Gemeente Enschede, verkeersbesluit: Instellen van stopkruising ten noorden van de Parkweg 37-39 te Enschede

Logo Enschede

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

  • door het plaatsen van verkeersbord B7 van bijlage 1 van het RVV 1990 in combinatie met stopstreep markering op de noordelijke zijweg van de Parkweg tegenover huisnummers 37-39.

Datum : 14 maart 2019

Ons kenmerk : V-2019-1377 1900023762

 

 

 

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het/de genoemde doel(en) in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers

 

Bij de afweging van de diverse belangen zijn deze doelstellingen zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur (gemandateerd vertegenwoordiger) van Politie Oost-Nederland, district Twente, die kan instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

De Parkweg is een hoofdweg gelegen binnen de bebouwde kom van Enschede. Naast de rijstrook is een fietssuggestiestrook gelegen en een trottoir in beide richtingen. Het gemiddeld aantal motorvoertuigen op de Parkweg in twee richtingen is circa 10.000 per dag. De Parkweg loopt parallel met het spoor en mond uit op het stationsplein. Aan de spoorzijde van de Parkweg tegenover de huisnummers 37-39 is een bestaande zijweg gelegen. In de huidige situatie is deze weg fysiek afgesloten d.m.v. een stalen schakelketting. De zijweg is in eigendom van de NS en zal in de nieuwe situatie worden gebruikt als ontsluitingsweg van en naar een P+R-terrein.

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

Ten behoeve van de verkeersveiligheid is het wenselijk dat de voorrangssituatie op dit 3-taks kruispunt duidelijk is weergegeven mede doordat het zicht vanaf de zijweg belemmerd wordt door bosschage aan beide zijden van de weg. In deze situatie is het wenselijk dat het verkeer op de zijweg stopt om zo voldoende zicht te kunnen halen. Ter verduidelijking van de situatie is het wenselijk om naast het verkeersbord B7 ook stopstreep markering te plaatsen.

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

De doelstelling voor het plaatsen van een stopbord in combinatie met stopstreep markering is het regelen van de voorrang. Dit betekent dat de Parkweg de voorrangsweg betreft en de zijweg dus voorrang moet verlenen aan bestuurders op de kruisende weg. Het verkeer op de zijweg zal verplicht moeten stoppen voor de stopstreep. Deze verkeersmaatregel wordt ingesteld aangezien het zicht op deze locatie beperkt is.

 

Wettelijk kader

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist indien:

  • door plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden, een gebod of verbod wordt ingesteld of aangepast,

  • fysieke voorzieningen op de weg worden aangebracht of verwijderd, of de inrichting van de weg wordt aangepast waardoor het aantal categorieën weggebruikers, dat van de weg gebruik kan maken, wordt beperkt of uitgebreid.

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW)

bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (gemandateerd vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

 

Situatieschets

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

  • uw naam en adres;

  • de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

  • de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

  • tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

  • de reden waarom u het er niet mee eens bent;

  • uw handtekening;

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Aldus vastgesteld op 14 maart 2019

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

J.H. van Maren,

teamleider afdeling Bestemmen & Vergunnen

Naar boven