Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 28 maart 2024, houdende wijziging van het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging ACM 2013

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht, de artikelen 2, tweede lid, en 5, tweede lid, van de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt;

Gezien de goedkeuring van de Minister van Economische Zaken en Klimaat;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging ACM 2013 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid, onderdeel c, wordt ‘directie Energie’ vervangen door ‘directie Toezicht Energie’.

2. In het vijfde lid vervalt ‘, onderdelen b tot en met h,’.

B

Artikel 3.3, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. De uitvoering van en het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens de Telecommunicatiewet, voor zover deze overwegend op consumentenbelangen ziet.

C

Artikel 3.4 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef, wordt ‘directie Energie’ vervangen door ‘directie Toezicht Energie’.

2. In het eerste lid vervalt tweemaal ‘voor zover dit bepaalde overwegend niet op consumentenbelangen ziet’.

D

In artikel 4.4, eerste lid, vervalt ‘onderdeel b tot en met h,’.

E

In artikel 4.5 vervalt ‘onderdeel a tot en met h,’.

F

Artikel 4a.7 vervalt.

G

In artikel 5.1 wordt ‘artikel 2, tweede lid, onderdeel a tot en met e, g en h,’ vervangen door ‘artikel 2, tweede lid, onderdeel a tot en met e, en onderdeel g tot en met i’.

H

In artikel 6.2 vervalt ‘onderdeel a tot en met h,’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 28 maart 2024

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze, overeenkomstig het door het bestuur op 28 maart 2024 genomen besluit, T.M. Snoep bestuursvoorzitter

Tegen dit besluit kan degene, wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, binnen zes weken na de dag van bekendmaking van dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Autoriteit Consument en Markt, Directie Juridische Zaken, Postbus 16326, 2500 BH, Den Haag. In dit bezwaarschrift kan een belanghebbende op basis van artikel 7:1a, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij de bestuursrechter.

TOELICHTING

Inleiding

Het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging ACM 2013 regelt de organisatie van de ACM en de bevoegdheden van het personeel van de ACM. Dit besluit wordt gewijzigd vanwege de reorganisatie van de directie Energie, dat de taken overneemt van de directie Consumenten op energiebied, alsmede de taken van de programmadirecteur Consumententarieven Energie. Tot slot worden de bevoegdheden van de teammanagers van twee afdelingen binnen de ACM gewijzigd, te weten de afdeling BBC en het Economisch Bureau.

Reorganisatie Directie Energie

In verband met de versterking van het toezicht op de energiemarkt is besloten de directie Energie, het werk van de directie Consumenten op energiegebied en de programmadirecteur Consumententarieven Energie samen te voegen. Deze onderdelen gaan verder onder de naam ‘directie Toezicht Energie’.

Toekenning be8215voegdheden teammanagers

In de huidige regeling beschikken niet alle directies en het Economisch Bureau over een teammanager met dezelfde bevoegdheden. De teammanager van de afdeling BBC heeft alleen bevoegdheden op grond van artikel 4.5 van de mandaatregeling. Verder voorziet het mandaatbesluit voor het Economisch Bureau niet in een teammanager. Hierdoor zullen bij ontstentenis van de directeur BBC of de Chief Economist besluiten door het bestuur van de ACM getekend moeten worden omtrent verlof en budget. Met onderhavige wijziging wordt daarom vastgelegd dat ook de afdeling BBC en het Economisch Bureau bestaan uit teams met een teammanager. Deze teammanagers hebben dezelfde bevoegdheden als de teammanagers bij de andere organisatieonderdelen met dien verstande dat de teammanagers bij BBC en het Economisch Bureau geen besluiten in de zin van de Algemene wet bestuursrecht zullen nemen anders dan besluiten die zien op openbaarmaking, omdat zij geen andere wettelijke taken uitvoeren.

Naar boven