Bekendmaking Verordening rechtspositie bestuursleden Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2016

 

 

Op 15 juni 2016 heeft het college van hoofdingelanden van het hoogheemraadschap vastgesteld de

Verordening rechtspositie bestuursleden Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 201 6

 

Toelichting

De rechtspositie van bestuursleden van waterschappen is grotendeels uniform geregeld in een landelijke regeling, het Waterschapsbesluit. Dit besluit biedt op enkele onderdelen de mogelijkheid in een verordening aanvullende of afwijkende regels te stellen. Door een wijziging van het besluit bestaat deze mogelijkheid in enkele gevallen niet meer. Dit maakt het noodzakelijk de bestaande verordening aan te passen. Daarnaast is de verordening op een enkel onderdeel geactualiseerd.

Met de nieuwe verordening komt de bestaande Verordening vergoedingen en tegemoetkomingen leden algemeen bestuur Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2010 te vervallen.

De tekst van de verordening met toelichting volgt hierna.

 

Verordening rechtspositie bestuursleden Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2016

Artikel 1 - Begripsomschrijvingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    hoogheemraadschap: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier;

  • b.

    dagelijks bestuur: college van dijkgraaf en hoogheemraden;

  • c.

    lid van het bestuur: een lid van het college van hoofdingelanden of een lid van het college van dijkgraaf en hoogheemraden;

  • d.

    secretaris-directeur: de secretaris-directeur van het hoogheemraadschap of zijn vervanger.

Artikel 2 Beschikbaarstelling tablet

  • 1.

    Het hoogheemraadschap verstrekt de leden van het bestuur een tablet voor het elektronisch ontvangen en verzenden van berichten en inzien van vergaderstukken.

  • 2.

    Aan steunfractieleden wordt op hun verzoek een tablet verstrekt.

  • 3.

    De apparatuur wordt in bruikleen verstrekt voor de duur van de zittingsperiode en blijft eigendom van het hoogheemraadschap.

  • 4.

    De verstrekking van de apparatuur houdt in dat het hoogheemraadschap zoveel als mogelijk is documenten en berichten elektronisch aan het lid kan toezenden of beschikbaar stellen.

Artikel 3 Tegemoetkoming kosten voor scholing

  • 1.

    Op aanvraag van een lid van het bestuur verstrekt het dagelijks bestuur een vergoeding voor niet-partijpolitiek georiënteerde scholing in verband met de vervulling van het lidmaatschap van het bestuur.

  • 2.

    De vergoeding bedraagt 100% van de kosten, met inbegrip van de kosten van aanschaf van boeken en reiskosten, met een maximum van € 1.000 per persoon per jaar.

  • 3.

    De aanvrager verstrekt het dagelijks bestuur alle informatie die nodig is om de aanvraag te beoordelen.

Artikel 4 Uitvoering

De secretaris-directeur kan nadere instructies geven voor de uitvoering van het bepaalde in deze verordening.

Artikel 5 Intrekking, inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    De Verordening vergoedingen en tegemoetkomingen leden algemeen bestuur Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2010 (reg.nr. 09.32001), vastgesteld bij besluit van 17 februari 2010, reg.nr. 09.31747, wordt ingetrokken.

  • 2.

    Deze verordening treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van de bekendmaking en werkt terug tot en met 1 maart 2016.

  • 3.

    Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening rechtspositie bestuursleden Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2016 of Verordening rechtspositie bestuursleden HHNK 2016.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van het college van hoofdingelanden van 15 juni 2016.

 

Toelichting

Algemene toelichting

De rechtspositie van bestuursleden van waterschappen is sinds 2007 geregeld in een algemene maatregel van bestuur, het Waterschapsbesluit. Hiermee werd een groot aantal rechtspositionele aangelegenheden voor bestuursleden van waterschappen landelijk uniform geregeld. Daarnaast bevatte het besluit enkele regelingen die facultatief zijn en bij verordening kunnen worden overgenomen of waarvoor bij verordening nadere regels kunnen worden gesteld. Om hierin te voorzien heeft het algemeen bestuur in 2008 de Verordening vergoedingen en tegemoetkomingen leden algemeen bestuur HHNK vastgesteld.

