Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 8 augustus 2022, nr. WJZ/ 22361277, houdende wijziging van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2022 in verband met de verhoging van het subsidieplafond van de subsidiemodule Energie-efficiëntie glastuinbouw II

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 16 van het Kaderbesluit nationale EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In de tabel van artikel 1 van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2022 wordt in de rij betreffende titel 2.3, Energie-efficiëntie glastuinbouw, ‘€ 25.000.000’ vervangen door ‘€ 60.000.000’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 8 augustus 2022

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, H. Staghouwer

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

Met de onderhavige regeling wordt het subsidieplafond van de subsidiemodule Energie-efficiëntie glastuinbouw (hierna: subsidiemodule EG), die is opgenomen in titel 2.3 van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies (hierna: RNES), verhoogd. De subsidiemodule EG is onderdeel van een breder pakket van transitieversnellende maatregelen die gericht zijn op innovatie, praktijkintroductie en stimulering van (bredere) invoering van energiebesparende technieken in de glastuinbouw. De subsidiemodule EG stimuleert investeringen in technieken waarvan bewezen is dat die energiebesparing opleveren, maar die ook nog een onrendabele top kennen. Het doel van de subsidiemodule EG is een brede toepassing van dergelijke technieken onder een grote groep bedrijven.

Aanleiding voor de ophoging van het budget is de grote belangstelling van bedrijven om met steun vanuit de subsidiemodule EG te investeren in de subsidiabele technieken. Hierdoor wordt meer energiebesparing in de glastuinbouwsector mogelijk.

2. Verhoging subsidieplafond

Met de onderhavige regeling wordt het subsidieplafond verhoogd voor de openstelling van de subsidiemodule EG ten behoeve van subsidie voor investeringen in maatregelen in de glastuinbouw die energie besparen en daarmee een bijdrage leveren aan het bereiken van de klimaatdoelstellingen van de sector. Met het verhogen van het subsidieplafond wordt de uitvoering van de subsidiemodule EG geïntensiveerd, zoals aangekondigd in de Tweede Kamerbrief over het samenhangende pakket ter stimulering van de energietransitie in de glastuinbouw (Kamerstukken II 2021/22, 32 627, nr. 39) en tijdens het commissiedebat in de Tweede Kamer over visserij en tuinbouw op 6 juli 2022.

De termijn van de openstelling van de subsidiemodule EG blijft ongewijzigd en liep tot en met 30 juni 2022. Het subsidieplafond voor de openstelling wordt verhoogd van € 25.000.000 tot € 60.000.000.

3. Staatssteun

De subsidiemodule EG bevat investeringssteun voor energiebesparende technieken die moet worden aangemerkt als staatssteun en wordt gerechtvaardigd door staatssteunmaatregelen SA.50448 (2018/N), SA.59823 (2020/N) en paragraaf 1.1.1.1. van het landbouwsteunkader.

4. Regeldruk

Door de verhoging van het subsidieplafond kunnen meer ingediende aanvragen worden gehonoreerd. Omdat de termijn van openstelling tot 30 juni 2022 liep kunnen er geen aanvragen meer worden ingediend en leidt deze wijziging daarom ook niet tot een toe- of afname van de regeldruk.

5. Inwerkingtreding

De onderhavige regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Met de datum van inwerkingtreding wordt afgeweken van de systematiek van vaste verandermomenten voor regelgeving, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van een kwartaal in werking treden en twee maanden voordien bekend worden gemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd, omdat de doelgroep van deze regeling gebaat is bij spoedige inwerkingtreding.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, H. Staghouwer

Naar boven