Kennisgeving Concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor de vervanging van de Kerosinepijpleiding tussen Klaphek en Best, Ministerie van Defensie

Van vrijdag 19 januari 2024 tot en met donderdag 29 februari 2024 ligt een concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (cNRD) ter inzage voor de kerosinepijpleiding tussen Klaphek en Best. Het Ministerie van Defensie is van plan om deze pijpleiding te vervangen. Dit is een project van nationaal belang, waarvoor een Projectbesluit in de zin van de Omgevingswet wordt voorbereid. Op 13 juni 2023 heeft de Minister het voornemen hiervoor bekendgemaakt, met een voorstel voor participatie.

Bij het projectbesluit wordt ook een milieueffectrapportage (MER) doorlopen. De Minister heeft een notitie gemaakt, met daarin een voorstel voor de reikwijdte en het detailniveau van het milieueffectrapport, oftewel het onderzoekskader. De cNRD is te raadplegen via www.defensie.nl/pijpleiding. Iedereen kan op de notitie reageren door het indienen van een zienswijze binnen de boven genoemde periode.Plangebied vernieuwde pijpleiding.

Plangebied vernieuwde pijpleiding.

Inhoud project op hoofdlijnen

Het Nederlandse pijpleidingnetwerk maakt onderdeel uit van het Central European Pipeline System (CEPS) van de NAVO. Het gedeelte tussen Klaphek en Best is verouderd (aangelegd in 1954). De transportleiding is onmisbaar voor de inzet van luchtmacht materieel en is een belangrijke schakel in de internationale militaire samenwerking. Om de betrouwbaarheid van de pijpleiding te kunnen blijven waarborgen voor nu en in de toekomst, heeft de NAVO de Defensie Pijpleiding Organisatie (DPO) verzocht het verouderde deel van de leiding te vervangen en te vergroten in diameter over een lengte van 67 km. DPO is verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en de bedrijfsvoering van de ondergrondse pijpleiding.

Waar kunt u de stukken inzien

U kunt de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau inzien op www.defensie.nl/pijpleiding.

Neem contact op met DPO als u de documenten niet digitaal kunt lezen. Dan wordt in overleg gezocht naar een maatwerkoplossing.

Inloopbijeenkomsten

U bent welkom bij de inloopbijeenkomsten die DPO organiseert.

Die bijeenkomsten vinden plaats op:

  • Donderdag 25 januari:

    West Betuwe

    Locatie Boerengoed Enspijk

    Hoevenseweg 5, 4157 JB Enspijk

  • Dinsdag 30 januari:

    Maasdriel-Zaltbommel

    Locatie Boerengolf Hedel

    Achterdijk 57, 5321 JB Hedel

  • Woensdag 31 januari:

    Boxtel Vught

    Locatie Dorpshuis De Es

    Dorpsstraat 5C, 5296 LT Esch

Vooraf aanmelden is niet nodig. De bijeenkomsten zijn tussen 19.00 uur en 21.00 uur. Bij de inloopbijeenkomst vindt u informatie over het project en over de procedure. Er zijn deskundige medewerkers aanwezig aan wie u uw vragen kunt stellen.

Onlinebijeenkomst via Zoom

  • Donderdag 8 februari:

    De onlinebijeenkomst is van 19:00 tot 20:00 uur via Zoom

    U dient zich hiervoor wel vooraf aan te melden via het aanmeldformulier op www.defensie.nl/pijpleiding Wij stellen het op prijs als u daarbij uw vragen van tevoren doorgeeft.

Hoe kunt u reageren op de cNRD?

U kunt van 19 januari 2024 tot en met 29 februari 2024, gedurende 6 weken, reageren op de cNRD door een zienswijze in te dienen. U kunt bijvoorbeeld een voorstel doen voor aanvulling/aanpassing van het uit te voeren onderzoek.

U kunt uw zienswijze op drie manieren indienen:

  • Bij voorkeur digitaal via het reactieformulier op www.defensie.nl/pijpleiding;

  • Per post door een brief te sturen naar:

    Defensie Pijpleiding Organisatie

    Postbus 715

    3170 AA Poortugaal

    (wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen);

  • Mondeling tijdens één van de informatiebijeenkomsten bij de notulist.

Wat gebeurt er met uw reactie?

De ontvangen reacties worden verwerkt in een reactienota. Hierin wordt onderbouwd aangegeven of en zo ja, hoe, de zienswijze wordt meegenomen in het MER. Als het MER definitief is wordt het, met de reactienota, bij het ontwerp van het rijksprojectbesluit ter inzage gelegd voor een periode van 6 weken. Binnen deze periode kunt u een zienswijze indienen tegen het ontwerpprojectbesluit en het MER dat daarbij hoort.

Tijdens deze periode wordt de onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage om advies gevraagd over het MER. De commissie betrekt de ingediende zienswijzen, voor zover deze gaan over het MER, bij haar advies.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over het project en alle bijbehorende documenten vindt u op www.defensie.nl/pijpleiding. Vragen over het project en of de procedure? Mail naar tracebeheerKB10@dpo.mindef.nl, bel naar +31 6 304 824 82 of stel uw vraag tijdens een van de (online) informatiebijeenkomsten.

Naar boven