Kennisgeving terinzagelegging besluiten Net op zee IJmuiden Ver Beta, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 3 juni 2022 tot en met vrijdag 15 juli 2022 liggen voor het project Net op zee IJmuiden Ver Beta het inpassingsplan (bestemmingsplan op rijksniveau), een aantal benodigde vergunningen en ontheffingen en het MER ter inzage. Deze besluiten maken de realisatie van het project mogelijk.

Het project

TenneT wil een nieuwe ondergrondse hoogspanningsverbinding realiseren van het windenergiegebied IJmuiden Ver in de Noordzee naar de Maasvlakte op het vasteland.

Waarom is dit project nodig?

Door het gebruik van fossiele brandstoffen zoals olie, aardgas en kolen warmt de aarde op en verandert ons klimaat. Om dit tegen te gaan, stapt Nederland over op duurzame energie uit wind, zon en aardwarmte. Voor deze overstap zijn aanpassingen aan ons elektriciteitsnet nodig. TenneT legt onder meer nieuwe hoogspanningsverbindingen aan tussen windparken op de Noordzee en de Nederlandse kust. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bepaalt waar de hoogspanningsverbindingen komen en waar het net op zee aansluit op het hoogspanningsnet op land.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op de besluitvorming over het project is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat het kabeltracé binnen gemeentelijk ingedeeld gebied en de locatie van het converterstation worden vastgelegd in een inpassingsplan. De Minister voor Klimaat en Energie en de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) stellen dit inpassingsplan door middel van een besluit vast. Het inpassingsplan en andere besluiten (vergunningen) die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure.

Bent u het niet eens met de besluiten?

U kunt de Raad van State van zaterdag 4 juni 2022 tot en met vrijdag 15 juli 2022 laten weten dat u het niet eens bent met de besluiten. Dit heet in beroep gaan. U kunt in beroep gaan als de besluiten tegen uw belangen ingaan. Actuele informatie over in beroep gaan vindt u op: www.raadvanstate.nl/bestuursrechtspraak.

In deze periode zijn de documenten met informatie over de besluiten online te bekijken op www.rvo.nl/onderwerpen/bureau-energieprojecten/lopende-projecten/net-op-zee-ijmuiden-ver-beta/fase-1. Op papier kunt u de documenten tijdens openingstijden bekijken op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC Den Haag. U kunt alleen op afspraak de papieren documenten inzien. Neem hiervoor contact op via telefoonnummer 070 379 89 79.

U kunt op twee manieren in beroep gaan:

We verzoeken u vriendelijk om daarnaast ook een kopie van het beroepschrift te sturen aan: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, T.a.v. directie WJZ, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag

U kunt een kopie ook per mail sturen naar bureauenergieprojecten@minezk.nl.

Crisis- en herstelwet

Op de besluiten is de Crisis- en herstelwet van toepassing. In het beroepschrift moet u toelichten waarom u het niet eens bent met het besluit of de besluiten. Doet u dat niet, dan wordt het beroep niet in behandeling genomen.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Net op zee IJmuiden Ver Beta en alle bijbehorende documenten vindt u op www.rvo.nl/net-op-zee-ijmuiden-ver-beta.

Heeft u vragen over de procedure? Bel dan met telefoonnummer 070 379 89 79.

Naar boven