Programma Verbindingen Aanlanding Wind op Zee 2031–2040

Kennisgeving voornemen en participatie

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat start met het Programma Verbindingen Aanlanding Wind op Zee (Programma VAWOZ) 2031–2040. Het Programma VAWOZ onderzoekt hoe en waar de energie vanuit, nog te bouwen, windparken op zee het beste aan land kan worden gebracht met stroomkabels en waterstofleidingen. Het programma richt zich op de aanlandingen die gerealiseerd moeten worden in de periode 2031–2040. Het programma start met de terinzagelegging van het voornemen en voorstel voor participatie op 3 maart 2023 en heeft een geschatte looptijd van ruim twee jaar.

In deze kennisgeving leest u wat het programma inhoudt, waarover u kunt meedenken en hoe u kunt reageren.

Wat houdt het programma in?

Het doel van Programma VAWOZ is te onderzoeken welke routes en locaties het meest geschikt zijn om de stroom of waterstof van de windparken op zee naar het vaste land te brengen en aan te sluiten op het hoogspanningsnet of waterstofnetwerk. Dit gebeurt in nauwe samenspraak met maatschappelijke organisaties, burgers, bedrijven en bestuursorganen. Ook kijken we of er in de buurt van de aansluiting van de windenergie op het hoogspanningsnet ruimte is voor elektrolysers zodat een deel van de stroom op land in waterstof kan worden omgezet. Het programma onderzoekt de mogelijke gevolgen voor milieu, omgeving, economie, systeemintegratie, toekomstvastheid, techniek, circulariteit, veiligheid en kosten. Deze effecten worden in kaart gebracht door middel van een integrale effectenanalyse (IEA) en het opstellen van een plan-milieueffectrapport (PlanMER).

Op basis van de uitkomsten van Programma VAWOZ besluit de Minister voor Klimaat en Energie, samen met andere ministers, welke routes en locaties verder uitgewerkt gaan worden in ruimtelijke procedures. Bij het nemen van dit besluit wordt o.a. de inbreng vanuit de omgeving, adviezen van de Commissie voor de milieueffectrapportage, medeoverheden, het Noordzeeoverleg en het Omgevingsberaad Waddengebied betrokken.

Overzicht van de te onderzoeken aanlandlocaties 2031–2040

Overzicht van de te onderzoeken aanlandlocaties 2031–2040

Waarom is dit programma nodig?

In het Klimaatakkoord is afgesproken om de Nederlandse energievoorziening te verduurzamen. Hiermee wordt de CO2-uitstoot verminderd en klimaatverandering tegengegaan. Daarnaast versnelt de huidige energiecrisis en oorlog in Oekraïne de vraag naar duurzame en in Nederland opgewekte energie. De grootschalige opwek van windenergie op zee speelt een cruciale rol bij het verduurzamen van onze energievoorziening. Hoe en waar de opgewekte groene energie het beste aan land kan worden gebracht onderzoekt het Programma VAWOZ.

Samenhang met andere trajecten

Parallel aan het Programma VAWOZ lopen verschillende trajecten (met eigen inspraakprocedures) waar het programma samenhang mee heeft. Zo wordt in het Programma Aansluiting Wind op Zee-Eemshaven en het project Nederwiek 3 ook onderzoek gedaan naar mogelijke routes voor het aansluiten van windparken na 2031, in respectievelijk Eemshaven en Moerdijk. De windenergiegebieden voor de periode 2031–2040 – waar het Programma VAWOZ de aanlandingen voor onderzoekt – worden aangewezen in de partiële herziening van het Programma Noordzee. Een nadere toelichting op de samenhang met deze – en andere trajecten – staat in het voornemen en voorstel voor participatie.

Participatie: uw mening en inbreng zijn belangrijk

Het programma raakt mogelijk de belangen van veel partijen zoals maatschappelijke organisaties, burgers en bedrijven. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat vindt het daarom belangrijk dat al deze partijen de mogelijkheid hebben om ideeën in te brengen en mee te denken om gezamenlijk tot betere oplossingen te komen. In het voorstel voor participatie staat beschreven hoe het ministerie van plan is de verschillende partijen te betrekken in de eerste fase van het programma, tot en met het opleveren van het onderzoeksplan (de Notitie Reikwijdte en Detailniveau). Het participatieplan wordt geactualiseerd rondom belangrijke momenten in het programma.

Wilt u reageren?

U kunt van vrijdag 3 maart 2023 tot en met donderdag 13 april 2023 reageren op het voornemen en het voorstel voor participatie. In deze periode kunt u deze documenten bekijken op www.rvo.nl/programma-vawoz. Op papier kunt u de documenten tijdens openingstijden bekijken bij de gemeenten: Hollands Kroon, Den Helder, Schagen, Zaanstad, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Beverwijk, Velsen, Voorne aan Zee, Rotterdam, Moerdijk, Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee, Lansingerland, Nissewaard, Westland, Tilburg, Maasgouw, Borsele, Vlissingen, Sluis en Terneuzen.

U kunt op drie manieren reageren.

  • Digitaal: via www.rvo.nl/programma-vawoz.

  • Telefonisch op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur via telefoonnummer 070 379 89 79.

  • Per post:

    Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt Programma VAWOZ V&P

    Postbus 111

    9200 AC Drachten

    Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan sturen wij u per brief een ontvangstbevestiging.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Uw reactie op het voornemen wordt betrokken bij het opstellen van de zogenoemde concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (c-NRD). In de c-NR§D staat welke alternatieven in de volgende fase van het programma worden onderzocht en hoe het onderzoek wordt gedaan. De c-NRD zal naar verwachting in december 2023 ter inzage liggen. Uw reactie op het voorstel voor participatie wordt gebruikt om het participatieproces verder uit te werken.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over het Programma VAWOZ en alle bijbehorende documenten vindt u op www.rvo.nl/programma-vawoz. Heeft u vragen over de procedure? Bel dan met telefoonnummer 070 379 89 79 of mail naar vawoz@minezk.nl.

Naar boven