Kennisgeving voorgenomen openbaarmaking dieraantallen landbouwbedrijven in Gelderland, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Het verzoek

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een verzoek ontvangen om informatie over dieraantallen en stallocaties openbaar te maken. Het gaat om gegevens uit de Gecombineerde opgave en het systeem voor identificatie en registratie van dieren (I&R). RVO behandelt het verzoek volgens de Wet open overheid (Woo) onder kenmerk Woo/2024/034.

Om welke gegevens gaat het?

De vraag is om dieraantallen van landbouwbedrijven in de provincie Gelderland openbaar te maken. Het gaat om bedrijven die meer dan 50 stuks rundvee, varkens, pluimvee, geiten en/of schapen hebben gehouden. Van die bedrijven zijn over de jaren 2020, 2021, 2022 en 2023 de volgende gegevens gevraagd:

  • Het aantal dieren op de eerste dag van iedere maand, per Uniek Bedrijfsnummer (UBN), uitgesplitst per RAV-code

  • Voor ieder UBN de bijbehorende postcode en het huisnummer.

Op de https://www.rvo.nl/zienswijze-dieraantallen-gelderland vindt u een voorbeeld van het gevraagde overzicht. Ook staat hier uitleg over waar u uw gegevens vindt die RVO openbaar gaat maken.

Informatie is openbaar, tenzij

Informatie die bij de overheid aanwezig is, is volgens de Woo meestal openbaar. Soms zijn er redenen (uitzonderingsgronden) waarom dat niet zo is. Bij dit verzoek gaat het om milieu-informatie over emissies in het milieu. Bij zulke informatie is beroep doen op de uitzonderingsgronden niet mogelijk. Daar is vaste rechtspraak over. RVO is verplicht de gevraagde informatie openbaar te maken.

Een zienswijze doorgeven

Hoewel RVO geen mogelijkheden ziet het verzoek af te wijzen, kunnen belanghebbenden eerst nog reageren. Heeft u een landbouwbedrijf in de provincie Gelderland? En heeft u in de periode van 2020 tot en met 2023 meer dan 50 stuks rundvee, varkens, pluimvee, geiten en/of schapen gehouden? Dan kunt u over dit verzoek een zienswijze insturen.

Wilt u een zienswijze insturen, geef dan aan welke uitzonderingsgrond volgens u aanwezig is. Dit kunt u doen vanaf 29 maart 2024 tot en met 11 april 2024.

Digitale zienswijze

Geef uw zienswijze door via het digitale formulier van RVO. Dat doet u als volgt:

  • Ga naar https://www.rvo.nl/zienswijze-dieraantallen-gelderland. Daar leest u meer informatie over dit verzoek.

  • Klik op de knop ‘Uw zienswijze dieraantallen Gelderland direct regelen’ en ga naar MijnRVO.

  • Klik op de knop ‘Doorgeven’ onder Direct regelen.

  • Log in met DigiD of eHerkenning niveau 2+.

  • Volg de stappen in het formulier en klik op versturen.

  • Uw zienswijze is direct bij ons binnen. U vindt uw zienswijze terug in Mijn Dossier.

Wilt u iemand machtigen om de zienswijze voor u door te geven? Dit doet u op https://www.rvo.nl/onderwerpen/zaken-regelen/machtigen.

Zienswijze per post

Geeft u uw zienswijze liever per post door? Zorg er dan voor dat deze gegevens in uw zienswijze staan:

  • uw relatienummer (BRS-nummer);

  • uw Uniek Bedrijfsnummer (UBN);

  • het kenmerk van het verzoek: Woo/2024/034;

  • uw naam of uw bedrijfsnaam.

U stuurt uw zienswijze naar:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Vergunningen en Handhaving Waterkwaliteit

Afdeling Woo

Kenmerk: Woo/2024/034

Postbus 1492

8001 BL Zwolle

Wat gebeurt er nadat u uw zienswijze heeft doorgegeven?

RVO beoordeelt alle zienswijzen die op tijd zijn doorgegeven. Daarbij houdt RVO rekening met de uitzonderingsgronden die in de Woo staan. Als u een zienswijze instuurt, krijgt u een kopie van het definitieve besluit. Dat besluit publiceert RVO op www.rijksoverheid.nl.

Reageren op definitief besluit

Heeft RVO het definitieve besluit genomen en bent u het daar niet mee eens? Dan kunt u tegen dat besluit bezwaar maken. Ook kunt u de rechtbank vragen om een voorlopige voorziening. In het definitieve besluit leest u daar meer over.

Meer informatie

Heeft u vragen over het indienen van een zienswijze? Kijk dan op https://www.rvo.nl/onderwerpen/juridische-zaken/woo/reageren. Wilt u meer weten over een Woo-verzoek? Bekijk dan www.rvo.nl/woo.

Naar boven