Besluit van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 17 april 2024, nr. IENW/BSK-2024/116536, houdende vaststelling van het plafond voor bijzondere uitkeringen 2024 op grond van de Regeling bijzondere uitkering water-, haven-, en luchtvaartinfrastructuur BES

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op artikel 5, tweede lid, van de Regeling bijzondere uitkering water-, haven-, en luchtvaartinfrastructuur BES;

BESLUIT:

Artikel 1

Het plafond voor bijzondere uitkeringen, bedoeld in artikel 5, tweede lid, van de Regeling bijzondere uitkering water-, haven-, en luchtvaartinfrastructuur BES wordt voor het jaar 2024 vastgesteld op € 3.075.000,–.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2024.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

TOELICHTING

De Regeling bijzondere uitkering water-, haven-, en luchtvaartinfrastructuur BES maakt het mogelijk om een bijzondere uitkering te verstrekken aan de openbare lichamen ten behoeve van het uitvoeren van projecten met als doel het verbeteren en onderhouden van lucht- en zeehaveninfrastructuur, alsmede het bevorderen van deze infrastructuur. In deze regeling is opgenomen dat de Minister jaarlijks de plafonds vaststelt en bekend maakt in de Staatscourant.

Met dit besluit wordt het plafond voor bijzondere uitkeringen voor 2024 vastgesteld op € 3.075.000,–. Zonder deze wijziging kan voor activiteiten als bedoeld in artikel 3 van de regeling geen bijzondere uitkering worden aangevraagd. Het bedrag van € 3.075.000,– is opgebouwd uit de volgende projecten met bijbehorende kosten:

  • 1. Voormalige agentschapsbijdragen aan RWS voor Saba en Sint Eustatius: € 1.060.000,–;

  • 2. Bijdrage AGL-installatie (Airfield Ground Lighting) aan RWS: € 265.000,–;

  • 3. Opleidingsbudget Saba en Sint Eustatius: € 80.000,–;

  • 4. Bouw Kennisplatform Luchtvaartveiligheid: € 350.000,–;

  • 5. Subsidies dienstverlening DC-ANSP: € 710.000,–;

  • 6. Subsidie bereikbaarheid Caribisch Nederland: € 610.000,–.

Deze projecten passen binnen de doelstelling van de regeling.

De financiële gevolgen voor de rijksoverheid van onderhavig besluit vallen binnen de kaders van de rijksbegroting.

Het besluit treedt in werking op de dag na publicatie in de Staatscourant en werkt terug tot en met 1 januari 2024. In verband met de uitgestelde begrotingsbehandeling van IenW kon dit plafond niet eerder vastgesteld worden. Voor inwerkingtreding per 1 januari 2024 is gekozen omdat de bijzondere uitkering per kalenderjaar wordt verleend. Dit speelt temeer nu inmiddels voor het jaar 2024 meerdere aanvragen om verstrekking van een bijzondere uitkering zijn ingediend.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

Naar boven