Kennisgeving Notitie Reikwijdte en Detailniveau (onderzoeksplan) Waterstofnetwerk Groningen, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Vaststelling van de benodigde onderzoeken voor het milieueffectrapport (MER): de definitieve Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), het onderzoeksplan

Met een kennisgeving op 8 december 2022 heeft de Minister voor Klimaat en Energie u geïnformeerd over het voornemen tot het project Waterstofnetwerk Groningen (voorheen Noord-Nederland Noord) als onderdeel van het landelijk waterstofnetwerk van Hynetwork Services (dochterbedrijf van Gasunie). Van vrijdag 8 september 2023 tot en met donderdag 19 oktober 2023 heeft de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) ter inzage gelegen. In deze notitie staan de kaders voor het op te stellen milieueffectrapport. Iedereen heeft in deze periode een zienswijze kunnen indienen op de concept-NRD.

Er zijn 12 zienswijzen van particulieren, bedrijven en betrokken overheden ontvangen. De Commissie voor de milieueffectrapportage (Commissie mer) heeft daarnaast op 16 november 2023 een advies uitgebracht op de concept-NRD en heeft hierin de ingediende zienswijzen meegenomen. Hoe er met deze aangedragen adviezen is omgegaan is terug te vinden in de nota van antwoord en in het definitieve NRD.

Mede op basis van de ingediende zienswijzen, reacties van betrokken overheden en het advies van de Commissie mer heeft de Minister voor Klimaat en Energie op 18 december 2023 de definitieve NRD vastgesteld. Middels deze kennisgeving wordt de definitieve NRD gepubliceerd.

Het waterstofnetwerk

Het landelijk waterstofnetwerk wordt een ondergronds netwerk van hogedrukwaterstofleidingen met als doel de vijf industrieclusters in Nederland met elkaar te verbinden. Zo kan er een netwerk ontstaan van transport van waterstof tussen de industrieclusters, opslag en met het buitenland. In Groningen ligt één van de industriële clusters waar waterstof gebruikt zal worden en deze regio zal ook een belangrijke rol spelen in de productie van waterstof voor de regio en voor heel Nederland (regio Eemshaven-Delfzijl). Bij het project Waterstofnetwerk Groningen gaat het om een deel nieuwbouwleiding (tussen Eemshaven en Tjuchem) en voor een deel wordt een bestaande aardgasleiding omgebouwd (tussen Tjuchem en Nieuwediep en Scheemda en Oude Statenzijl). Voor het nieuwbouwdeel zullen drie verschillende alternatieven worden onderzocht.

Besluitvorming

Op de besluitvorming over Waterstofnetwerk Groningen is de projectprocedure van toepassing. Dit betekent dat het tracé van de leiding zal worden vastgelegd in een projectbesluit door de Ministers voor Klimaat en Energie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het projectbesluit wordt voorbereid in één gecoördineerde procedure samen met een aantal andere besluiten (vergunningen en ontheffingen) die voor het project nodig zijn. De Minister voor Klimaat en Energie coördineert deze procedure.

Notitie reikwijdte en detailniveau als uitgangspunt voor de milieueffectrapportage

De Minister voor Klimaat en Energie heeft in de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) aangegeven welke milieuonderzoeken zullen moeten worden uitgevoerd en hoe dit in het MER moet worden opgenomen. Met een MER worden mogelijke milieueffecten, bijvoorbeeld op de kwaliteit van de leefomgeving van de mens, gezondheid, landschap, natuur, bodem, water maar ook externe veiligheid in kaart gebracht, zodat deze effecten een volwaardige rol kunnen spelen bij de besluitvorming. Dit wordt gedaan voor zowel bestaande leidingen als de nieuwbouwleidingen. Op basis van onder andere deze analyses wordt ook een keuze gemaakt tussen de drie tracé-alternatieven tussen Eemshaven en Tjuchem. De mer-procedure is opgedeeld in twee fases. Mer-fase 1 brengt milieueffecten in beeld die belangrijk zijn voor het te kiezen voorkeursalternatief (VKA). Mer-fase 2 onderzoekt de milieueffecten van het VKA in meer detail.

Naast het MER wordt ook een Integrale Effecten Analyse (IEA) uitgevoerd. Hiermee worden, naast de milieueffecten, ook de mogelijke gevolgen van het project op de omgeving, techniek maar ook kosten onderzocht. Ook deze analyses moeten bijdragen aan de uiteindelijke besluitvorming.

Waar kunt u de NRD inzien?

U kunt de definitieve NRD inzien op www.rvo.nl/waterstofnetwerk-groningen. Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bereiken via het e-mailadres bureauenergieprojecten@minezk.nl of bellen via (070) 379 89 79. Dit telefoonnummer is bereikbaar op werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Het vervolgproces

Samen met de milieueffecten analyses leiden de resultaten uit het IEA en de keuze van onze Ministers vervolgens tot een concept-voorkeursalternatief (concept-VKA). Het MER fase 1, IEA en concept-VKA zullen tegelijkertijd ter inzage worden gelegd. Hierop kan iedereen reageren. De start van de terinzagelegging en hiermee ook de reactietermijn wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant, huis-aan-huisbladen en op www.rvo.nl/waterstofnetwerk-groningen.

Vervolgens zal het voorkeursalternatief (VKA) vastgesteld worden. Het VKA zal in de daarop volgende periode worden onderzocht in het MER fase 2. Het MER fase 2 zal samen met het ontwerpprojectbesluit en andere ontwerpbesluiten ook weer ter inzage worden gelegd. Wederom kan iedereen hierop reageren. Uiteindelijk zal hierna het projectbesluit vastgesteld worden.

Naar boven