Kennisgeving ontwerpkavelbesluiten VI en VII in het windenergiegebied Hollandse Kust (west), Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 24 september 2021 tot en met donderdag 4 november 2021 liggen de ontwerpkavelbesluiten VI en VII in het windenergiegebied Hollandse Kust (west) en de milieueffectrapporten opnieuw ter inzage. Deze kavelbesluiten worden voorbereid op grond van de Wet wind­energie op zee. Iedereen kan gedurende de bovengenoemde termijn op de ontwerpkavelbesluiten en/of de millieueffectrapporten (MER) reageren door het indienen van een zienswijze.

Wat gaat er gebeuren?

In het windenergiegebied Hollandse Kust (west) worden zo’n 50 kilometer ten westen van de kust van Noord-Holland twee windparken gebouwd met elk een vermogen van circa 700 megawatt (MW).

De op 9 november 2019 vastgestelde Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) geeft een toelichting op het initiatief om kavelbesluiten te nemen voor de kavels VI en VII in het windenergiegebied Hollandse Kust (west) en daar windparken te bouwen. Verder beschrijft de notitie waaraan het milieuonderzoek en de milieueffectrapporten voor de kavelbesluiten moeten voldoen.

In het windenergiegebied Hollandse Kust (west) worden behalve de twee windparken twee platforms (Alpha en Beta) gerealiseerd waar de stroom die de windturbines opwekken, samenkomt. Via een ondergrondse hoogspanningsverbinding gaat de stroom van de platforms op zee naar het transformatorstation aan de Zeestraat in de gemeente Beverwijk. Voor dit net op zee (platforms en hoogspanningskabels richting land) worden aparte besluitvormingsprocedures doorlopen. De kavelbesluiten op grond van de Wet windenergie op zee voorzien hier niet in.

Waarom is dit project nodig?

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 49 TWh duurzame elektriciteit wordt opgewekt met windenergie op zee. Om dat doel te behalen, heeft de overheid in de Routekaart 2030 gebieden op de Noordzee gekozen waar nieuwe windparken worden gebouwd.

In 2030 gaat het in totaal om circa 40% van alle stroomverbruik in Nederland die wordt opgewekt met windenergie op zee. De realisering van windparken op zee draagt fors bij aan de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening.

Windenergiegebied Hollandse Kust (west) is een van de gebieden die de overheid heeft gekozen om nieuwe windparken te bouwen.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op grond van de Wet windenergie op zee neemt de Minister van Economische Zaken en Klimaat in overeenstemming met de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Minister van Infrastructuur en Waterstaat en de Minister van Landbouw, Natuur en Voedsel­kwaliteit voor elk windpark een kavelbesluit. In een kavelbesluit wordt bepaald waar en onder welke voorwaarden een windpark gebouwd en geëxploiteerd mag worden. Voor zowel ontwerpkavelbesluit VI als VII van windenergiegebied Hollandse Kust (west) is een milieueffectrapport (MER) opgesteld om de gevolgen voor het milieu en de gebruiks­functies op de Noordzee in beeld te brengen. Een passende beoordeling als bedoeld in de Wet natuurbescherming maakt onderdeel uit van deze MER’s. U kunt nu reageren op één of beide ontwerpkavelbesluiten en de onderliggende stukken, waaronder het MER.

De nu ter inzage gelegde ontwerpkavelbesluiten zijn een herziening van de eerder gepubliceerde versies die van vrijdag 5 februari 2021 tot en met donderdag 18 maart 2021 ter inzage hebben gelegen. In de huidige ontwerpen zijn wezenlijke wijzigingen beoogd ten opzichte van de oorspronkelijke ontwerpbesluiten. Naar aanleiding van onder meer de aangepaste Wet windenergie op zee (die een langere vergunningduur mogelijk maakt), het Besluit stikstofreductie en natuurverbetering (die de inzet van de bouwvrijstelling voor windparken op zee mogelijk maakt) en aspecten die in zienswijzen naar voren zijn gebracht, zijn de ontwerpkavelbesluiten herzien.

Op het eerste ontwerpbesluit zijn binnen de reactietermijn zes reacties binnengekomen. Alle zienswijzen die zijn ontvangen naar aanleiding van het eerste ontwerp worden betrokken bij de definitieve kavelbesluiten, waarin zal worden aangegeven hoe met de zienswijzen op zowel het eerste als het tweede ontwerp rekening is gehouden.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt de ontwerpkavelbesluiten en milieueffectrapporten van 24 september 2021 tot en met 4 november 2021 digitaal inzien op www.rvo.nl/wind-op-zee-kavels-vi-en-vii-hollandse-kust-west. Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC Den Haag. Hiervoor kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 070 379 89 79. U kunt op vertoon van uw legitimatiebewijs de stukken inzien.

Neem contact op met het Bureau Energieprojecten als u de documenten niet digitaal kunt lezen en niet naar het ministerie kunt komen. Dan wordt in overleg gezocht naar een maatwerkoplossing.

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen. In een ziens­wijze laat u weten wat u vindt van één of beide ontwerpbesluiten en/of één of beide milieueffectrapporten. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in het ontwerpbesluit of in het MER?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u aangeven hoe?

  • Zijn er andere zaken die u naar voren wilt brengen?

We stellen het op prijs als u aangeeft op welk deel van een ontwerpkavelbesluit, het milieueffectrapport of de onderliggende stukken u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

U kunt een zienswijze indienen van 24 september 2021 tot en met 4 november 2021. Dat kan op verschillende manieren:

  • Bij voorkeur digitaal via het reactieformulier op www.bureau-energieprojecten.nl onder ‘Wind op zee. Kavels Hollandse Kust (west) VI en VII’. U krijgt dan per brief een ontvangstbevestiging. U kunt niet reageren per e-mail.

  • Per post door een brief te sturen naar:

    Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt Kavelbesluiten VI en VII Hollandse Kust (west)

    Postbus 111

    9200 AC Drachten

Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens en gebruiken deze alleen voor het doel waarvoor u ze heeft achtergelaten. Ook bewaren wij uw gegevens niet langer dan nodig. U vindt meer informatie over het privacybeleid op www.bureau-energieprojecten.nl.

Wat is de verdere procedure?

De ontvangen zienswijzen, reacties en adviezen worden betrokken bij het vaststellen van de definitieve kavelbesluiten. De definitieve kavelbesluiten komen ter inzage te liggen. Dit wordt aangekondigd in onder andere de Staatscourant, in huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Wind op zee, Kavelbesluiten VI en VII in het windenergiegebied Hollandse Kust (west) en alle bijbehorende stukken vindt u op www.rvo.nl/wind-op-zee-kavels-vi-en-vii-hollandse-kust-west. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen via telefoonnummer 070 379 89 79.

Naar boven