Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 1 juli 2021, kenmerk ACM/UIT/548441 tot wijziging van de voorwaarden als bedoeld in artikel 12b van de Gaswet over het uitfaseren van twee volumeherleidingsmethoden voor gasgrootverbruikaansluitingen

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 12f, eerste lid van de Gaswet;

Besluit:

ARTIKEL I

Bijlage 1 behorende bij 4.1.3.5 bij de Meetcode gas RNB wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 6.3.3a wordt gewijzigd en komt te luiden als volgt:

Artikel 6.3.3a

Meetinrichtingen waarbij het volume wordt herleid volgens de grondtemperatuurmethode bedoeld in B1.3.4, herleiden het volume uiterlijk 2 juli 2024 op basis van de methode bedoeld in B1.3.1 of B1.3.2.

B

Artikel 6.3.3a komt te vervallen.

C

B1.3.3 komt met de bijbehorende artikelen te vervallen.

D

B1.3.4 komt met de bijbehorende artikelen te vervallen.

ARTIKEL II

A

Artikel I, onderdelen A en C, van dit besluit treden in werking de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

B

Artikel I, onderdelen B en D, van dit besluit treden in werking drie jaar na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

C

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 1 juli 2021

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: M.R. Leijten bestuurslid

Als u rechtstreeks belanghebbende bent, kunt u bezwaar maken tegen dit besluit. Stuur uw gemotiveerde bezwaarschrift naar de Autoriteit Consument en Markt, Juridische Zaken, postbus 16326, 2500 BH Den Haag. Graag ontvangen wij uw bezwaarschrift binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt. In uw bezwaarschrift kunt u de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij de bestuursrechter.

TOELICHTING

1 Samenvatting

  • 1. Met dit besluit wijzigt de Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) de voorwaarden waarmee twee volumeherleidingsmethoden komen te vervallen. Het gasverbruik dat een gasmeter registreert, wijzigt onder invloed van de gastemperatuur en de gasdruk. Om het juiste gasverbruik op gasaansluitingen vast te kunnen stellen moet dit gecorrigeerd voor de gasdruk en de gastemperatuur. Dit wordt de volumeherleiding genoemd.

  • 2. Door dit besluit mag de volumeherleiding op basis van de grondtemperatuurmethode over drie jaar nadat dit besluit inwerking treedt niet meer worden toegepast. Volumeherleiding op basis van een aangenomen gasdruk en een gemeten gastemperatuur mag per direct niet meer worden toegepast.

2 Aanleiding en gevolgde procedure

  • 3. De ACM stelt op grond van artikel 12f van de Gaswet regelgeving vast voor de energiemarkt. Dit besluit is tot stand gekomen op basis van een voorstel van Netbeheer Nederland dat de ACM op 26 januari 2021 heeft ontvangen. Het betreft een voorstel tot wijziging van de voorwaarden als bedoeld in artikel 12b, eerste lid van de Gaswet. Met dit voorstel wil Netbeheer Nederland twee volumeherleidingmethodes laten vervallen.

  • 4. Aanleiding voor dit codewijzigingsvoorstel is een onderzoek van de Vereniging Meetbedrijven Nederland (hierna: VMNED) en de Vereniging Nederlandse Energie-Data Uitwisseling (hierna: NEDU).

  • 5. De ACM is van mening dat het voorstel geen technische voorschriften bevat bedoeld in Richtlijn 2015/1535. Om die reden zijn de voorwaarden in dit besluit niet in ontwerp ter notificatie aangeboden.

3 Beoordeling

3.1 Procedureel

  • 6. De ACM constateert dat het voorstel op 3 december 2020 in een overleg met representatieve organisaties is besproken. In het voorstel is een verslag opgenomen van dit overleg en de indieners hebben in het voorstel aangegeven welke gevolgtrekkingen zij hebben verbonden aan de zienswijzen die organisaties naar voren hebben gebracht. Naar het oordeel van de ACM voldoet het voorstel daarmee aan de vereisten bedoeld in artikel 12d van de Gaswet.

3.2 Inhoudelijk

  • 7. De volumeherleiding kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. De volgende methoden komen in de codes voor:

    • gemeten gasdruk en gemeten gastemperatuur;

    • aannames over de heersende gasdruk en gastemperatuur;

    • aangenomen gasdruk en een gemeten gastemperatuur.

