Besluit Aanwijzingsbesluit regio Huiswaarts, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Op 19 maart 2024 ontving ik met het daartoe bestemde aanvraagformulier van de hieronder genoemde toegelaten instellingen het verzoek hen op grond van artikel 46, vierde lid van de Woningwet aan te wijzen ten behoeve van het toepassen van een digitale procedure voor de inkomensvaststelling, bedoeld in het tweede lid van artikel 46 Woningwet.

Het verzoek was afkomstig van de toegelaten instellingen in de zin van artikel 1, eerste lid Woningwet: Stichting Woonstede, de Woningstichting, Stichting Rhenam Wonen, Woningstichting Barneveld en Woningstichting Veenvesters. Op deze plaats zij verwezen naar de bijlage, voor een overzicht van de namen met bijbehorende L-nummers van de genoemde woningcorporaties.

Wettelijk kader

Op grond van artikel 46, vierde lid, Woningwet kan ik, op hun eigen verzoek, toegelaten instellingen of woonruimteverdelers aanwijzen ten behoeve van het toepassen van een digitale procedure voor de inkomensvaststelling bedoeld in artikel 46, tweede lid, Woningwet. De toegelaten instelling of woonruimteverdeler die ten behoeve van het toepassen van deze procedure is aangewezen, vraagt op grond van artikel 46, vijfde lid, Woningwet om de instemming van de woningzoekende en de overige meerderjarige personen die deel uitmaken van diens huishouden, met een digitale procedure voor de inkomensvaststelling. Voor het verkrijgen van die instemming verstrekt de aangewezen toegelaten instelling of woonruimteverdeler daaraan voorafgaand voldoende informatie over de te volgen digitale procedure en de gegevensverwerkingen die daarbij horen. Wanneer de woningzoekende en de eventuele overige meerderjarige leden van diens huishouden daarmee instem(t)(men), is de aangewezen toegelaten instelling of woonruimteverdeler vervolgens verplicht de digitale procedure voor de vaststelling van het huishoudinkomen van die woningzoekende toe te passen. Wanneer de woningzoekende en de eventuele overige meerderjarige leden van diens huishouden heeft/hebben ingestemd, kan de toegelaten instelling of woonruimteverdeler die is aangewezen het burgerservicenummer vaststellen van de woningzoekende en de meerderjarige personen die deel uitmaken van diens huishouden, op grond van artikel 46, zevende lid, Woningwet.

Besluit

Gelet op artikel 46, vierde lid, Woningwet besluit ik de hierboven genoemde toegelaten instellingen met in de bijlage genoemde L-nummers aan te wijzen ten behoeve van het toepassen van een digitale procedure voor de inkomensvaststelling, bedoeld in artikel 46, tweede lid, Woningwet.

Dit besluit wordt aan de verzoekende toegelaten instellingen toegezonden, en wordt bekendgemaakt in de Staatscourant.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, namens deze, C. Kuijpers Directeur-generaal Volkshuisvesting en Bouwen

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na bekendmaking van dit besluit daartegen per brief bezwaar maken bij de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, tav. Directie Constitutionele Zaken en Wetgeving, Postbus 20011, 2500 EA Den Haag. Het bezwaarschrift moet per post worden ingediend en het moet zijn ondertekend, voorzien zijn van een datum alsmede de naam en het adres van de indiener en dient vergezeld te gaan van de gronden waarop het bezwaar berust en, zo mogelijk, een afschrift van het besluit waartegen het bezwaar is gericht.

 

L-nummer

de Woningstichting

L0979

Woningstichting Barneveld

L2082

Woningstichting Veenvesters

L0734

Stichting Woonstede

L2051

Stichting Rhenam Wonen

L2068

Naar boven