Kennisgeving m.e.r.-beoordelingsbesluit gasopslag Bergermeer, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

De Minister van Economische Zaken en Klimaat maakt bekend dat een m.e.r.-beoordelingsbesluit is genomen.

Het besluit heeft betrekking op een voornemen van TAQA Energy B.V. te Alkmaar om de opslagcapaciteit van Gasopslag Bergermeer uit te breiden door middel van het verhogen van de maximale reservoirdruk van 133 bar gemiddeld naar 150 bar gemiddeld. Door het verhogen van de druk ontstaat een uitbreiding van de opslagcapaciteit, daardoor kan er meer aardgas in het leeg geproduceerde reservoir worden opgeslagen.

Voor de voorgenomen uitbreiding van de opslagcapaciteit is zowel een wijziging van de bestaande omgevingsvergunning vereist als (een wijziging van) de instemming van het opslagplan van de Minister van Economische Zaken en Klimaat. Ter voorbereiding op deze procedures is onderzocht of het opstellen van een milieueffectrapport benodigd is. Voor het ophogen van de opslagcapaciteit geldt, op grond van categorie D.25.3 van het Besluit m.e.r., dat “voor de oprichting, wijziging of uitbreiding van een installatie bestemd voor de ondergrondse opslag van gasvormige brandstoffen” de procedure voor m.e.r.-beoordelingsplicht als bedoeld in de artikelen 7.16 en 7.17 van de Wet milieubeheer van toepassing is. Gelet op de verstrekte gegevens is de Minister van Economische Zaken en Klimaat van oordeel dat voor de voorgenomen activiteit geen milieueffectrapport (MER) opgesteld behoeft te worden.

Het m.e.r.-beoordelingsbesluit zal te zijner tijd, tegelijk met de ontwerpbesluiten die nodig zijn voor de voorgenomen activiteit, ter inzage worden gelegd op de secretarieën van de relevante gemeenten. Voorafgaand aan deze terinzagelegging zal een nieuwe kennisgeving worden gepubliceerd.

Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot mw. K. Kaya (tel. 070- 379 77 68).

Naar boven