Kennisgeving hoogspanningsverbinding Randstad 380 kV – Noordring fase 6, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 25 januari 2019 tot en met vrijdag 8 maart 2019 liggen de besluiten ter inzage voor de hoogspanningsverbinding Randstad 380 kV – Noordring fase 6. Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op een ontwerpbesluit kunnen beroep instellen.

Wat gaat er gebeuren?

TenneT TSO B.V. realiseert de hoogspanningsverbinding Randstad 380 kV – Noordring tussen Beverwijk en Bleiswijk. Als onderdeel van het project Randstad 380 kV – Noordring is een 380 kV-kabelverbinding onder het Noordzeekanaal gerealiseerd. Bij het testen van de kabelverbinding is gebleken dat deze niet voldoet en dat de kabel vervangen moet worden door middel van een hersteloperatie. Om de hersteloperatie mogelijk te maken, zijn tijdelijke werkzaamheden nodig nabij opstijgpunten 5 en 6 van de bestaande verbinding.

Waarom is dit project nodig?

TenneT bouwt met Randstad 380 kV aan een elektriciteitsnetwerk dat klaar is voor de toekomst. Het westen van Nederland is zowel een grote en groeiende producent van stroom (Velsen, Maasvlakte en tuinders) als een grote importeur van stroom. Deze stroom moet met maximale zekerheid via een betrouwbaar net naar en van de rest van Nederland én andere Europese landen worden vervoerd. Door de liberalisering van de energiemarkt in Europa vindt meer transport van elektriciteit over langere afstanden plaats. De hoeveelheid duurzaam opgewekte energie neemt toe. De Randstad 380 kV-verbinding zorgt voor een toekomstbestendige vaste ontsluiting en ook voor een robuuste doorvoercapaciteit voor de in de Noordzee voorziene windparken. Door de aanleg van de nieuwe 380 kV-ringverbinding wordt de leveringszekerheid in de Randstad gewaarborgd.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op de besluitvorming over de hoogspanningsverbinding Randstad 380 kV – Noordring is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Daarom hebben de ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu het tracé in 2012 vastgelegd in een inpassingsplan. Het inpassingsplan en een aantal andere besluiten die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure, in meer fasen. De Minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert deze procedure. Het inpassingsplan is al in een eerdere fase vastgesteld.

De besluiten worden gelijktijdig ter inzage gelegd. In deze fase worden 5 van de benodigde besluiten, op grond van de Waterwet, de Wegenverordening Noord-Holland 2015 en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, ter inzage gelegd.

De ontwerpbesluiten hebben van 5 oktober 2018 tot en met 15 november 2018 ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingebracht. De besluiten zijn genomen en worden op donderdag 24 januari 2019 door de Minister van Economische Zaken en Klimaat bekendgemaakt door toezending aan de aanvrager. Ook wordt er kennisgegeven van de besluiten in de Staatscourant.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt de besluiten en onderliggende stukken van vrijdag 25 januari 2019 tot en met vrijdag 8 maart 2019 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken op de onderstaande locaties:

  • Gemeente Beverwijk, Stationsplein 48, Beverwijk, telefoon 0251 256 256.

  • Gemeente Velsen, Dudokplein 1, IJmuiden, telefoon 0255 567 200.

Hoe kunt u beroep indienen?

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op een ontwerpbesluit kunnen tegen dat besluit beroep instellen bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

De termijn voor het indienen van een beroepschrift is zes weken en start de dag nadat de besluiten ter inzage zijn gelegd. Dit betekent dat het indienen van een beroepschrift mogelijk is van zaterdag 26 januari 2019 tot en met vrijdag 8 maart 2019. Een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze heeft ingediend op het ontwerp van het desbetreffende besluit kan ook beroep instellen.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste de volgende onderdelen bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de datum van ondertekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen u in beroep gaat;

  • de redenen waarom u het niet eens bent met het besluit.

U stuurt uw beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. We verzoeken u vriendelijk om een kopie van het beroepschrift te sturen aan:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

T.a.v. directie WJZ (D-passage 2)

Postbus 20401

2500 EK Den Haag

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, laat de Raad van State u weten hoeveel dat precies is en wanneer en hoe u dat moet betalen.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over het project Randstad 380 kV – Noordring fase 6 en alle bijbehorende stukken vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen via telefoonnummer 070 379 89 79.

Naar boven