Besluit van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 9 oktober 2019, nr. IENW/BSK-2019/204503, houdende instelling van de Commissie participatie en governance luchtvaart

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Overwegende dat een onafhankelijk advies over participatie en governance in de luchtvaart wenselijk is,

Gelet op artikel 2, eerste lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies;

BESLUIT:

Artikel 1

Er is een Commissie participatie en governance luchtvaart.

Artikel 2

De commissie adviseert de minister van Infrastructuur en Waterstaat over participatie en governance in de luchtvaart. De commissie bepaalt zelfstandig haar werkwijze en de inhoud van het advies. Tevens bepaalt de commissie het moment waarop zij haar advies openbaar maakt en de wijze waarop zij dat doet.

Artikel 3

  • 1. Voorzitter van de Commissie participatie en governance luchtvaart is

    de heer M.J. (Job) Cohen.

  • 2. Als leden van de commissie worden benoemd:

    • mevrouw S. (Sanne) Akerboom;

    • de heer M.W. (Arwin) van Buuren;

    • mevrouw N.M.H. (Nancy) Chin-A-Fat;

    • de heer J. (Jorren) Scherpenisse;

    • mevrouw E.M. (Elzeline) de Jong;

    • de heer J.G. (Jaap) de Wit.

Artikel 4

Het secretariaat van het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving voert het secretariaat van de commissie.

Artikel 5

Aan de leden van de commissie wordt een vergoeding per vergadering toegekend. De vergoeding per vergadering bedraagt 3% van het maximum van schaal 18 van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984.

Artikel 6

De kosten die voor het functioneren van de commissie noodzakelijk zijn, komen ten laste van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Artikel 7

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst, werkt terug tot en met 1 september 2019 en vervalt op 1 december 2020. Indien de commissie haar eindadvies voor 1 december 2020 openbaar maakt, vervalt dit besluit op het moment van openbaar maken.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

TOELICHTING

Dit besluit voorziet in de instelling van de Commissie participatie en governance luchtvaart. In verband met een nieuwe visie op de luchtvaart en naar aanleiding van maatschappelijke discussies over de relatie overheid-samenleving in het luchtvaardossier heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat besloten tot instelling van een onafhankelijke adviescommissie.

De beoogde meerwaarde van een commissie is om, met enige afstand, een kritische analyse en een advies te maken over de participatie en governance in het luchtvaartdossier (verleden, heden, toekomst). De commissie kan daarbij mensen en documenten binnen en buiten het ministerie raadplegen, en zal daarbij uitgaan van hoor- en wederhoor. Vervolgens kan de commissie, alle perspectieven, belangen en motieven en het totaal van het dossier overziende, op basis van eigen expertise tot afwegingen en adviezen komen.

De commissie heeft een onafhankelijke positie in de zin dat zij eigenstandig haar werkwijze en de inhoud van haar advies bepaalt. Wanneer de commissie meent dat haar advies gereed is, zal zij dat advies openbaar maken.

De commissie heeft een tijdelijk karakter. Zodra zij haar advies openbaar heeft gemaakt, eindigt de commissie. Het streven is om binnen een jaar na de start van de commissie een advies uit te brengen.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

Naar boven