 

De verordening is in 2010 herzien, waarbij een regeling voor de toekenning van fractiebijdragen in de verordening is opgenomen. In 2013 is de verordening op een technisch onderdeel gewijzigd.

 

Het Waterschapsbesluit is sinds 2007 ook diverse malen gewijzigd. De wijzigingen beoogden vooral de rechtspositionele regelingen van provincie-, gemeente- en waterschapsbestuurders zoveel mogelijk met elkaar in overeenstemming te brengen. Doel daarvan was voornamelijk historisch ontstane, maar moeilijk uitlegbare verschillen in rechtsposities van decentrale bestuurders op te heffen. Ook werd de ruimte om op decentraal niveau afwijkende of aanvullende besluiten te nemen steeds verder beperkt. Dit beoogt te voorkomen dat bestuurders regelmatig over hun eigen rechtspositie moeten besluiten, hetgeen vaak ongemakkelijke politieke discussies oplevert.

 

Op 1 juli 2014 is het Besluit harmonisering en modernisering rechtspositie decentrale politieke ambtsdragers in werking getreden. Hierbij heeft opnieuw een uniformeringsslag plaatsgevonden in de rechtspositieregelingen van decentrale bestuurders. Ook het Waterschapsbesluit is gewijzigd, waarbij opnieuw enkele rechtspositionele zaken zijn toegevoegd of nader zijn geregeld. Het besluit regelt nu de volgende zaken, waarvan op decentraal niveau niet kan worden afgeweken:

  • bezoldiging (art. 3.2)

  • toelage fractievoorzitters (art. 3.3)

  • vergoeding reis-, verblijf- en telefoonkosten (art. 3.6)

  • tegemoetkoming ziektekostenverzekering (art. 3.8)

  • vergoeding niet-verzekerde kosten door ziekte of dienstongeval (art. 3.8a)

  • vaste onkostenvergoeding (art. 3.9)

  • vergoeding contributie beroepsvereniging (art. 3.9, vierde lid)

  • tegemoetkoming voorziening bij structurele functionele beperking (art. 3.9a)

  • voorziening ingeval van tijdelijk ontslag wegens zwangerschap en bevalling of ziekte (art. 3.10)

  • compensatie korting op werkloosheidsuitkering (art. 3.10a)

  • vergoeding werkgeverskosten beveiliging woon- en werkplek (art. 3.10c).

 

Voor leden van het dagelijks bestuur en de voorzitter gelden vergelijkbare regelingen of zijn de hiervoor vermelde regelingen van overeenkomstige toepassing (art. 3.17 en 3.41).

 

Door de laatste wijziging van het Waterschapsbesluit zijn er nu nog maar twee zaken waarover het algemeen bestuur nadere regels kan stellen. Dat is de regeling voor het ter beschikking stellen van computerapparatuur en het verstrekken van vergoedingen voor de aanleg- en abonnementskosten van een internetverbinding (art. 3.7), en de regeling voor het toekennen van vergoedingen voor de kosten van niet-partijpolitiek georiënteerde scholing in verband met de vervulling van de bestuursfunctie (art. 3.9, tweede en derde lid).

 

De regeling voor het verstrekken van vergoedingen voor de aanleg en abonnementskosten van een internetverbinding is aan de orde geweest in de Commissie bestuurlijke zaken uit het algemeen bestuur. Deze commissie is in 2015 ingesteld om te adviseren over een aantal aangelegenheden betreffende het functioneren van het algemeen bestuur. In haar advies doet de commissie de aanbeveling de vergoedingsregeling per 1 maart 2016 te laten vervallen. Voor het verstrekken van vergoedingen voor een internetaansluiting ziet de commissie geen aanleiding meer, nu zo'n aansluiting tegenwoordig in ieder huishouden aanwezig is. Verder verstrekt het hoogheemraadschap sinds enige tijd aan bestuursleden een handcomputer (tablet), waarmee berichten kunnen worden ontvangen en vergaderstukken digitaal kunnen worden ingezien. De kosten daarvan komen geheel voor rekening van het hoogheemraadschap. Daarmee is de noodzaak van het gebruik van eigen computerapparatuur vervallen en is er geen aanleiding meer de kosten daarvan te vergoeden.

