Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 17 oktober 2018, nr. WJZ/18233478, tot wijziging van de Financiële regeling handelsregister 2014 in verband met de actualisatie van enkele handelsregisterproducten

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 2, eerste en derde lid, van het Financieel besluit handelsregister 2014;

Besluit:

ARTIKEL I

De Financiële regeling handelsregister 2014 wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 1, onderdeel j, komt te vervallen.

B

In artikel 3, tweede lid, komt onderdeel l, vierde gedachtestreepje, te vervallen en komen de onderdelen m en n te luiden:

  • m. voor Application Programming Interface Search (KvK API Search), verstrekt via internet: € 5,– per maand per aansluiting en € 0,008 per aanvraag;

  • n. voor Application Programming Interface Profile (KvK API Profile), verstrekt via internet: € 5,– per maand per aansluiting en € 0,016 per aanvraag.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2019.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 17 oktober 2018

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

TOELICHTING

Deze regeling bevat een actualisatie van het aanbod van enkele handelsregisterproducten, die opgenomen staan in de Financiële regeling handelsregister 2014.

In de artikelen 1, onderdeel j, en 3, onderdeel l, vierde gedachtestreepje, van de Financiële regeling handelsregister 2014 zijn de vergoedingen opgenomen voor het inzien dan wel het verstrekken van het product dataservice ‘in ’t kort’. Voor dit product zijn slechts weinig afnemers. Op dit moment zijn er voldoende alternatieve informatie producten, daarom is besloten om dit product niet meer aan te bieden.

In artikel 3, tweede lid, onderdelen m en n, van de Financiële regeling handelsregister 2014 is een staffelkorting opgenomen voor de afname handelsregisterproducten ‘Application Programming Interface Search’ (KvK API Search) en ‘Application Programming Interface Profile’ (KvK API Profile) ten behoeve van grootverbruikers. Bij een staffelkorting krijgt een klant een gunstiger tarief, naarmate hij meer afneemt.

Thans is geoordeeld dat het vanuit het oogpunt van gelijke behandeling van afnemers van handelsregisterproducten wenselijk is om voor alle afnemers een gelijk tarief in rekening te brengen. Met deze regeling wordt de betreffende staffelkorting afgeschaft. Aan de kleine afnemers van de twee bovengenoemde producten worden facturen verstuurd met lage bedragen (minder dan € 1 per factuur). Dit is niet wenselijk, omdat de kosten voor deze facturen vaak hoger zijn dan de opbrengsten die hier tegenover staan voor het aanbieden van deze producten. Na de afschaffing van de staffelkorting zal het vaste bedrag van € 5 per maand per aansluiting worden berekend, in combinatie met een bedrag dat per aanvraag wordt betaald. Hiermee zullen, naast een deel van de kosten voor de productie, verzameling en verspreiding van het handelsregistergegeven, ook de kosten voor onder andere de aansluiting en de facturering worden afgedekt.

Als gevolg van de afschaffing van de staffelkorting voor de KvK API Search en de KvK API Profile zullen naar verwachting kleine en extra grote klanten worden geconfronteerd met een prijsstijging bij de afname van de betreffende twee handelsregisterproducten, terwijl de afschaffing bij middelgrote en grote klanten juist tot een prijsverlaging zal leiden.

De tarieven zijn gebaseerd op de kostprijs van de handelsregisterproducten. Het betreft hier de kosten van met name de productie, verzameling en verspreiding van handelsregistergegevens. Het afschaffen van de staffelkorting is niet ingegeven om meer middelen te genereren voor de Kamer van Koophandel.

Aan de onderhavige regeling zijn geen administratieve lasten verbonden.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

Naar boven