Kennisgeving Kernenergiewet vergunning (beschikking) Norit Nederland B.V., Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Definitieve vergunning Norit Nederland B.V.

Door Norit Nederland B.V., gelegen aan de Pieter Ghijsenlaan 42 te Zaandam, is op 5 september 2022 een nieuwe vergunning (beschikking) aangevraagd voor het verrichten van handelingen met:

  • materialen met van nature voorkomende radionucliden (NORM) voor onbepaalde tijd;

  • open bronnen met het kunstmatige radionuclide cesium-137 voor bepaalde tijd tot uiterlijk 31 december 2024.

Daarnaast worden handelingen aangevraagd ten behoeve van de tijdelijke opslag van radioactieve afvalstoffen die ontstaan bij het productieproces.

Vanaf 24 januari 2024 tot en met 6 maart 2024 ligt de definitieve vergunning van Norit Nederland B.V. ter inzage. Tot en met 6 maart 2024 kan door belanghebbenden beroep tegen de vergunning worden ingesteld.

Achtergrond van de vergunning

Norit produceert actieve kool voor de zuivering van onder meer water, lucht, consumptiegoederen en farmaceutische producten. De grondstoffen die in Zaandam worden gebruikt, ontstaan door het verkolen van o.a. houtskool, kokosschalen en teer. Na het verkolen worden de grondstoffen vermalen en verder gebruikt door Norit.

Radioactieve stoffen

De grondstof teer bevat kleine hoeveelheden van nature voorkomende radioactieve stoffen (NORM). De grondstof houtskool bevat kleine hoeveelheden van het kunstmatige radionuclide cesium-137. De houtskool is afkomstig uit gebieden met een verhoogde concentratie cesium-137 in de bodem. Door verkoling van het hout en teer kunnen in de reststoffen NORM en cesium-137 achterblijven.

Opslag van radioactieve afvalstoffen

De concentratie van (natuurlijke) radioactieve stoffen in de installatie(-onderdelen) en in de rest- en afvalstoffen is doorgaans zo laag dat dit veilig is voor mensen en de omgeving. Toch kan de hoeveelheid boven de grens komen die in Nederland is toegestaan zonder vergunning. Daarom heeft Norit een vergunning nodig om dit werk te mogen doen.

De reguliere aanwezigheid van het kunstmatige nuclide cesium-137 in het productieproces is ongewenst met het oog op de beperking van het ontstaan van radioactief afval met kunstmatige radionucliden. De ondernemer draagt er zorg voor dat er geen houtskool met daarin cesium-137 meer wordt ingekocht, door vooraf het houtskool te testen op de aanwezigheid van cesium-137.Wanneer blijkt dat cesium-137 in het houtskool aanwezig is, wordt het niet ingekocht.

Deze vergunning ziet erop toe dat de in het verleden ontstane rest- en afvalstoffen waarin cesium-137 aanwezig is, voor 31 december 2024 zijn afgevoerd naar een erkende verwerker. Intussen worden er geen nieuwe rest- en afvalstoffen met cesium-137 meer geproduceerd.

Op 31 december 2024 moeten de rest- en afvalstoffen met cesium-137 zijn afgevoerd. Na 31 december 2024 blijft alleen NORM over als radioactieve rest- en afvalstof.

Milieueffectrapportage

Een deel van de voorgenomen activiteiten valt onder categorie D 23.2 van het Besluit milieueffectrapportage (Besluit mer) waarvoor een mer-beoordelingsplicht geldt. De ANVS heeft op 24 augustus 2022 krachtens artikel 7.17, lid 1, van de Wet milieubeheer de beslissing ANVS-PP-2022/0090830-05 genomen, dat voor deze voorgenomen activiteit geen milieueffectrapport opgesteld hoeft te worden. Van deze beslissing is op 24 augustus 2022 mededeling gedaan in de Staatscourant en op 25 augustus 2022 in het Zaans Stadsblad.

