Kennisgeving bestemmingsplan ‘Tarwewijk’ en m.e.r.-beoordelingsbesluit

Logo Rotterdam

Burgemeester en wethouders van Rotterdam maken bekend dat met ingang van vrijdag 2 oktober gedurende een periode van zes weken (dus tot en met donderdag 12 november 2020) het ontwerpbestemmingsplan ‘Tarwewijk’ (NL.IMRO.0599.BP1125Tarwewijk-on01) met de bijbehorende stukken voor een ieder ter inzage ligt en te raadplegen is via www.ruimtelijkeplannen.nl.

 

Zolang de maatregelen in verband met het coronavirus duren, is het niet mogelijk om het ontwerpbestemmingsplan in te zien op een gemeentelijke locatie. Er is ook geen informatieavond. U kunt op werkdagen contact opnemen met telefoonnummer 06-1023 7995 dan wordt in overleg met u gezocht naar een maatwerkoplossing.

 

Het bestemmingsplan gaat over een groot deel van de Tarwewijk en de zuidzijde van de Maashaven. Het gebied van het plan ligt tussen de Maashaven, Dordtselaan, Wevershoekstraat, Pleinweg en het Maastunnelplein. Drie bouwblokken in de Mijnkintbuurt vallen buiten het plan. Ook het gedeelte tussen de Doklaan en de Maashaven, met onder andere Attractiepark Rotterdam maakt geen onderdeel (meer) uit van het bestemmingsplan Tarwewijk.

De gemeente maakt een bestemmingsplan voor dit gebied, omdat het bestemmingsplan uit 2010 voor dit gebied verouderd is. In grote lijn maakt het bestemmingsplan de volgende ontwikkelingen mogelijk:

 

  • 1.

    Concentratie van detailhandel is nodig om te zorgen voor aantrekkelijke winkelgebieden en winkelstraten. Dat betekent dat de verspreid gelegen winkelpanden andere mogelijkheden krijgen.

  • 2.

    Geen uitbreiding van horeca, op een enkele uitzondering na (maatwerk is van toepassing).

  • 3.

    Geen nieuwe garagebedrijven in woonbuurten, ter bescherming van het woon- en leefklimaat.

  • 4.

    In de Tarwewijk staan enkele beeldbepalende panden. Deze panden krijgen een dubbelbestemming, waardoor deze alleen bij zwaarwegende redenen gesloopt kunnen worden.

  • 5.

    Aan het Rijsoordpad zijn de bouwmogelijkheden uit het vorige bestemmingsplan overgenomen. Enkele panden kunnen vervangen worden bij de herinrichting van het binnenterrein. Voor de realisatie is een procedure met een wijzigingsplan nodig.

  • 6.

    Geen grote lawaaimakers meer aan Maashaven zuidzijde. De aanwezige industriële bedrijven zijn geen grote lawaaimakers en blijven toegestaan. Hiermee wordt een stap gezet tot het dezoneren van het gezoneerde industrieterrein Maas- en Rijnhaven.

     

    Zienswijzen

    Gedurende bovengenoemde termijn kan een ieder over het ontwerpbestemmingsplan schriftelijk gemotiveerde zienswijzen kenbaar maken aan de gemeenteraad, door tussenkomst van de directeur van Stadsontwikkeling, R&W/Bestemmingsplannen, Postbus 6575, 3002 AN Rotterdam. Tevens kunnen gedurende deze termijn door een ieder mondeling gemotiveerde zienswijzen kenbaar worden gemaakt. Voor het maken van een afspraak kunt u op werkdagen contact opnemen met telefoonnummer 06-1023 7995)

    Uw schriftelijke zienswijze dient voorzien te zijn van uw naam, adres, woonplaats, handtekening en e-mailadres.

     

    M.e.r-beoordelingsbesluit

    Burgemeester en wethouders van Rotterdam maken ook bekend dat op 22 september 2020 een besluit genomen is ten aanzien van de m.e.r.-beoordeling voor het bestemmingsplan ‘Tarwewijk’.

    Uit de vormvrije m.e.r.-beoordeling die ten behoeve van het bestemmingsplan is gemaakt, blijkt dat er geen belangrijke nadelige gevolgen te verwachten zijn voor het milieu die het maken van een milieueffectbeoordelingsrapport dan wel een milieueffectrapportage rechtvaardigen.

     

    Het m.e.r.-beoordelingsbesluit is te raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl. Het m.e.r.-beoordelingsbesluit is als bijlage gevoegd bij de toelichting van het ontwerpbestemmingsplan.

    Op grond van artikel 6:3 van de Algemene wet bestuursrecht is deze beoordeling een voorbereidingsbesluit, waarop geen bezwaar of beroep mogelijk is, tenzij aangetoond kan worden dat dit besluit belanghebbende rechtstreeks treft.

     

    Rotterdam, 30 september 2020 

     

    Burgemeester en wethouders voornoemd,

    namens dezen,

     

    Mevr. H.M. van Bockxmeer

    Algemeen directeur cluster Stadsontwikkeling

Naar boven