Faillissementen, surseances en schuldsaneringen

Rechtbank Midden-Nederland

De zittingslocaties zijn: Almere De Diagonaal 37 Almere, Lelystad Stationsplein 15 Lelystad, Utrecht Vrouwe Justitiaplein 1 Utrecht

rectificatie

  • - betreft R.16/21/127: De pro forma verificatievergadering zal plaatsvinden op 16 mei 2024 om 11:00 (in plaats van 23 mei).

Algemene informatie

begrippenlijst

geb. = geboren op, hodn = handelend onder de naam, KvK = Kamer van Koophandel nummer, cur: = curator, bwv: = bewindvoerder en RC: = rechter-commissaris.

Bij ondernemingen wordt steeds het feitelijke vestigingsadres vermeld. De inschrijving bij de KvK vindt plaats binnen het gebied waar die KvK is gevestigd.

De term schuldsanering staat voor de definitieve toepassing van de schuldsaneringsregeling. Zulks tenzij de mededeling spreekt van voorlopige toepassing. Surseance staat steeds voor surseance van betaling.

De vereenvoudigde afwikkeling van een faillissement is geregeld in artikel 137a-g Faillissementswet. Het houdt met name in dat wegens onvoldoende (te verwachten) boedelactief geen verificatievergadering wordt gehouden en afhandeling van concurrente crediteuren achterwege blijft. Uitdeling vindt uitsluitend plaats aan de boedel en voor zover mogelijk, aan preferente crediteuren. Kunnen met het boedelactief slechts geheel of gedeeltelijk boedelschulden voldaan worden, dan wordt gesproken van een opheffing wegens gebrek aan baten.

De term schone lei staat voor het in artikel 358 Faillissementswet geregelde rechtsgevolg dat alle vorderingen ten aanzien waarvan de schuldsanering werkt, voor zover deze onvoldaan zijn gebleven, niet langer afdwingbaar zijn.

Alle zittingen worden gehouden op de betreffende rechtbank, behoudens aan te geven uitzonderingen. Het adres staat bij die rechtbank vermeld. Als achter een tijdstip pro forma wordt aangegeven, dan worden geen complicaties verwacht en wordt ervan uitgegaan dat niemand verschijnt. Indien u desondanks wilt verschijnen, wordt u verzocht om dit telefonisch door te geven aan de afdeling insolventies van de rechtbank of aan de bewindvoerder of curator.

termijnen

In alle verificatievergaderingen dienen de schuldvorderingen uiterlijk vijftien dagen voor de vergadering bij de curator of bewindvoerder te zijn ingediend. De lijsten met voorlopig erkende en betwiste schuldvorderingen liggen gedurende zeven dagen voor de vergadering ter inzage op de betreffende rechtbank.

Als de behandeling van een ontwerp van akkoord wordt aangekondigd bij de uitspraak, ligt het ontwerp vanaf de uitspraak ter inzage op de betreffende rechtbank. Wordt het ontwerp akkoord na de uitspraak ingediend, dan ligt het gedurende acht dagen voor de behandeling ter inzage op de betreffende rechtbank. In een schuldsanering, waarin een ontwerp van akkoord samen met een ontwerp saneringsplan wordt behandeld, ligt het ontwerp van akkoord gedurende vijftien dagen op de betreffende rechtbank ter inzage.

Een ontwerp van saneringsplan ligt gedurende vijftien dagen voor de behandeling op de betreffende rechtbank ter inzage.

De uitdelingslijst ligt gedurende tien dagen na de neerlegging ervan ter inzage op de rechtbank. Tijdens die termijn kan daartegen bij de rechtbank, afdeling insolventies in verzet worden gekomen. Na tien dagen wordt de uitdelingslijst verbindend en wordt overeenkomstig die lijst aan de crediteuren uitgedeeld.

De Algemene termijnenwet is op deze termijnen van toepassing.

Naar boven