  • 8. Omdat bij eerstgenoemde methode zowel de temperatuur als de druk daadwerkelijk gemeten wordt, is deze methode het meest nauwkeurig. Bij de meeste gasgrootverbruikers wordt deze methode daarom ook toegepast. Voor een deel van de gasgrootverbruikers met een kleinere aansluitcapaciteit of een laag gasverbruik wordt de volumeherleiding toegepast op basis van aannames over de heersende gasdruk en gastemperatuur, de zogenaamde grondtemperatuurmethode. Omdat de grondtemperatuurmethode is gebaseerd op aannames voor gasdruk en gastemperatuur, leidt dit – blijkt uit het onderzoek van VMNED en de NEDU – tot ongewenste effecten voor zowel de aangeslotene als het gassysteem. Op individueel niveau kan deze methode leiden tot een meetfout waarbij een individuele aangeslotene tot 3% te veel, of te weinig kan betalen voor het gas. Daarnaast heeft deze methode negatieve effecten op de onbalansafrekening voor de programmaverantwoordelijken en op het netverlies.

  • 9. Gelet op het voorgaande volgt de ACM het voorstel om deze methode te laten vervallen. Om meetverantwoordelijken de tijd te geven om zich te conformeren aan deze wijziging, zal de volumeherleiding op basis van de grondtemperatuurmethode over drie jaar komen te vervallen.

  • 10. Daarnaast komt de volumeherleiding te vervallen waarbij het gasverbruik wordt bepaald door middel van een volumeherleidingsinstrument op basis van een aangenomen gasdruk en een gemeten gastemperatuur. Omdat deze volumeherleidingsmethode in de praktijk voor grootverbruikersaansluitingen niet gebruikt wordt, kan de ACM zich om die reden vinden in het voorstel om deze methode gelijktijdig met de inwerkingtreding van dit besluit te laten vervallen.

3.3 Overgangsbepaling

  • 11. Om meetverantwoordelijken in de gelegenheid te stellen om zich aan de wijziging tot het schrappen van de grondtemperatuurmethode te conformeren, wenst Netbeheer Nederland een overgangsperiode van drie jaar te hanteren. Netbeheer Nederland stelt hiertoe concreet voor om de bepalingen van de grondtemperatuurmethode als bedoeld in B1.3.4 per direct te laten vervallen. Netbeheer Nederland stelt vervolgens voor om in artikel 6.3.3a een verwijzing op te nemen naar B1.3.4 en daarin te bepalen dat de vervallen bepalingen opgenomen in B1.3.4 nog drie jaar geldig zullen zijn. Dit betekent dat Netbeheer Nederland voorstelt om een verwijzing op te nemen naar bepalingen die niet gelden.

  • 12. De ACM is van mening dat het direct schrappen van een bepaling en tegelijkertijd bepalen dat de geschrapte bepaling nog een periode geldig zal zijn, in strijd is met artikel 12f, eerste lid onderdeel e, van de Gaswet. Op grond van artikel 12f, derde lid, van de Gaswet is ACM in geval van strijdigheid met artikel 12f, eerste lid, onderdeel e, van de Gaswet gehouden om de gezamenlijke netbeheerders op te dragen het voorstel zodanig te wijzigen dat de strijdigheid wordt opgeheven. In dit geval is ACM van mening dat een wijzigingsopdracht geen toegevoegde waarde heeft.

  • 13. De ACM besluit dat grondtemperatuurmethode in B1.3.4 komt te vervallen drie jaar na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Ook besluit de ACM in artikel 6.3.3a dat meetinrichtingen, die nu nog gebruik maken van de grondtemperatuurmethode, over drie jaar moeten worden uitgevoerd op basis van gemeten gasdruk en gemeten gastemperatuur als bedoeld in B1.3.1 of B1.3.2. De ACM neemt daarbij het voorstel van de gezamenlijke netbeheerders in acht, nu de enige wijzigingen die daarin zijn aangebracht niet leiden tot een inhoudelijke wijziging van het voorstel.

  • 14. De ACM komt tot het oordeel dat met bovengenoemde ambtshalve wijzigingen geen sprake is van strijd met de belangen, regels en eisen bedoeld in artikel 12f, eerste en tweede lid, van de Gaswet.

’s-Gravenhage, 1 juli 2021

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: M.R. Leijten bestuurslid

Naar boven