Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 15 februari 2018, kenmerk ACM/DE/2018/200078 tot wijziging van de voorwaarden als bedoeld in artikel 31 van de Elektriciteitswet 1998 betreffende de regels over de veiling van transportcapaciteit elektriciteit in verband met onder meer de Harmonised Allocation Rules

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998;

Besluit:

ARTIKEL I

De Netcode elektriciteit wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 5.6.6.1 komt te luiden als volgt:

Artikel 5.6.6.1

Bij het toewijzen van de beschikbare landsgrensoverschrijdende transportcapaciteit van de verbindingen Meeden-Duitsland, Hengelo-Duitsland, Maasbracht-Duitsland, Borssele-België, Geertruidenberg-België en Maasbracht-België worden de volgende categorieën transporten onderscheiden:

  • a. jaartransporten, zoals bedoeld in artikel 9 van de Verordening (EU) 2016/1719 (GL FCA), te weten transporten met een looptijd van 1 januari tot en met 31 december;

  • b. maandtransporten, zoals bedoeld in artikel 9 van de Verordening (EU) 2016/1719 (GL FCA), te weten transporten met een looptijd van 1 kalendermaand, te beginnen op de eerste dag van die maand;

  • c. dag-vooruittransporten, zoals bedoeld in artikel 14, eerste lid, onderdeel a, van de Verordening (EU) 2015/122 (GL CACM), met een looptijd van tenminste één klokuur en maximaal één kalenderdag;

  • d. intra-dagelijkse transporten, zoals bedoeld in artikel 14, eerste lid, onderdeel b, van de Verordening (EU) 2015/122 (GL CACM).

B

In artikel 5.6.6.2, onder c, wordt na ‘is terugverkocht’ ingevoegd:

volgens hoofdstuk 5 van de HAR en volgens artikel 45 van het document ‘All TSOs’ proposal for the establishment of a single Allocation Platform (SAP) in accordance with Article 49 and for the cost sharing methodology in accordance with Article 59 of Commission Regulation (EU) 2016/1719 establishing a Guideline on Forward Capacity Allocation’,

C

In artikel 5.6.6.2, onder d, wordt, onder vervanging van de punt aan het slot door een puntkomma, de laatste zin verwijderd.

D

Artikel 5.6.7.2 komt te vervallen.

E

Artikel 5.6.9 komt te vervallen.

F

Artikel 5.6.10 komt te vervallen.

G

De titel van paragraaf 5.6.11 komt te luiden als volgt:

5.6.11 Nominatieregels zoals bedoeld in artikel 36, tweede lid, van de Verordening (EU) 2016/1719 (GL FCA)

H

Artikel 5.6.11.1 komt te luiden als volgt:

Artikel 6.6.11.1

Iedere persoon aan wie in de jaarveiling of de maandveiling transportcapaciteit is toegewezen volgens hoofdstuk 4 van de HAR of die transportcapaciteit volgens hoofdstuk 6 van de HAR heeft gekocht, heeft de mogelijkheid deze capaciteit, voor zover het fysieke transportrechten betreft, geheel of gedeeltelijk te nomineren. In dat geval maakt deze persoon op zijn vroegst vanaf 14:00 uur op de tweede dag voor de dag van transport en op zijn laatst tot 08.30 uur op de dag voorafgaand aan de dag van transport, aan de netbeheerder van het landelijk hoogspanningsnet bekend of, en zo ja voor welk deel men van de genoemde toegewezen transportcapaciteit voor de dag van transport gebruik wil maken (hieronder te noemen: de ‘nominatie’ of het ‘nomineren’).

I

Artikel 5.6.11.4 komt te vervallen

J

In artikel 5.6.11.7 wordt ‘overeenkomstig artikel 5.6.13.4’ vervangen door: overeenkomstig hoofdstuk 9 van de HAR

K

Artikel 5.6.13.4 komt te vervallen.

L

Artikel 5.6.14 komt te vervallen

ARTIKEL II

Artikel 1.1 van de Begrippencode elektriciteit wordt gewijzigd als volgt:

A

Het begrip en de definitie van ‘CACM’ komen te vervallen.

B

Aan de begrippenlijst worden in de alfabetische volgorde ingevoegd:

HAR:

Harmonised allocation rules for long-term transmission rights in accordance with Article 51 of Commission Regulation (EU) 2016/1719 of 26 September 2016 establishing a Guideline on Forward Capacity Allocation;

Verordening (EU) 2015/1222 (GL CACM):

Verordening (EU) 2015/1222 van de Commissie van 24 juli 2015 tot vaststelling van richtsnoeren betreffende capaciteitstoewijzing en congestiebeheer;

Verordening (EU) 2016/1719 (GL FCA):

Verordening (EU) 2016/1719 van de Commissie van 26 september 2016 tot vaststelling van richtsnoeren betreffende capaciteitstoewijzing op de lange termijn;

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 15 februari 2018

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don bestuurslid

Een belanghebbende die zich met dit besluit niet kan verenigen, kan binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt bezwaar maken bij de Autoriteit Consument en Markt. Het postadres is: Autoriteit Consument en Markt, Directie Juridische Zaken, Postbus 16326, 2500 BH Den Haag.

Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en moet ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht bevatten. Verder moet het bezwaarschrift de gronden van het bezwaar bevatten. In het bezwaarschrift kan de indiener op grond van artikel 7:1a, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

TOELICHTING

I. Samenvatting

  • 1. Met dit codebesluit stelt de Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) een codewijzigingsvoorstel van Netbeheer Nederland vast. Met het voorstel worden enkele bepalingen betreffende jaar-, maand- en intradayveilingen van transportcapaciteit geschrapt of gewijzigd. De wijzigingen betreffen de Netcode Elektriciteit en de Begrippencode Elektriciteit. Door het voorstel worden deze codes in overeenstemming gebracht met enkele methodologieën die zijn opgesteld op basis van twee Europese Verordeningen:

    • Verordening 2016/1719 tot vaststelling van richtsnoeren betreffende capaciteitstoewijzing op de langere termijn. Deze verordening staat bekend onder de naam FCA Verordening en heeft als doel om de grensoverschrijdende handel via langetermijncontracten te bevorderen door het bieden van indekkingsmogelijkheden tegen toekomstige prijsverschillen tussen biedzones.

    • Verordening 2015/1222 tot vaststelling van richtsnoeren betreffende capaciteitstoewijzing en congestiebeheer. Deze Verordening staat bekend onder de naam CACM Verordening en zorgt voor de koppeling van de Europese dagelijkse en intradagelijkse elektriciteitsmarkten.

II. Aanleiding en gevolgde procedure

  • 2. De ACM stelt op grond van artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998 (E-wet) regelgeving vast voor de energiemarkt. Dit besluit is tot stand gekomen op basis van een voorstel van Netbeheer Nederland dat de ACM op 15 november 2017 heeft ontvangen.

  • 3. Teneinde een zorgvuldige besluitvorming te waarborgen heeft de ACM het voorstel van Netbeheer Nederland op 6 december 2017 gepubliceerd op haar internetpagina.

  • 4. De ACM is van mening dat het voorstel geen technische voorschriften bevat bedoeld in de Notificatierichtlijn. Om die reden zijn de voorwaarden in dit besluit niet in ontwerp ter notificatie aangeboden.

III. Inhoudelijke toelichting

  • 5. Op grond van de FCA Verordening en de CACM Verordening moeten de transmissiesysteembeheerders binnen (delen van) de Europese Unie diverse voorstellen ontwikkelen en ter goedkeuring voorleggen aan hun eigen regulerende instanties (in Nederland is dit de ACM).

  • 6. ACER (Agency for the Cooperation of Energy Regulators) heeft op 2 oktober 2017 de geharmoniseerde toewijzingsregels voor de langetermijntransmissierechten (HAR) vastgesteld. De ACM heeft op 17 oktober 2017 twee regionale annexen bij deze geharmoniseerde veilingregels goedgekeurd, in overeenstemming met relevante regulerende instanties voor deze regio’s. Op 17 oktober 2017 heeft de ACM, in overeenstemming met alle regulerende instanties van de Europese Unie het voorstel voor oprichting van het centrale toewijzingsplatform (Single Allocation Platform (SAP)) goedgekeurd.

  • 7. Enkele artikelen in de Nederlandse codes zijn niet in lijn met deze methodologieën en moeten daarom aangepast of geschrapt worden. In de artikelen 5.6.6.1 en 5.6.6.2 worden verwijzingen opgenomen naar de HAR en SAP. Artikelen 5.6.7.2 en 5.6.13.4 en de paragrafen 5.6.9, 5.6.10 en 5.6.14 komen te vervallen omdat deze artikelen achterhaald zijn met de invoering van de HAR en SAP.

  • 8. Paragraaf 5.6.11 betreft het gebruik van capaciteit voor jaar- en maandtransporten. Enkele artikelen in deze paragraaf blijven gehandhaafd voor zover ze betrekking hebben op referenties naar energieprogramma’s en nomineren. De overige artikelen komen te vervallen.

  • 9. De voorgestelde wijziging van artikel 5.6.26.2 neemt de ACM niet over. Deze zal worden meegenomen bij de behandeling van het codewijzigingsvoorstel met nummer BR-16-1192.

  • 10. In de Begrippencode elektriciteit worden de begrippen HAR, SAP en de FCA Verordening ingevoegd en het opschrift van de CACM Verordening aangepast.

  • 11. De voorgestelde wijziging aan de Systeemcode elektriciteit en de voorgestelde wijzigingen in de Begrippencode elektriciteit voor de begrippen ‘NEMO’ en ‘Referentie biedzone prijs’ neemt de ACM niet mee in dit codewijzigingsvoorstel. Ook deze wijzigingen worden meegenomen bij de behandeling van andere codewijzigingsvoorstellen.

  • 12. De ACM is van oordeel dat de wijzigingen die Netbeheer Nederland voorstelt niet in strijd zijn met de belangen, regels en eisen bedoeld in artikel 36, eerste en tweede lid, van de Elektriciteitswet 1998.

  • 13. Ten opzichte van het codevoorstel van de gezamenlijke netbeheerders heeft de ACM grammatica, spelling en interpunctie waar nodig gecorrigeerd. In artikel 5.6.11.1 van de Netcode elektriciteit heeft de ACM ingevoegd: ‘voor zover het fysieke transportrechten betreft’. Deze invoeging is gedaan omdat op de Belgisch-Nederlandse grens financiële transmissierechten van toepassing zijn. Op deze grens is nomineren niet mogelijk. Daarnaast is in de Begrippencode Elektriciteit het begrip HAR gecorrigeerd.

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don bestuurslid

Naar boven