Kennisgeving vaststelling gebruiksruimtebesluit gaswinning Moddergat, Lauwersoog, Vierhuizen en zoutwinning Havenmond, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 26 april 2024 tot en met donderdag 6 juni 2024 ligt, vanwege de actualisering van het beleidsscenario voor de zeespiegelstijging, een wijziging van het gebruiksruimtebesluit voor de gas- en zoutwinning onder de Waddenzee ter inzage.

Waarom is het Gebruiksruimtebesluit nodig?

In het instemmingsbesluit met de gaswinning Moddergat, Lauwersoog en Vierhuizen van 21 maart 2013 en in het instemmingsbesluit van 12 mei 2015 met de zoutwinning Havenmond is als voorschrift opgenomen dat de Minister van Economische Zaken (nu: de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat) op basis van een evaluatie de veilige gebruiksruimte voor een periode van vijf jaar opnieuw vaststelt, gebruikmakend van de nieuwe verwachtingswaarden voor de zeespiegelstijging.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat kan de gebruiksruimtes bij separaat besluit tussentijds opnieuw vaststellen indien nieuwe wetenschappelijke inzichten aanleiding geven tot een bijstelling van het dan vigerende zeespiegelstijgingsscenario. Dat is hier het geval. Deze actualisatie heeft plaatsgevonden en is opgenomen in het gebruiksruimtebesluit.

Met dit besluit worden mijnbouwactiviteiten in de Waddenzee nader beperkt binnen het ‘Hand aan de kraan-principe’. Deze aangepaste gebruiksruimte geldt voor de al bestaande gaswinning door NAM en zoutwinning door Frisia Zout B.V. onder de Waddenzee en is ook van toepassing op nieuwe winningsplannen of wijzigingen van bestaande winningsplannen, indien daarmee nog wordt ingestemd. Binnen zes maanden na het onherroepelijk worden van dit besluit, zullen NAM en Frisia Zout B.V. hun meet- en regelprotocol voor de winning moeten actualiseren volgens dit besluit en daarmee moeten aantonen dat de winning binnen de bijgestelde gebruiksruimte blijft.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het gebruiksruimtebesluit voor gaswinning inzien op www.mijnbouwvergunningen.nl/mlv en voor zoutwinning op www.mijnbouwvergunningen.nl/havenmond.

Welke procedure wordt gevolgd?

Tegen deze besluiten kan degene wiens belang rechtstreeks bij deze besluiten is betrokken binnen 6 weken na de dag waarop deze besluiten zijn verzonden een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20401, 2500 EK te ’s-Gravenhage.

Wilt u meer weten?

Voor nadere informatie over de vaststelling van het gebruiksruimtebesluit kunt u een e-mail sturen naar mijnbouwvergunningen@minezk.nl.

Naar boven