Besluit van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van 5 april 2024, nr. 2024-0000155850, houdende verlening van mandaat, volmacht en machtiging aan de algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in het kader van bijdrageverstrekking aan zelfstandige bestuursorganen en rechtspersonen met een wettelijke taak, en de subsidiëring van publiekrechtelijke instellingen voor activiteiten van data en onderzoek met betrekking tot de publieke behartiging van de aangelegenheden op het terrein van de gebouwde omgeving voortvloeiend uit het Beleidsprogramma Versnelling Verduurzaming Gebouwde Omgeving en hoofdstuk C1 van het Klimaatakkoord (Mandaatbesluit RVO bijdrage- en subsidieverstrekking data en onderzoek gebouwde omgeving).

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op de artikelen 10:3, 10:4, eerste lid, 10:9, eerste lid, en 10:12 van de Algemene wet bestuursrecht;

Gezien de schriftelijke instemming van de algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat van 4 maart 2024, kenmerk MD202418INSTAC;

BESLUIT:

Artikel 1

  • 1. Aan de algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wordt mandaat, volmacht en machtiging verleend om namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op grond van artikel 2, eerste lid, onder e, van de Kaderwet overige BZK-subsidies, besluiten te nemen in het kader van de subsidiëring van publiekrechtelijke instellingen en bijdrage te verstrekken aan zelfstandige bestuursorganen en rechtspersonen met een wettelijke taak voor activiteiten van data en onderzoek met betrekking tot de publieke behartiging van de aangelegenheden op het terrein van de gebouwde omgeving voortvloeiend uit het Beleidsprogramma Versnelling Verduurzaming Gebouwde Omgeving en hoofdstuk C1 van het Klimaatakkoord.

  • 2. Het mandaat, de volmacht en de machtiging, bedoeld in het eerste lid, hebben mede betrekking op alle benodigde werkzaamheden ter voorbereiding en ter uitvoering van de besluiten, daaronder begrepen het nemen van besluiten op bezwaarschriften, voor zover het besluit waartegen het bezwaar zich richt niet door de algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in mandaat is genomen, en op het instellen en het voeren van beroep, hoger beroep en voorlopige voorziening procedures.

Artikel 2

De algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kan met betrekking tot zijn bevoegdheden, bedoeld in artikel 1, ondermandaat, volmacht en machtiging verlenen aan een of meer onder hem ressorterende functionarissen.

Artikel 3

  • 1. Ondertekening van besluiten en stukken op grond van mandaat vindt plaats op de volgende wijze:

    ‘De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

    namens deze,’

    gevolgd door de functieaanduiding, naam en handtekening van de gemandateerde, gevolmachtigde of gemachtigde functionaris.

  • 2. Bij ondertekening van besluiten en stukken op grond van volmacht wordt de aanduiding van de Minister voorafgegaan door: Namens de Staat der Nederlanden.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Artikel 5

Dit besluit wordt aangehaald als: Mandaatbesluit RVO bijdrage- en subsidieverstrekking data en onderzoek gebouwde omgeving.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.M. de Jonge

TOELICHTING

Het mandaatbesluit geeft de bevoegdheid aan de algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland om namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties subsidiebesluiten te nemen en bijdragen aan zelfstandige bestuursorganen (ZBO’s) en rechtspersonen met een wettelijke taak (RWT's) te verstrekken ten aanzien van activiteiten van het verzamelen van data en onderzoek en het uitvoeren hiervan in het kader van de publieke behartiging van de aangelegenheden op het terrein van gebouwde omgeving.

De publieke activiteiten zullen worden uitgevoerd door ZBO’s en, RWT’s, en publiekrechtelijke instellingen, zoals bijvoorbeeld het Centraal Bureau voor de Statistiek, het Kadaster en de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek.

De basis voor deze activiteiten is opgenomen in het Beleidsprogramma Versnelling Verduurzaming Gebouwde Omgeving van juni 2022 (uitgebracht in het kader van de Nationale Woon- en Bouwagenda1) waarin internationale verplichtingen zijn vastgelegd op het gebied van klimaat (onder meer de EPBD 4) alsmede de nationale verplichtingen in het kader van hoofdstuk C1 Gebouwde Omgeving van het Klimaatakkoord van 28 juni 20192, en ten aan zien van Circulair Bouwen.

Omdat het Mandaatbesluit RVO Regelingen Wonen en Bouwen zich niet uitstrekt tot het verlenen van incidentele subsidies en bijdragen aan ZBO’s en RWT’s wordt bijzonder mandaat aan de algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verleend. Er worden nadere afspraken gemaakt over de in aanmerking komende subsidies en bijdragen tussen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De reden hiervoor is dat Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de benodigde ervaring heeft met het nemen van besluiten op dit terrein.

Subsidiebesluiten zullen worden gebaseerd op artikel 2, eerste lid, onder e, van de Kaderwet overige BZK-subsidies. De bijdragen aan ZBO’s en RWT’s worden verstrekt op basis van begrotingsvoorschriften.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.M. de Jonge


X Noot
1

Kamerstukken II 2021/22 32 847-878

X Noot
2

Kamerstukken II 2018/19, 32 813-342

Naar boven