Kennisgeving terinzagelegging ontwerpbesluit (ontwerp-omgevingsvergunning) en inloopbijeenkomst Militair Radarstation Herwijnen, Ministerie van Defensie

Van vrijdag 5 april 2024 tot en met donderdag 16 mei 2024 ligt voor het project Radarstation Herwijnen het ontwerpbesluit (de ontwerp-omgevingsvergunning) ter inzage. In deze periode kunt u hierop reageren.

Voor het project radarstation Herwijnen is de Rijkscoördinatieregeling van toepassing. In dit kader is van 19 december 2023 tot en met 29 januari 2024 het ontwerp-rijksinpassingsplan ter inzage gelegd. De terinzagelegging van het ontwerpbesluit (de ontwerp-omgevingsvergunning) is tot dit moment uitgesteld om de resultaten van geluidmetingen aan een soortgelijke radar in Wier (Friesland) in de omgevingsvergunning te kunnen verwerken.

Wat houdt het project in?

Het Ministerie van Defensie wil een militair radarstation realiseren in Herwijnen, aan de Broekgraaf ten westen van de Nieuwe Steeg, in de gemeente West Betuwe. Om dit mogelijk te maken is een omgevingsvergunning nodig voor de bouw. De realisatie van een militair radarstation in Herwijnen wordt noodzakelijk geacht in het kader van de nationale veiligheid en het landsbelang.

Waarom is dit project nodig?

De oude militaire luchtbeveiligingsradars in Wier en Nieuw Milligen worden na bijna 50 jaar vervangen. De radar in Wier is reeds vervangen. Met het radarstation in Herwijnen zal Nederland beter beveiligd zijn tegen dreigingen vanuit de lucht op zowel grote als lage hoogten. De radar in Herwijnen levert een beter zicht op het te bewaken luchtruim dan vanaf de ‘oude’ locatie bij Nieuw-Milligen.

Inloopbijeenkomst

U bent welkom bij de inloopbijeenkomst die het Ministerie van Defensie organiseert. De bijeenkomst vindt plaats op:

  • Maandag 22 april tussen 19:00 tot 21:00 uur in Dorpshuis De Poort, Zworrelstraat 79 in Herwijnen

Bij de inloopbijeenkomst kunt u vrij in- en uitlopen en informatie over het project en de procedure verkrijgen. Er is geen algemene start of presentatie en u hoeft zich niet vooraf aan te melden.

Wilt u reageren?

U kunt van 5 april 2024 tot en met 16 mei 2024 reageren op het ontwerpbesluit (de ontwerp-omgevingsvergunning). Dit heet het indienen van een zienswijze. In deze periode kunt u het ontwerpbesluit bekijken op www.rvo.nl/herwijnen en op www.defensie.nl/herwijnen.

U kunt op drie manieren reageren. U ontvangt een ontvangstbevestiging.

  • Digitaal: via de website www.rvo.nl/herwijnen

  • Schriftelijk: per post:

    Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt Radarstation Herwijnen

    Postbus 111

    9200 AC Drachten

    Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

  • Mondeling: telefonisch op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur via telefoonnummer 070 379 89 79 en tijdens de inloopbijeenkomst bij een van de notulisten.

Heeft u hulp nodig?

Heeft u hulp nodig met websites van de overheid? Hiervoor kunt u terecht bij een Informatiepunt Digitale Overheid. Vraag ernaar bij de bibliotheek bij u in de buurt.

Wat is het vervolg?

De ontvangen zienswijzen worden betrokken bij het nemen van het definitieve besluit. De definitieve omgevingsvergunning zal gezamenlijk met het definitieve rijksinpassingsplan worden gepubliceerd.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Radarstation Herwijnen en alle bijbehorende documenten vindt u op www.rvo.nl/herwijnen en op www.defensie.nl/herwijnen. Heeft u vragen over de procedure? Bel dan met telefoonnummer 070 379 89 79. Of stel uw vragen tijdens de inloopbijeenkomst.

Naar boven