Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van codebesluit 26 augustus 2021, kenmerk ACM/UIT/557078 definitieve besluit tot wijziging van de Gebiedsindelingscode gas als bedoeld in artikel 12b, eerste lid, onderdeel f, van de Gaswet betreffende de actualisering van de gebiedsindelingen

Zaaknummer: ACM/21/052529

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 12f, eerste lid, van de Gaswet;

Besluit

ARTIKEL I

Artikel 4 van de Gebiedsindelingscode gas wordt gewijzigd als volgt:

A

In het eerste lid, onderdeel b, wordt het tekstgedeelte ‘de voormalige gemeente Avereest’ vervangen door het tekstgedeelte ‘de kernen Balkbrug en Dedemsvaart’

B

In het eerste lid wordt onder vernummering van onderdeel d in onderdeel e, een nieuw onderdeel d ingevoegd, welke komt te luiden:

  • d. de Overijsselse gemeente Enschede, uitsluitend in het gebied van de voormalige vliegbasis Twente, ten noorden van de voormalige start- en landingsbaan;

C

In het derde lid wordt onderdeel c gewijzigd en komt te luiden:

  • c. de provincie Overijssel met uitzondering van de gebieden genoemd in het eerste lid, onderdelen a tot en met d, het vierde lid, onderdelen c en d en het vijfde lid, onderdelen d tot en met g;

D

In het vierde lid wordt, onder vernummering van onderdeel d tot en met i in onderdelen e tot en met j, een nieuw onderdeel d ingevoegd, welke komt te luiden:

  • d. de Overijsselse gemeente Olst-Wijhe, uitsluitend de buurtgemeenschap Marle;

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 26 augustus 2021

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: M.R. Leijten bestuurslid

Als u rechtstreeks belanghebbende bent, kunt u bezwaar maken tegen dit besluit. Stuur uw gemotiveerde bezwaarschrift naar de Autoriteit Consument en Markt, Juridische Zaken, postbus 16326, 2500 BH Den Haag. Graag ontvangen wij uw bezwaarschrift binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt. In uw bezwaarschrift kunt u de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij de bestuursrechter.

TOELICHTING

1 Samenvatting

  • 1. Met dit besluit wijzigt de Autoriteit Consument en Markt (hierna: de ACM) de Gebiedsindelingscode voor gas. In deze code worden de gebiedsindelingen van de gasnetten van de netbeheerders vastgelegd. Op basis hiervan beschikt elke netbeheerder over een bepaald gebied waarin potentiële aangeslotenen altijd recht hebben op een aansluiting op een gasnet van de netbeheerder in dat gebied. In deze code is bepaald dat eenmaal per twee jaar de gebiedsindelingen geactualiseerd dient te worden. Met deze wijziging wordt hieraan invulling gegeven.

2 Aanleiding en gevolgde procedure

  • 2. De ACM stelt op grond van artikel 12f van de Gaswet regelgeving vast voor de energiemarkt. Dit besluit is tot stand gekomen op basis van een voorstel met als kenmerk BR-2021-1812 van Netbeheer Nederland dat de ACM op 17 juni 2021 heeft ontvangen. Met dit voorstel wil Netbeheer Nederland de Gebiedsindelingscode gas actualiseren conform de meest recente indeling.

  • 3. Om een zorgvuldige besluitvorming te waarborgen heeft de ACM het voorstel van Netbeheer Nederland op 12 juli 2021 gepubliceerd op haar internetpagina.

  • 4. De ACM is van mening dat het voorstel geen technische voorschriften bevat als bedoeld in Richtlijn 2015/1535. Om die reden zijn de voorwaarden in dit besluit niet in ontwerp ter notificatie aangeboden.

3 Beoordeling

3.1 Procedureel

  • 5. De ACM constateert dat het voorstel op 27 mei 2021 door de gezamenlijke netbeheerders in een overleg met de representatieve organisaties is besproken. In het voorstel is een verslag opgenomen van dit overleg. De conclusie van het verslag is dat het voorstel met unanieme instemming doorgestuurd kan worden naar de ACM waarmee de indieners van het voorsteel hebben aangegeven welke gevolgtrekkingen zij hebben verbonden aan de zienswijzen die de representatieve organisaties naar voren hebben gebracht. Naar het oordeel van de ACM voldoet het voorstel daarmee aan de vereisten als bedoeld in artikel 12d van de Gaswet.

3.2 Inhoudelijk

  • 6. In artikel 2 van de Gebiedsindelingscode gas is bepaald dat eenmaal per twee jaar de gebiedsindelingen van de netbeheerders geactualiseerd dienen te worden. De ACM stelt vast dat Netbeheer Nederland hier met dit voorstel invulling aan geeft. Voorgesteld wordt om de gebiedsindelingen van de regionale netbeheerders Coteq, Enexis en Liander aan te passen.

  • 7. De ACM komt tot het oordeel dat de wijzigingen die Netbeheer Nederland voorstelt niet in strijd zijn met de belangen, regels en eisen als bedoeld in artikel 12f, eerste en tweede lid, van de Gaswet.

’s-Gravenhage, 26 augustus 2021

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: M.R. Leijten bestuurslid

Naar boven