Kennisgeving Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Concept-voorkeursalternatief, milieueffectrapportage en Integrale effectenanalyse Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied

De Minister voor Klimaat en Energie heeft voor het tracé van het Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied een voorkeursalternatief bepaald. Dat betekent dat er een keuze is gemaakt uit de verschillende onderzochte alternatieven en varianten. Het voorstel van de minister is beschreven in het concept-voorkeursalternatief.

Van vrijdag 19 april tot en met donderdag 30 mei 2024 ligt het concept-voorkeursalternatief, de Integrale effectenanalyse (IEA) en het milieueffectrapport fase 1 (MER fase 1) ter inzage. U kunt hier dan op reageren.

Wat gaat er gebeuren?

Hynetwork wil een transportnetwerk aanleggen voor waterstofgas in het Noordzeekanaalgebied. Dit wordt een onderdeel van het landelijke waterstofnetwerk van Hynetwork. Het landelijke waterstofnetwerk verbindt vijf grote industriegebieden in Nederland met elkaar, met waterstofopslag en met het buitenland. Het bestaat uit bestaande en nieuwe ondergrondse buisleidingen.

Waarom is dit project nodig?

In het duurzame energiesysteem van de toekomst speelt CO2-vrije waterstof een onmisbare rol. Waterstof kan een vervanger zijn voor aardgas voor de industrie. Om het waterstof te vervoeren is een netwerk nodig. Dit zorgt ervoor dat vraag en aanbod met elkaar zijn verbonden.

Dit waterstofnetwerk is in eerste instantie bedoeld voor grootschalige gebruikers, zoals industrie in de havens van Amsterdam en IJmuiden. De industrie is verantwoordelijk voor ongeveer 25% van de CO2-uitstoot van Nederland. Het waterstofnetwerk helpt bedrijven over te stappen naar CO2-vrije waterstof en versnelt zo de energietransitie in de regio. Huizen en kleine bedrijven kunnen niet aansluiten op dit waterstofnetwerk van Hynetwork.

Wat is het voorkeursalternatief?

Het voorkeursalternatief beschrijft het gekozen tracé van het toekomstige waterstofnetwerk in het Noordzeekanaalgebied. De motivering voor de keuze is opgenomen in het concept-voorkeursalternatief en is gebaseerd op onderzoek naar diverse alternatieven en varianten. De resultaten van de onderzoeken zijn beschreven in de IEA en het MER fase 1. Op basis van de reacties en adviezen op het concept zal het voorkeursalternatief definitief worden vastgesteld. Het voorkeursalternatief is de basis voor de uitwerking van het projectbesluit in de volgende fase.

Inloopbijeenkomst

U bent welkom bij de inloopbijeenkomsten die het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat samen met Hynetwork organiseert. Tijdens de inloopbijeenkomsten krijgt u informatie over het project en de verdere procedure. U kunt zonder aanmelding in- en uitlopen. Er is geen centrale presentatie. De bijeenkomsten zijn op:

  • 13 mei 2024 van 19:00 – 21:00 uur in het Kennemer Theater, Kerkplein 1 Beverwijk

  • 14 mei 2024 van 19:00 – 21:00 uur in de kantine van FC Velsenoord, Rooswijkerlaan 2 Velsen-Noord

  • 15 mei 2024 van 19:00 – 21:00 uur in de kantine van SV Spaarnwoude, Ringweg 12a Spaarndam

  • 16 mei 2024 van 16:00 – 18:00 uur in het Nautisch Coördinatie Centrum, Capriweg 34, Amsterdam

Wilt u reageren?

U kunt van vrijdag 19 april 2024 tot en met donderdag 30 mei 2024 reageren op het concept-voorkeursalternatief, MER en IEA. In deze periode kunt u de documenten bekijken op www.rvo.nl/waterstofnetwerk-nzkg.

U kunt op drie manieren reageren:

  • Bij voorkeur digitaal: via www.rvo.nl/waterstofnetwerk-nzkg

  • Per post:

    Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied

    Postbus 111

    9200 AC Drachten

    Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan sturen wij u per brief een ontvangstbevestiging.

  • Voor het opnemen van een mondelinge reactie is er tijdens de inloopbijeenkomst een notulist aanwezig. Ook kunt u op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur bellen met Bureau Energieprojecten op 070 379 89 79.

Hulp nodig?

De overheid vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Daarom zijn er Informatiepunten Digitale Overheid in bibliotheken. Vraag ernaar bij de bibliotheek bij u in de buurt. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl

Wat gebeurt er hierna?

Op basis van de reacties op het concept-voorkeursalternatief, de IEA, het MER fase 1 en het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage zal het voorkeursalternatief definitief worden vastgesteld. Het voorkeursalternatief is de basis voor de uitwerking van het projectbesluit in de volgende fase.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied en alle bijbehorende stukken vindt u op www.rvo.nl/waterstofnetwerk-nzkg. Heeft u vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen op 070 379 89 79.

Naar boven