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) is op grond van de Kernenergiewet het bevoegd gezag.

Procedure

Norit heeft op 5 september 2022 een aanvraag voor een vergunning ingediend. Op verzoek van het bevoegd gezag is deze aanvraag op 5 oktober 2022, 21 oktober 2022, 20 december 2022, 21 februari 2023 en op 13 juni 2023 door Norit nader aangevuld.

Voor de behandeling van de vergunningaanvraag wordt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht toegepast. Op 5 juli 2023 is mededeling gedaan van de ontwerpvergunning en van de mogelijkheid tot inspraak. De inspraaktermijn liep tot en met 15 september 2023. In deze periode zijn twee zienswijzen ontvangen. De ingediende zienswijzen zijn in de definitieve vergunning verwerkt.

Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de definitieve vergunning en de mogelijkheid tot beroep daartegen.

De vergunning

In de vergunning is met de aangevraagde handelingen onder voorwaarden ingestemd. In de definitieve vergunning hebben de volgende aanpassingen plaatsgevonden:

  • het soort van nature voorkomende radionucliden en de hoeveelheden daarvan zijn in overeenstemming gebracht met die in de mer-aanmeldnotitie;

  • de geldigheidsduur van de vergunning voor het kunstmatige radionuclide cesium-137 is overeenkomstig de aanvraag, hiervan wordt niet afgeweken;

  • het voorschrift (III.A. Natuurlijke bronnen, Algemeen 1a) voor de controle van grondstoffen van natuurlijke bronnen wordt geschrapt, omdat deze zendingen alleen vrijgestelde hoeveelheden natuurlijke radioactieve stoffen bevatten; daarvoor in de plaats komt een voorschrift om binnenkomende zendingen (houtskool) te controleren op de aanwezigheid van autorisatieplichtige hoeveelheden cesium-137;

  • in de overwegingen is aangepast dat Norit houtskool inkoopt in plaats van hout. Dit heeft geen gevolgen voor de beoordeling van de vergunningaanvraag.

De vergunning is verleend op grond van artikel 29 van de Kernenergiewet en de artikelen 3.5 en 3.8, eerste lid van het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming.

Waar kunt u de vergunning inzien?

De vergunning, de aanvraag en de overige relevante stukken kunt u vanaf 24 januari 2024 tot en met 7 maart 2024 inzien op de volgende locaties:

Na een online afspraak bij de gemeente Zaanstad, www.zaanstad.nl, zijn de stukken digitaal beschikbaar.

Hoe kunt u beroep instellen?

Beroep tegen dit besluit staat tot en met 6 maart 2024 open voor:

  • Belanghebbenden. U kunt als belanghebbende worden aangemerkt indien u rechtstreeks door het besluit in uw belangen wordt geraakt.

  • Niet-belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend of aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijze te hebben ingediend.

Voor beide groepen geldt dat het beroep kan worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Het beroepschrift moet zijn voorzien van een handtekening, datum, naam en adres van de indiener. De indiener moet duidelijk aangeven waarom hij tegen dit besluit beroep aantekent. Zo mogelijk dient bij het beroepschrift een afschrift te worden gevoegd van het besluit waartegen het beroep zich richt.

Het besluit treedt op 7 maart 2024 in werking, tenzij vóór deze datum een verzoek wordt gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening.

Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het verzoek tot een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als burger kunt u uw beroepschrift of verzoek tot voorlopige voorziening ook via het digitale loket van de Raad van State verzenden (https://digitaalloket.raadvanstate.nl/). Hiervoor moet u beschikken over DigiD.

Voor de behandeling van een beroep of een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State, telefoon 070 – 426 44 26.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u tijdens kantooruren bellen met het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 088 – 489 05 00.

Ook is het mogelijk om uw vraag te stellen via https://www.autoriteitnvs.nl/contact onder vermelding van ‘Vraag m.b.t. Zienswijze Norit Nederland B.V.’.

Naar boven