Wijzigingsbesluiten Windpark N33, Ministerie van Economische Zaken

Op 16 februari 2017 hebben de ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu het rijksinpassingsplan Windpark N33 vastgesteld. Dit besluit heeft van 17 maart 2017 tot en met 27 april 2017 ter inzage gelegen. Dit besluit moet gedeeltelijk worden gewijzigd. Daarnaast zijn op 28 februari 2017 vier vergunningen op grond van de Wet natuurbescherming verleend voor de deelgebieden van het windpark. Deze besluiten worden eveneens gewijzigd.

De wijzigingsbesluiten liggen samen met het (gewijzigde) rijksinpassingsplan van vrijdag 20 oktober 2017 tot en met vrijdag 1 december 2017 ter inzage. Op de wijzigingsbesluiten kan geen zienswijze worden ingediend.

Windpark N33

Yard Energy BV en innogy Windpower Netherlands BV hebben het initiatief genomen om een windpark te realiseren in de gemeenten Menterwolde, Veendam en Oldambt. Het park bestaat uit 35 windturbines. De omvang van het windpark komt uit op ongeveer 120 MW, wat bijdraagt aan de doelstelling van de provincie Groningen van 855,5 MW. Het windpark levert dan groene stroom aan meer dan 75.000 huishoudens.

Waarom is dit project nodig?

Ons klimaat verandert en de aarde warmt op. Om dit tegen te gaan stapt Nederland over op duurzame energie: van fossiele bronnen zoals olie, kolen en aardgas naar schone energie uit wind, zon en aardwarmte.

Het kabinet heeft met provincies en milieuorganisaties afspraken gemaakt om windparken op zee en op land aan te leggen. Het voorgenomen windpark N33 maakt hier deel van uit en levert een belangrijke bijdrage aan de doelstelling om onze energievoorziening te verduurzamen. Nu is het aandeel duurzame energie in Nederland circa 6% en tot 2023 stijgt dit naar 16 procent. Zo volgt uit afspraken van 47 bedrijven, overheden en milieuorganisaties in het Energieakkoord.

Het Ministerie van Economische Zaken draagt er samen met bedrijven, gemeenten en provincies aan bij dat dit op een betrouwbare, betaalbare en veilige manier gebeurt.

De stand tot nu toe

Het rijksinpassingsplan, de vergunningen op grond van de Wet natuurbescherming (hierna: Wnb-vergunningen), de ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming en de vergunningen op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht hebben van 17 maart 2017 tot en met 27 april 2017 ter inzage gelegen. Bij het vaststellen van het rijksinpassingsplan en de overige besluiten is rekening gehouden met de zienswijzen die op de ontwerpbesluiten zijn ingediend. Hierna zijn 22 beroepen ingesteld bij de Raad van State. Inmiddels is gebleken dat het rijksinpassingsplan en de vier Wnb-vergunningen op enkele punten wijziging behoeven.

Wijzigingen rijksinpassingsplan Windpark N33

In het op 16 februari 2017 vastgestelde rijksinpassingsplan is een bouwhoogte opgenomen voor bouwwerken, geen gebouwen zijnde, van maximaal 8 meter hoogte. Na vaststelling van het rijksinpassingsplan is gebleken dat deze hoogte ontoereikend is voor de aanpassingen aan het transformatorstation Meeden zoals benodigd om het windpark op het hoogspanningsnetwerk te kunnen aansluiten. Met dit wijzigingsbesluit is in de betreffende planregel daarom de maximale bouwhoogte voor bouwwerken, geen gebouwen zijnde, gewijzigd in maximaal 15 meter.

Verder zijn in het rijksinpassingsplan woningen aangeduid die behoren tot de sfeer van de inrichting. Na vaststelling van het rijksinpassingsplan is gebleken dat op het adres Jan Kokweg 1a geen woonbestemming rust, maar dat dit een agrarisch bedrijfsgebouw zonder woonbestemming is. Met dit wijzigingsbesluit is het rijksinpassingsplan aangepast in de zin dat de aanduiding ‘woning behorende tot de sfeer van de inrichting’ op dit adres is verwijderd.

Wijziging Wnb-vergunningen Windpark N33

In de op 28 februari 2017 verleende Wnb-vergunningen voor de deelgebieden van het windpark is in voorschrift 15 bepaald dat binnen drie maanden na het verlenen van de vergunningen een monitoringsplan door de vergunninghouders moet worden overgelegd voor het monitoren van aanvaringsslachtoffers van/onder de soorten toendrarietgans en kleine zwaan. Op verzoek van de initiatiefnemers is de indieningstermijn voor het monitoringsplan gewijzigd in minimaal een halfjaar voorafgaand aan de ingebruikname van het park.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van vrijdag 20 oktober 2017 tot en met vrijdag 1 december 2017 de wijzigingsbesluiten tegelijk met de onderliggende stukken inzien op: www.bureau-energieprojecten.nl en tijdens reguliere openingstijden (op papier) op de volgende adressen:

  • gemeente Menterwolde, Kerkstraat 2, 9649 GR Muntendam;

  • gemeente Veendam, Raadhuisplein 5, 9641 AW Veendam;

  • gemeente Oldambt, Johan Modastraat 6, 9671 CD Winschoten.

Hoe kunt u beroep instellen?

Op de wijzigingsbesluiten kan geen zienswijze worden ingediend. Belanghebbenden die een zienswijze naar voren hebben gebracht op het ontwerp van het rijksinpassingsplan of de ontwerp Wnb-vergunningen kunnen tegen het wijzigingsbesluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt zes weken en begint de dag na de start van de terinzagelegging. Dit betekent dat het indienen van een beroepschrift mogelijk is van zaterdag 21 oktober 2017 tot en met vrijdag 1 december 2017.

Indien u reeds beroep heeft ingesteld tegen het rijksinpassingsplan van 16 februari 2017 of de Wnb-vergunningen van 28 februari 2017, dan heeft op grond van artikel 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht het reeds ingediende beroep van rechtswege mede betrekking op het wijzigingsbesluit. Dit betekent dat u in dat geval niet afzonderlijk beroep hoeft in te stellen tegen het betreffende wijzigingsbesluit. Het niet-indienen van beroep tegen het betreffende wijzigingsbesluit heeft geen rechtsgevolgen voor een eventueel eerder ingediend beroep tegen het Inpassingsplan of de Wnb-vergunningen.

Een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze naar voren heeft gebracht op het ontwerp van het rijksinpassingsplan of het ontwerp van de Wnb-vergunningen, kan ook beroep instellen.

Beroepsgronden vermelden

Op de wijzigingsbesluiten is hoofdstuk 1, afdeling 2, van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Zonder beroepsgronden wordt uw beroep niet-ontvankelijk verklaard. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Het wordt aanbevolen in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

U wordt vriendelijk verzocht om, indien u beroep instelt, een kopie van uw beroepschrift te zenden aan het Ministerie van Economische Zaken ter attentie van de directie WJZ (D passage 2), Postbus 20401, 2500 EK Den Haag. Let op! Het origineel van uw beroepschrift dient u te zenden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste de volgende onderdelen bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen u in beroep gaat;

  • de redenen waarom u het niet eens bent met het besluit.

Voor het instellen van beroep moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, laat de Raad van State u weten hoeveel dat precies is, wanneer en hoe u dat moet betalen.

Wilt u meer weten?

Het inpassingsplan is in digitale vorm te vinden op www.ruimtelijkeplannen.nl. Meer informatie over Windpark N33 en alle bijbehorende stukken vindt u ook op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten, (070) 379 89 79.

Naar boven