www.overheid.nl.

 

Zienswijzen

Tijdens de periode dat de ontwerp-Keur, het ontwerp-Keurbesluit en de ontwerp-Beleidsregels, met de bijbehorende stukken, ter inzage liggen, kunnen belanghebbenden daarover schriftelijk of mondeling een zienswijze kenbaar maken. U kunt ook online een zienswijze indienen via www.agv.nl/inspraak

 

Een schriftelijke zienswijze kan worden gericht aan:

 

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

t.a.v. dagelijks bestuur

Postbus 94370

1090 GJ Amsterdam

 

Wij verzoeken u als onderwerp “Herziening Keur” te vermelden.

 

Voor het kenbaar maken van een mondelinge zienswijze en/of meer informatie kunt u op werkdagen telefonisch contact opnemen met Joost Roberts (op maandag en vrijdag), tel. 06 53406625, of met Koen de Gans (op dinsdag, woensdag en donderdag), tel. 06 12344378.

 

 

Naar boven