De aanbeveling is door het college van hoofdingelanden overgenomen en de vergoedingsregeling is daarom uit de verordening geschrapt.

De regeling voor vergoeding van kosten van scholing in verband met de vervulling van de functie is ongewijzigd in de verordening gehandhaafd.

Ten slotte is de regeling voor de verstrekking van fractiebijdragen verhuisd naar een nieuwe Verordening op de fractieondersteuning. Die verordening is de juiste plaats om zowel de personele als de financiële fractieondersteuning te regelen.

De naam van de verordening is gewijzigd in Verordening rechtspositie bestuursleden HHNK. Deze naam is korter, omschrijft juister wat de verordening regelt en is meer in overeenstemming met de naamgeving bij andere waterschappen.

 

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1 – Begripsbepalingen

Het Waterschapsbesluit bevat afzonderlijke rechtspositieregelingen voor de leden van het algemeen bestuur, de leden van het dagelijks bestuur en de voorzitter. De in deze verordening geregelde zaken gelden echter zowel voor de leden van het algemeen bestuur als de leden van het dagelijks bestuur (waaronder de voorzitter).

Artikel 2 – Beschikbaarstelling tablet

Artikel 3.7 Waterschapsbesluit bepaalt dat het algemeen bestuur nadere regels kan stellen over het ter beschikking stellen van computerapparatuur aan de leden van het algemeen bestuur, over een tegemoetkoming voor de belastingheffing als gevolg hiervan, en over een vergoeding voor de aanleg- en abonnementskosten voor de internetverbinding voor deze apparatuur. Artikel 3.15 Waterschapsbesluit bevat een vergelijkbare regeling voor de leden van het dagelijks bestuur.

Door de verstrekking van een tablet aan de bestuursleden is de noodzaak van gebruik van een eigen computer komen te vervallen. Zoals aangegeven in het algemene deel van de toelichting heeft het college van hoofdingelanden daarom besloten de bestaande vergoedingsregeling voor het gebruik van eigen computerapparatuur af te schaffen met ingang van 1 maart 2016.

De verstrekking van tablets is in de verordening geregeld. De apparatuur wordt in bruikleen verstrekt voor de duur van de zittingsperiode in het bestuur. De kosten daarvan komen volledig voor rekening van het hoogheemraadschap. Aan steunfractieleden wordt alleen op hun verzoek een tablet verstrekt.

Door gewijzigde fiscale bepalingen leidt de verstrekking van tablets voor zakelijke doeleinden niet meer tot extra belastingheffing. Vergoeding daarvan is dus niet aan de orde.

Artikel 3 - Tegemoetkoming kosten voor scholing

Op grond van artikel 3.9, tweede en derde lid, van het Waterschapsbesluit komen de kosten voor niet-partijpolitieke scholing in verband met de vervulling van de functie van lid van het algemeen bestuur ten laste van het waterschap. Ingevolge artikel 3.17 geldt deze regeling ook voor de leden van het dagelijks bestuur. Het algemeen bestuur kan hierover nadere regels stellen.

Scholingskosten die in aanmerking komen voor een tegemoetkoming zijn scholingskosten die relevant zijn voor de taak van waterschapsbestuurder en die relevant zijn voor het hoogheemraadschap.

Het betreft hier individuele scholing. Scholing die in groepsverband door het hoogheemraadschap wordt aangeboden valt hier dus niet onder. Vanzelfsprekend is de beoogde scholing bedoeld voor bestuurders oftewel bestuurders behoren tot de doelgroep van die scholing.

Artikel 4 – Uitvoering

Voor de praktische uitwerking en uitvoering van de zaken die in deze verordening geregeld zijn, kan de secretaris-directeur nadere instructies geven.

Artikel 5 – Intrekking, inwerkingtreding en citeertitel

De verordening treedt in werking op de eerste dag na die van de bekendmaking. Evenwel wordt aan de verordening terugwerkende kracht verleend tot en met 1 maart 2016. Deze datum sluit aan op de besluitvorming in het college van hoofdingelanden over de onderwerpen die in de verordening geregeld zijn (februari 2016).

Naar boven