Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, 22 maart 2023, houdende tijdelijke vrijstelling op grond van artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden ter bescherming van de teelt van peulvruchten (m.u.v. sojaboon), uien, sjalotten, prei (onbedekte teelt), bieslook (onbedekte teelt) en bloembollen en bloemknollen (onbedekte teelt) tegen éénjarige onkruiden (Tijdelijke vrijstelling ter bescherming van de teelt van peulvruchten (m.u.v. sojaboon), uien, sjalotten, prei (onbedekte teelt), bieslook (onbedekte teelt) en bloembollen en bloemknollen (onbedekte teelt) tegen éénjarige onkruiden, 2023)

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat;

Gelet op artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van de Verordening (EG) nr. 1107/2009 van het Europese Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen nr. 79/117/EEG en 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309);

BESLUIT:

Artikel 1

Tijdelijke vrijstelling als bedoeld in artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van Verordening (EG) nr. 1107/2009 wordt verleend het gebruik van Activus 400 SC (pendimethalin 400 g/L) ter bescherming van de teelt van peulvruchten (m.u.v. sojaboon), uien, sjalotten, prei (onbedekte teelt), bieslook (onbedekte teelt) en bloembollen en bloemknollen (onbedekte teelt) tegen éénjarige onkruiden.

Artikel 2

De vrijstelling is slechts van toepassing indien de gebruiksvoorschriften in de bijlage bij dit besluit worden nageleefd.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en vervalt op 28 juni 2023.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Tijdelijke vrijstelling ter bescherming van de teelt van peulvruchten (m.u.v. sojaboon), uien, sjalotten, prei (onbedekte teelt), bieslook (onbedekte teelt) en bloembollen en bloemknollen (onbedekte teelt) tegen éénjarige onkruiden, 2023.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

Bezwaar

Als u het niet eens bent met deze beslissing, kunt u binnen zes weken na dagtekening van dit besluit digitaal of schriftelijk een bezwaarschrift indienen.

Een digitaal bezwaarschrift kunt u indienen via ‘mijn.rvo.nl’. Om in te loggen heeft u uw gebruikerscode en wachtwoord nodig, voor de ondertekening een TAN-code. Bij een digitaal bezwaarschrift stuurt u een kopie van dit besluit mee als pdf-bestand of u stuurt een kopie per post na.

Als u schriftelijk bezwaar wilt maken, stuurt u het ondertekende bezwaarschrift naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, afdeling Juridische Zaken, Postbus 40219, 8004 DE Zwolle. Bij een schriftelijk bezwaar stuurt u een kopie van dit besluit mee met uw bezwaarschrift.

Op mijn.rvo.nl/bezwaar vindt u meer belangrijke informatie over het digitaal en schriftelijk indienen van een bezwaarschrift.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over uw bezwaarschrift, kijk dan op de website: mijn.rvo.nl. of bel: 088 042 42 42 (lokaal tarief).

BIJLAGE: WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT ACTIVUS 400 SC

Wettelijk Gebruiksvoorschrift

Het middel is uitsluitend toegelaten als onkruidbestrijdingsmiddel voor het professionele gebruik in de volgende toepassingsgebieden (volgens Definitielijst toepassingsgebieden versie 2.2, Ctgb juni 2019) onder de vermelde toepassingsvoorwaarden.

Toepassingsvoorwaarden

Toepassingsgebied

Type toepassing

Te bestrijden organisme

Dosering1 per toepassing

Maximaal aantal toepassingen per teeltcyclus

Maximaal aantal liter middel per ha per teeltcyclus

Minimum interval tussen toepassingen in dagen

Peulvruchten (m.u.v. sojabonen)

Voor-opkomst

Eenjarige onkruiden

2,5–3 l/ha2

1

3 l/ha

 

Uien3

Voor-opkomst

Eenjarige onkruiden

2,5–3 l/ha2

1

3 l/ha

Voor-opkomst

Eenjarige onkruiden

0,75–1,0 l/ha4

2

7

Na-opkomst

Eenjarige onkruiden

1,25–2,5 l/ha

2

7

Na-opkomst

Eenjarige onkruiden

0,5 l/ha4

3

7

Sjalotten

Voor-opkomst

Eenjarige onkruiden

2,5–3 l/ha

1

3 l/ha

Voor-opkomst

Eenjarige onkruiden

0,75–1,0 l/ha4

2

7

Na-opkomst

Eenjarige onkruiden

1,25–2,5 l/ha

2

7

Na-opkomst

Eenjarige onkruiden

0,5 l/ha4

3

7

Prei (onbedekte teelt)

