Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 26 augustus 2021, kenmerk ACM/UIT/554105 tot wijziging van de voorwaarden als bedoeld in artikel 12b van de Gaswet over de verstrekking van reconciliatiegegevens

Zaaknummer: ACM/21/051890

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 12f, eerste lid van de Gaswet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Allocatiecode gas wordt gewijzigd als volgt:

A

Na artikel 5.3.2 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

5.3.3

Door de netbeheerder aan de leveranciers:

Per gereconcilieerde aansluiting per kalendermaand het toegerekende volume, het verbruik dat aanleiding is geweest voor de toerekening van de volumes, de afnamecategorie en het standaardjaarverbruik gas die zijn toegepast in de toerekening aan de desbetreffende leverancier.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 26 augustus 2021

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: M.R. Leijten bestuurslid

Als u rechtstreeks belanghebbende bent, kunt u bezwaar maken tegen dit besluit. Stuur uw gemotiveerde bezwaarschrift naar de Autoriteit Consument en Markt, Juridische Zaken, postbus 16326, 2500 BH Den Haag. Graag ontvangen wij uw bezwaarschrift binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt. In uw bezwaarschrift kunt u de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij de bestuursrechter.

TOELICHTING

1 Samenvatting

  • 1. Met dit besluit wijzigt de Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) de gasvoorwaarden over de verstrekking van reconciliatiegegevens. Reconciliatie heeft als doel om het juiste gasvolume toe te wijzen aan de programmaverantwoordelijken die binnen een regionaal gastransportnet actief zijn. Door deze codewijziging worden regionale netbeheerders verplicht om naast de verstrekking van de reconciliatieresultaten aan de programmaverantwoordelijken ook de detailgegevens van de reconciliatie (de kassabon) aan de betreffende leveranciers te verstrekken. In de praktijk worden deze detailgegevens reeds verstrekt door de regionale netbeheerders. Door deze wijziging wordt deze praktijk in de voorwaarden vastgelegd.

2 anleiding en gevolgde procedure

  • 2. De ACM stelt op grond van artikel 12f van de Gaswet regelgeving vast voor de energiemarkt. Dit besluit is tot stand gekomen op basis van een voorstel van Netbeheer Nederland dat de ACM op 4 mei 2021 heeft ontvangen. Het betreft een voorstel tot wijziging van de voorwaarden als bedoeld in artikel 12b, eerste lid, van de Gaswet. Met dit voorstel wil Netbeheer Nederland de verstrekking van detailgegevens voor de reconciliatie in de Allocatiecode gas opnemen.

  • 3. De aanleiding van het voorstel is de constatering dat sinds 2019 de regionale netbeheerders, als onderdeel van de reconciliatie, detailgegevens over de reconciliatie aan leveranciers verstrekken. De verstrekking van deze detailgegevens is niet in voorwaarden opgenomen. Met dit voorstel wil Netbeheer Nederland deze praktijk in de voorwaarden vastleggen. Het voorstel is tot stand gekomen in overleg met de Vereniging Nederlandse Energie-Data Uitwisseling (hierna: NEDU).

  • 4. De ACM is van mening dat het voorstel geen technische voorschriften bevat bedoeld in Richtlijn 2015/1535. Om die reden zijn de voorwaarden in dit besluit niet in ontwerp ter notificatie aangeboden.

3 Beoordeling

3.1 Procedureel

5. De ACM constateert dat het voorstel op 25 maart 2021 in een overleg met representatieve organisaties is besproken. In het voorstel is een verslag van dit overleg opgenomen en heeft Netbeheer Nederland aangegeven welke gevolgtrekkingen zij hebben verbonden aan de zienswijzen die organisaties naar voren hebben gebracht. Naar het oordeel van de ACM voldoet het voorstel daarmee aan de vereisten bedoeld in artikel 12d van de Gaswet.

3.2 Inhoudelijk

  • 6. De ACM maakt uit het voorstel op dat in de Allocatiecode gas de verplichting voor regionale netbeheerders wordt opgenomen voor de verstrekking van de aan de reconciliatie ten grondslag liggende detailgegevens. Het gaat daarbij om de volgende detailgegevens:

    • de gasaansluiting;

    • de kalendermaand;

    • het toegerekende volume;

    • het verbruik dat aanleiding is geweest voor de toerekening van de volumes;

    • de afnamecategorie;

    • het standaardjaarverbruik.

  • 7. Reconciliatie is een administratieve verrekening tussen programmaverantwoordelijken die wordt uitgevoerd door de regionale netbeheerders. Het doel van de reconciliatie is om het geleverde gas aan de juiste programmaverantwoordelijke toe te wijzen. De gasportfolio van een programmaverantwoordelijke bestaat meestal uit meerdere leveranciers waarbij gas wordt geleverd aan afnemers in verschillende profielcategorieën. De resultaten van de reconciliatie vormen de basis voor de afrekening van het gasvolume tussen de leverancier met zijn programmaverantwoordelijke. Het is voor leveranciers van belang om over detailgegevens van de reconciliatie te kunnen beschikken. Aan de hand van deze detailgegevens kunnen de leveranciers namelijk controleren of de juiste gegevens zijn gebruikt in het reconciliatieproces en of de toegewezen gasvolumes juist zijn. Deze detailgegevens zullen op grond van artikel 3.2 van de Allocatiecode gas maandelijks door de netbeheerders aan de leveranciers worden verzonden. De verstrekking van detailgegevens van de reconciliatie door de regionale netbeheerders bevordert de transparantie van het reconciliatieproces.

  • 8. De ACM komt tot het oordeel dat het voorstel in overstemming is met de belangen, regels en eisen bedoeld in artikel 12f, eerste en tweede lid, van de Gaswet.

’s-Gravenhage, 26 augustus 2021

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: M.R. Leijten bestuurslid

Naar boven