Dertiende besluit droogte 2018: gedeeltelijke opschorting onttrekkingsverboden

 

Ingesteld totaal onttrekkingsverbod

Op 8 en 9 augustus 2018 is een totaal onttrekkingsverbod ingesteld voor de oppervlaktewateren voor deze genoemde gebieden, omdat er sprake was van waterschaarste en vanwege hoge concentraties blauwalg geen water kon worden ingelaten.

 

Blauwalg

Uit analyse van metingen van het waterschap blijkt dat momenteel de concentraties blauwalg in het in te laten water voor genoemde gebieden, zijn afgenomen.

 

Voorkomen van schade

Om schadelijke gevolgen voor het watersysteem zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken kan het dagelijks bestuur besluiten tot een onttrekkingsverbod op grond van artikel 3.13 van de Keur waterschap Brabantse Delta 2015.

 

Nieuw besluit bij onvoldoende afvoer

Indien er sprake is van hernieuwde toename van de concentraties blauwalg in het in te laten water voor deze gebieden en er nog steeds sprake is van waterschaarste, dan neemt het waterschap een nieuw besluit om dit water buiten de genoemde gebieden te houden en zal de inlaten opnieuw sluiten. Het nieuw te nemen besluit houdt dan in dat de totale onttrekkingsverboden van 8 en 9 augustus 2018 weer volledig in werking treden.

 

Besluit

-De werking van het ontrekkingsverbod dat op 8 en 9 augustus 2018 bekend is gemaakt in het Waterschapsblad nummer 7986 respectievelijk 8028 met ingang van 13 augustus om 18.00 uur op te schorten, door;

-toe te staan dat water onttrokken wordt uit oppervlaktewaterlichamen in de gebieden: Rietkreek-Langewater, Brooymans, De Ever, Westland, Leurschans, Koningsoordpolder West, Annapolder Noordoost, Koningspolder West, Annapolder Zuidwest, Westland (zuidelijk deel) en de gebieden ten westen van de bemalingsgebieden Hogediep en Nieuw Vossemeer zie gearceerd gebied op bijgevoegde kaart.

 

Meer informatie is te vinden op de website van waterschap Brabantse Delta.

Breda, 13 augustus 2018.

Namens het dagelijks bestuur,

Voorzitter WOT

dr. A.F.M. Meuleman

Naar boven