Voor-opkomst

Eenjarige onkruiden

2,0 l/ha

1

2,0 l/ha

Na-planten

Eenjarige onkruiden

2,5 l/ha

1

2,5 l/ha

Bieslook (onbedekte teelt)

Voor-opkomst

Eenjarige onkruiden

2,5–3 l/ha2

1

3 l/ha

Bloembollen en bloemknollen (onbedekte teelt)

Voor-opkomst

Eenjarige onkruiden

3,0 l/ha

1

3 l/ha

X Noot
1

Verlaging van de dosering is toegestaan, maar van het maximaal aantal toepassingen en de andere toepassingsvoorwaarden mag niet worden afgeweken.

X Noot
2

De dosering is afhankelijk van de grondsoort

X Noot
3

In zilveruien alleen voor opkomst toepassen

X Noot
4

In een Laag Dosering Systeem in combinatie met toegelaten middelen; 1,0 l/ha + 0,75 l/ha voor opkomst en 0,5 + 0,5 +0,5 l/ha na opkomst

Overige toepassingsvoorwaarden

Draag beschermende handschoenen.

Om het grondwater te beschermen mag dit middel niet worden gebruikt in grondwaterbeschermingsgebieden.

Om in het water levende organismen en niet tot de doelsoorten behoren planten te beschermen, is toepassing van het middel in percelen die grenzen aan oppervlaktewater uitsluitend toegestaan indien op het gehele perceel gebruik wordt gemaakt van een techniek uit tenminste de klasse DRT95 in combinatie met een teeltvrije zone van tenminste 150 centimeter gemeten vanaf het midden van de laatste gewasrij of de laatste plant in de rij tot aan de insteek van de sloot of de perceelgrens.

Om niet tot de doelsoorten behoren planten te beschermen, is toepassing van het middel in percelen die niet grenzen aan oppervlaktewater uitsluitend toegestaan indien op het gehele perceel gebruik wordt gemaakt van:

  • een techniek uit tenminste de klasse DRT95 in combinatie met een teeltvrije zone van tenminste 150 centimeter gemeten vanaf het midden van de laatste gewasrij of de laatste plant in de rij tot aan de perceelgrens; of

  • een techniek uit tenminste de klasse DRT97,5.

In de teelt van bloembollen en bloemknollen (onbedekte teelt) het middel toepassen voor 1 mei.

Mislukken teelt

Bij het mislukken van een teelt wordt afgeraden in hetzelfde jaar, afhankelijk van de dosering, zaaidiepte en periode tussen toepassing van Activus 400 SC en zaai van het vervanggewas, bieten, uien en grassen als vervanggewas te zaaien.

Gewasveiligheid

Om schade aan gewassen te voorkomen mag het middel niet in aanraking komen met zaden. Er moet voldoende diep gezaaid worden, waarbij de zaden goed bedekt moeten zijn met grond. Het gebruik van het middel op gronden met meer dan 35% afslibbaar wordt daarom afgeraden.

Na toepassing van Activus 400 SC kunnen er geen grassen als ondervrucht worden gezaaid.

Voor de teelt van prei en zilverui kan onder bepaalde omstandigheden, met name in geval van trage ontwikkeling, enige geelverkleuring of groeivertraging van het gewas optreden. Dit leidt over het algemeen niet tot opbrengstderving.

TOELICHTING

1 Algemeen

Artikel 53 van Verordening (EG) nr. 1107/2009 van het Europese Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen nr. 79/117/EEG en nr. 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309) (hierna: Verordening (EG) nr. 1107/2009) en artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Wgb) maken het mogelijk in bijzondere omstandigheden tijdelijke vrijstelling te verlenen van het verbod om een niet toegelaten gewasbeschermingsmiddel binnen Nederland te brengen, op de markt te brengen, voorhanden te hebben of te gebruiken.

Tijdelijke vrijstelling kan worden verleend als een maatregel nodig blijkt voor een gecontroleerd en beperkt gebruik ter beheersing van een noodsituatie die op geen enkele andere redelijke manier te bestrijden is.

