Kennisgeving inspraaktermijn ontwerpbesluit Natura 2000-gebied Bruine Bank, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) geeft kennis van het voornemen, ter voldoening aan de artikelen 3:11 en 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht, het volgende gebied aan te wijzen als Natura 2000-gebied: Bruine Bank. Het aanwijzingsbesluit zal worden genomen op grond van artikel 2.1, eerste lid van de Wet natuurbescherming.

Voordat het definitieve aanwijzingsbesluit wordt genomen, wordt het ontwerpaanwijzingsbesluit overeenkomstig afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht ter inzage gelegd om belanghebbenden in de gelegenheid te stellen een zienswijze in te dienen.

De aanwijzing van het gebied Bruine Bank zal geschieden ter uitvoering van artikel 4, eerste en tweede lid, van Richtlijn 2009/147/EG van het Europees parlement en de Raad van de Europese Unie van 30 november 2009 inzake het behoud van de vogelstand (PbEU 2010, L 20), waarbij het gebied wordt aangewezen als speciale beschermingszone onder de Vogelrichtlijn. Het gebied wordt ook aangewezen als het Natura 2000-gebied Bruine Bank, waarbij instandhoudingsdoelstellingen worden toegevoegd. Het aanwijzingsbesluit gaat vergezeld van een Nota van toelichting inclusief bijlagen en een kaart die integraal deel uitmaakt van het besluit.

Het gebied zal worden aangewezen voor de volgende soorten opgenomen in Bijlage 1 van de Vogelrichtlijn:

A177 Dwergmeeuw (Larus minutus)

Verder zal het gebied worden aangewezen voor de volgende andere geregeld voorkomende trekvogels waarvoor het gebied van betekenis is als foerageergebied in hun trekzones (artikel 4.2):

A016 Jan-van-gent (Morus bassanus)

A175 Grote jager (Stercorarius skua)

A187 Grote mantelmeeuw (Larus marinus)

A199 Zeekoet (Uria aalge)

A200 Alk (Alca torda)

De begrenzing van de speciale beschermingszone is zo gekozen dat een in vogelkundig opzicht samenhangend geheel is ontstaan dat voorziet in de beschermingsbehoefte met betrekking tot het voortbestaan van de bedoelde vogelsoorten. De begrenzing is met name gebaseerd op de geregelde aanwezigheid van alk en zeekoet in het beschermde gebied. Het gebied heeft voor deze soorten een bijzondere functie als foerageergebied tijdens de najaarstrek en winterperiode.

Waar en hoe kunt u het ontwerpaanwijzingsbesluit inzien?

Tijdens de periode van terinzagelegging van 24 maart tot en met 4 mei 2021 kunt u het ontwerpbesluit digitaal raadplegen via de website www.natura2000.nl. Daarnaast kunt u de papieren versie inzien op de vestiging van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC in Den Haag. Houdt u daarbij rekening met de reguliere openingstijden.

Hoe kunt u een zienswijze indienen op het ontwerpaanwijzingsbesluit?

Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht een zienswijze naar voren brengen. U kunt een zienswijze indienen bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 24 maart tot en met 4 mei 2021. U dient uw naam en adres te vermelden, de datum, de omschrijving van het besluit waarmee u het niet eens bent én waarom u het niet eens bent met dat besluit.

Bij voorkeur dient u uw zienswijze in op internet. U kunt van 24 maart tot en met 4 mei 2021 uw zienswijze indienen via de website www.natura2000.nl.

Indien u schriftelijk reageert kunt u uw reactie, onder vermelding van de naam van het gebied – Bruine Bank – van 24 maart tot en met 4 mei 2021 sturen naar:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

T.a.v. Natura 2000 o.v.v. Bruine Bank

Postbus 40225

8004 DE Zwolle

Indien u mondeling wilt inspreken, wordt u vriendelijk verzocht dit uiterlijk 4 mei 2021 te doen via het klantcontactcentrum van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, telefoon 088 – 042 42 42. Overeenkomstig artikel 3:17 van de Algemene wet bestuursrecht wordt een verslag gemaakt van hetgeen mondeling naar voren is gebracht.

Iedereen die een reactie heeft ingediend, ontvangt een ontvangstbevestiging met daarin meer informatie over de vervolgprocedure. Na afloop van de inspraakprocedure worden alle reacties gebundeld. Mede op basis van de reacties neemt Onze Minister het definitieve aanwijzingsbesluit. Beroep tegen een definitief besluit is in beginsel alleen mogelijk door een belanghebbende die een zienswijze heeft ingediend.

Nadere informatie

Meer informatie over Natura 2000 en gerelateerde onderwerpen vindt u op de website www.rijksoverheid.nl/natura2000. Voor vragen over Natura 2000 of het opvragen van (achtergrond)documenten kunt u op werkdagen van 8.30 uur tot 16.30 uur contact opnemen met het klantcontactcentrum van RVO.nl, telefoon 088 - 042 42 42 (lokaal tarief).

Naar boven