Besluit beperking van de openbaarheid van het MH17-archief van Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, te Amsterdam

Gelet op artikel 15, lid 1, onder a Archiefwet 1995, artikel 10 van het Archiefbesluit 1995 en het advies van het Nationaal Archief d.d. 23-2-2023, met kenmerk 35599192.

Besluit:

Tot de volgende beperkingen aan de openbaarheid van het MH17-archief, periode 2014–2017, van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen.

Artikel 1

Met het oog op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van nog levende personen zijn de inventarisnummers, genoemd in de eerste kolom beperkt openbaar tot 1 januari van het jaar, genoemd in de derde kolom.

Inventarisnummers

Procesinformatie

Geheel openbaar met ingang van januari

2

Stopzetten van de uitkering van slachtoffers van de vliegramp

2090

6

Behandelen van een uitvoeringsvraagstuk over de bejegening van nabestaanden door UWV

2090

9

Verzorgen van de communicatie richting de nabestaanden van uitkeringsgerechtigden

2090

11

Correspondentie met uitkeringsgerechtigden

2090

Artikel 2

Raadpleging of gebruik van de archiefbescheiden geborgen onder de inventarisnummers 2, 6-9 en 11 genoemd in artikel 1, is, tot openbaarwording, uitsluitend mogelijk na voorafgaande schriftelijke toestemming van de algemene rijksarchivaris. Deze toestemming wordt verleend volgens de bij het Nationaal Archief geldende procedure voor het gebruik van beperkt openbare archieven die bijzondere persoonsgegevens bevatten. Alleen schriftelijke verzoeken tot raadpleging worden in behandeling genomen. De algemene rijksarchivaris kan aan zijn toestemming voorwaarden verbinden.”

Artikel 3

Het vervaardigen van reproducties van documenten geborgd onder de inventarisnummers genoemd in artikel 1, is, tot openbaarwording, uitsluitend mogelijk na voorafgaande schriftelijke toestemming van de algemeen rijksarchivaris, die aan zijn toestemming voorwaarden kan verbinden.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst. Dit besluit wordt als bijlage gevoegd bij de ‘Verklaring van Overbrenging van het archief van de Hotspot MH17 UWV over de periode 2014–2017’.

Dit besluit zal met de toelichting en in de Staatscourant worden geplaatst.

Amsterdam, 17 oktober 2023

M.R.P.M. Camps, Voorzitter Raad van Bestuur

Bezwaar tegen dit besluit

Een belanghebbende kan tegen dit besluit bezwaar maken op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht. Dit kan door een bezwaarschrift in te dienen bij Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen t.a.v de voorzitter van de Raad van Bestuur, Postbus 58285 1040 HG Amsterdam.

De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken. De termijn vangt aan met ingang van de dag na datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het besluit is geplaatst.

TOELICHTING

Met het oog op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de nog levende personen is ervoor gekozen om een beperking op te leggen ten aanzien van de openbaarheid van de in artikel 2 genoemde volgnummers van het MH17 archief. In de aangegeven inventarisnummers bevinden zich algemene persoonsgegevens van nabestaanden en personeelsleden van UWV, die de persoonlijke levenssfeer van betreffende personen kan schaden. Deze documenten kunnen slechts geraadpleegd worden na toestemming van de algemeen rijksarchivaris van het Nationaal Archief.

De beperking van de openbaarheid van de genoemde archieven vervalt 75 jaar na sluiting van de desbetreffende dossiers.

Amsterdam, 17 oktober 2023

M.R.P.M. Camps, Voorzitter Raad van Bestuur

Naar boven