2 Advies

2.1 Onderbouwing aanvraag

Door productieproblemen van de werkzame stof pendimethalin bij de toelatinghouder zijn middelen op basis van deze werkzame stof tijdelijk niet beschikbaar voor de Nederlandse land- en tuinbouw. De verwachting is dat de middelen in het najaar van 2023 weer beschikbaar zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is niet in staat gesteld om een advies op te stellen waarin de vraag wordt beantwoord of er sprake is van een landbouwkundige noodsituatie. Het vrij te stellen middel is in samenstelling, werkzame stof en gehalte, gelijk aan een middel dat op dit moment een reguliere toelating voor de aangevraagde teelten heeft en niet beschikbaar is.

2.2 Risicobeoordeling

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft een advies opgesteld waarin de vraag wordt beantwoord of er sprake is van aanvaardbare risico’s.

Humane toxiciteit

Voldoet aan de eisen met inachtneming van de volgende risicoreducerende maatregel:

De toepasser dient geschikte handschoenen te dragen tijdens mengen en laden. Daarom is de volgende CLP-zin van toepassing:

P280 Draag beschermende handschoenen

Volksgezondheid

Voldoet aan de eisen.

Gedrag in het milieu

Voldoet aan de eisen met inachtneming van de volgende risicoreducerende maatregelen / restrictiezinnen:

Om het grondwater te beschermen mag dit middel niet worden gebruikt in grondwaterbeschermingsgebieden.

Ecotoxiciteit

Voldoet aan de eisen met inachtneming van de volgende risicoreducerende maatregelen / restrictiezinnen:

Om in het water levende organismen en niet tot de doelsoorten behoren planten te beschermen, is toepassing van het middel in percelen die grenzen aan oppervlaktewater uitsluitend toegestaan indien op het gehele perceel gebruik wordt gemaakt van een techniek uit tenminste de klasse DRT95 in combinatie met een teeltvrije zone van tenminste 150 centimeter gemeten vanaf het midden van de laatste gewasrij of de laatste plant in de rij tot aan de insteek van de sloot of de perceelgrens.

Om niet tot de doelsoorten behoren planten te beschermen, is toepassing van het middel in percelen die niet grenzen aan oppervlaktewater uitsluitend toegestaan indien op het gehele perceel gebruik wordt gemaakt van:

  • een techniek uit tenminste de klasse DRT95 in combinatie met een teeltvrije zone van tenminste 150 centimeter gemeten vanaf het midden van de laatste gewasrij of de laatste plant in de rij tot aan de perceelgrens; of

  • een techniek uit tenminste de klasse DRT97,5.

Conclusie

Het College constateert dat er na het nemen van risicoreducerende maatregelen / het inachtnemen van restrictiezinnen geen risico verbonden is aan de vrijstelling.

3 Overwegingen

Een tijdelijke vrijstelling van het gewasbeschermingsmiddel Activus 400SC voor de bestrijding van éénjarige onkruiden in diverse gewassen is gewenst. Door productieproblemen van de werkzame stof pendimethalin zijn middelen op basis van deze werkzame stof tijdelijk niet beschikbaar voor de Nederlandse land- en tuinbouw.

Er is geen landbouwkundige onderbouwing van de NVWA voorhanden, er is wel een positief advies van het Ctgb.

In het Wettelijk Gebruiksvoorschrift (zie bijlage bij dit besluit) zijn de risico reducerende maatregelen overgenomen die door het Ctgb zijn voorgesteld.

4 Besluit

Het advies van het Ctgb overnemend, heb ik in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, besloten om eenmalig op grond van artikel 38 van de Wgb tijdelijke vrijstelling te verlenen voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Activus 400 SC ter bescherming van de teelt van peulvruchten (m.u.v. sojaboon), uien, sjalotten, prei (onbedekte teelt), bieslook (onbedekte teelt) en bloembollen en bloemknollen (onbedekte teelt) tegen eenjarige onkruiden (Tijdelijke vrijstelling ter bescherming van de teelt van peulvruchten (m.u.v. sojaboon), uien, sjalotten, prei (onbedekte teelt), bieslook (onbedekte teelt) en bloembollen en bloemknollen (onbedekte teelt) tegen eenjarige onkruiden.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en vervalt op 28 juni 2023.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

Naar boven