Kennisgeving ontwerpbesluit handhavingsverzoek Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV), Nederlandse Arbeidsinspectie, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ontwerpbesluit

Op 6 december 2021 heeft de FNV bij de Nederlandse Arbeidsinspectie een handhavingsverzoek ingediend om bij Royal Schiphol Group onderzoek te verrichten naar en te handhaven op de blootstelling aan uitlaatgassen en de arbozorg verplichtingen.

Naar aanleiding van dit handhavingsverzoek is de Nederlandse Arbeidsinspectie, namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, voornemens Schiphol Group N.V. de volgende maatregelen op te leggen:

  • maatregelen die betrekking hebben op het gebruik van vliegtuigmotoren rond platforms, waaronder het aanpassen van de aankomst- en vertrekprocedures van vliegtuigen.

  • maatregelen die betrekking hebben op het gebruik van Auxiliary Power Units (APU’s) en het gebruik van diesel aangedreven vliegtuigvoorzieningen rond platforms, waaronder het aanbieden van elektrische vliegtuigvoorzieningen en het verplicht laten afnemen hiervan door vliegmaatschappijen.

  • het opnemen van deze maatregelen in het plan van aanpak, waarbij aandacht voor het verlagen van het botsingsrisico, zodat er ruimte komt om de maatregen te kunnen implementeren.

Deze maatregelen raken mogelijk een grotere groep belanghebbenden.

Uniforme voorbereidingsprocedure

Op 11 mei 2023, heeft de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten tot toepassing van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (de uniforme openbare voorbereidingsprocedure) op de voorbereiding en bekendmaking van het besluit op het handhavingsverzoek van de FNV voor zover dat betrekking heeft op de in deze kennisgeving genoemde maatregelen.

Terinzagelegging

De aanvraag, het ontwerpbesluit en de op de zaak betrekking hebbende stukken, met uitzondering van de vertrouwelijke bedrijfs- en fabricagegegevens en gegevens die betrekking hebben op de persoonlijke levenssfeer, kunnen vanaf 30 mei 2023 op elektronische wijze worden ingezien op www.nlarbeidsinspectie.nl

Bovengenoemde stukken kunnen tevens vanaf 30 mei 2023 tot en met 10 juli 2023 worden ingezien op werkdagen tijdens kantooruren op het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hiervoor dient een afspraak te worden gemaakt met mevrouw E. Oosterhof. Zij is bereikbaar via het algemene telefoonnummer 0800-5151.

Zienswijzen

Tegen dit ontwerpbesluit kan door een belanghebbende gedurende de termijn van terinzagelegging een zienswijze worden ingediend. U wordt verzocht in uw zienswijze te onderbouwen waarom u meent belanghebbende te zijn. Het indienen van een zienswijze kan zowel schriftelijk als mondeling. Per e-mail heeft de voorkeur.

Schriftelijk:

Schriftelijke zienswijzen kunnen in de periode zoals aangegeven in deze kennisgeving gestuurd worden naar mevrouw E. Oosterhof.

Per brief:

Nederlandse Arbeidsinspectie,

Ter attentie van mevrouw E. Oosterhof

Postbus 90801, 2509 LV ’s-Gravenhage

Per email:

zienswijzeschiphol@nlarbeidsinspectie.nl

Mondeling:

U kunt tijdens de terinzagelegging ook een mondelinge zienswijze indienen. Hiervan wordt een verslag gemaakt dat aan u wordt toegezonden. Maak hiervoor een afspraak met mevrouw E. Oosterhof. Zij is bereikbaar via het algemene telefoonnummer 0800-5151.

Inlichtingen

Voor het verkrijgen van nadere inlichtingen over het ontwerpbesluit of de ter inzage gelegde stukken kunt u contact opnemen met mevrouw E. Oosterhof. Zij is bereikbaar via het algemene telefoonnummer 0800-5151.

Vervolg

Na de terinzagelegging van het ontwerpbesluit wordt het definitieve besluit opgesteld. Hierbij worden alle ontvankelijke zienswijzen betrokken. Tegen het definitieve besluit kunnen belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend beroep indienen. In het definitieve besluit zal hierover nadere informatie worden opgenomen.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, namens deze, R.G. de Boer Inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie

Naar boven