Kennisgeving Kernenergiewet, Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS)

Ontwerpvergunning Urenco Nederland B.V. voor een nieuwe bergplaats radioactieve stoffen

Van 2 maart 2024 tot en met 12 april 2024 ligt de ontwerpvergunning volgens de Kernenergiewet (Kew) van Urenco Nederland B.V. ter inzage. Dat betekent dat iedereen in deze periode met een zienswijze kan reageren op de ontwerpvergunning. Deze ontwerpvergunning is onder andere voor de realisatie van een bergplaats voor de opslag van radioactieve (afval)stoffen. Met deze wijziging wordt ook de plattegrond van de inrichting aangepast.

Achtergrond

Urenco is een bedrijf in Almelo dat verrijkt uranium maakt. Kerncentrales gebruiken dit verrijkt uranium om elektriciteit op te wekken. Urenco maakt op kleinere schaal ook stabiele isotopen.

Gevraagde aanpassingen in de vergunning

Urenco heeft 4 wijzigingen van de vergunning aangevraagd.

  • 1. Urenco wil een bergplaats voor radioactieve afvalstoffen realiseren. Dit doet Urenco naar aanleiding van een gedoogbeslissing van de ANVS van 25 april 2023. Deze bergplaats moet voldoen aan de eisen van artikel 4.8 van de ANVS-verordening basisveiligheidsnormen stralingsbescherming.

  • 2. De plattegrond van de inrichting moet worden aangepast. Op de huidige plattegrond staan hal 8 en hal 9 van de Scheidingsfabriek Separation plant 5 (SP5) direct naast elkaar. Met deze wijziging wordt het Container Receipt and Dispatch gebouw D op de plattegrond tussen hal 8 en hal 9 geplaatst. Ook komt er een nieuw kantoorgebouw en verplaatst Urenco koelunits van het dak van SP5 naar de grond.

  • 3. Urenco wil voor een nieuw type centrifuge röntgentoestellen gebruiken met een hogere buisspanning (van 250 kV). Deze buisspanning is hoger dan wat Urenco volgens de huidige vergunning mag gebruiken: toestellen met een buisspanning van 200 kV. Urenco wil de toestellen gebruiken om een nieuw type centrifuge door te lichten tijdens de montage.

  • 4. Urenco wil twee kiepautoclaven plaatsen in het Central Services Building. Deze kiepautoclaven gebruikt Urenco om monsters te nemen. Twee nieuwe kiepautoclaven betekent dat Urenco meer monsters tegelijkertijd kan nemen.

Procedure

Op 16 oktober 2023 ontving de ANVS de vergunningaanvraag voor de wijziging van Urenco’s Kew-vergunning. Voor de behandeling van de vergunningaanvraag volgen we de uniforme openbare voorbereidingsprocedure op grond van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. Dat betekent dat we de ontwerpvergunning nu eerst zes weken ter inzage leggen. In deze periode kan iedereen reageren op de ontwerpvergunning.

Ontwerpvergunning

In de ontwerpvergunning gaan we akkoord met de gevraagde aanpassingen voor de vergunning. We verlenen de vergunning op grond van de artikelen 15 onder b, 29 en 34 van de Kew.

Bekijk de vergunning online, bij de gemeente Almelo of in Den Haag

De ontwerpvergunning, de vergunningaanvraag en de overige relevante documenten kunt u 2 maart 2024 tot en met 12 april 2024 inzien. Dat kan op verschillende manieren:

  • Op de website van de ANVS: www.anvs.nl.

  • Bij de gemeente Almelo, Haven Zuidzijde 30 te Almelo.

  • Bij de ANVS: Koningskade 4 te Den Haag. Maak hiervoor telefonisch een afspraak via 070-348 73 64. U kunt bellen tussen 10.00 uur en 12.00 uur of tussen 14.00 uur en 16.00 uur.

Reageren op de ontwerpvergunning?

Iedereen kan tot en met 12 april 2024 reageren op de ontwerpvergunning met een zienswijze.

U kunt een zienswijze op de volgende manieren opsturen:

  • Schriftelijk: stuur de zienswijze naar de ANVS, onder vermelding van ‘Zienswijze ontwerpvergunning bergplaats Urenco, Postbus 16001, 2500 BA Den Haag.

  • Per e-mail: stuur uw zienswijze naar Postbus.kerninstallatie@anvs.nl. Zet ‘Zienswijze ontwerpvergunning bergplaats Urenco’ in de onderwerpregel van uw e-mail.

  • Mondeling: bel op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.00 uur met het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen. Gebruik daarvoor het telefoonnummer 088 – 489 05 00. Geef duidelijk aan dat u belt om een zienswijze in te dienen voor de ontwerpvergunning bergplaats Urenco.

Antwoorden in ANVS-besluit

Na de inzageperiode van zes weken nemen we een definitief besluit over de vergunningaanvraag. In dat besluit reageren we op de zienswijzen die we hebben gehad. Als we de definitieve vergunning verlenen, maken we dat ook weer bekend.

Vragen of meer informatie?

Heeft u vragen over de vergunning en de stukken die erbij horen? Bel dan met het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen. Van maandag tot en met vrijdag zijn zij bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur via 088 – 489 05 00. U kunt uw vragen ook per e-mail stellen. Stuur dan een bericht naar Postbus.kerninstallatie@anvs.nl. Zet ‘Vraag over ontwerpvergunning Urenco Nederland B.V.’ in de onderwerpregel van uw e-mail.

Naar boven