Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 23 mei 2017, kenmerk ACM/DE/2017/202993 tot wijziging van de voorwaarden als bedoeld in artikel 12b van de Gaswet betreffende reparatie Begrippencode gas

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 12f, eerste lid van de Gaswet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Begrippencode gas wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 1.1 wordt gewijzigd als volgt:

1. Het begrip “WMD-temporaltransactie” wordt vervangen door: WDM-temporaltransactie.

2. Het begrip “WMD-titletransactie” wordt vervangen door: WDM-titletransactie.

3. De definitie van WDM-titletransactie komt als volgt te luiden:

een WDM-transactie waarbij levering of afname plaatsvindt in de resterende uren van de lopende gasdag, conform artikel 7.3 van de NC-BAL, uitgezonderd een transactie die om 2:15, 3:15, 4:15 of 5:15 uur aangegaan wordt, waarbij levering of afname plaatsvindt gedurende de volgende gasdag;

4. Het begrip “WMD-transactie” wordt vervangen door: WDM-transactie.

5. Het begrip “WMD-transactieprijs” wordt vervangen door: WDM-transactieprijs.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 23 mei 2017

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don Bestuurslid

Een belanghebbende die zich met dit besluit niet kan verenigen, kan binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt bezwaar maken bij de Autoriteit Consument en Markt. Het postadres is: Autoriteit Consument en Markt, Directie Juridische Zaken, Postbus 16326, 2500 BH Den Haag.

Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en moet ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht bevatten. Verder moet het bezwaarschrift de gronden van het bezwaar bevatten. In het bezwaarschrift kan de indiener op grond van artikel 7:1a, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

TOELICHTING

I. Samenvatting

  • 1. Met dit besluit stelt de Autoriteit Consument en Markt een wijziging van de Begrippencode gas vast. Met de wijziging voert de Autoriteit Consument en Markt enkele correcties door in de Begrippencode gas.

II. Aanleiding en gevolgde procedure

  • 2. De Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) stelt op grond van artikel 12f van de Gaswet regelgeving vast voor de energiemarkt. Dit besluit is tot stand gekomen op basis van een voorstel van Netbeheer Nederland dat de ACM op 23 februari 2017 heeft ontvangen. Met dit voorstel wil Netbeheer Nederland een aantal kennelijke verschrijvingen en feitelijke afwijkingen corrigeren.

  • 3. De ACM heeft overlegd met de netbeheerder van het landelijk gastransportnet ten aanzien van het voorstel om in de definitie van WDM-titletransactie op te nemen dat de levering van WDM-titletransacties van 2:15, 3:15, 4:15 en 5:15 uur geheel of gedeeltelijk plaatsvindt gedurende de volgende gasdag. De ACM begrijpt dat de voorgestelde toevoeging “geheel of gedeeltelijk” verband houdt met feit dat in de praktijk een leadtime van drie uren geldt. Als gevolg hiervan wordt een WDM-titletransactie van 2:15, 3:15, 4:15 en 5:15 uur geleverd gedurende de resterende uren van de volgende gasdag. De voorgestelde toevoeging “geheel of gedeeltelijk” suggereert dat levering ook later dan de volgende gasdag plaats zou kunnen vinden. Om verwarring te voorkomen zal de ACM deze wijziging niet overnemen.

  • 4. De ACM heeft ook overlegd met de netbeheerder van het landelijk gastransportnet ten aanzien van het voorstel om in de definitie van WDM-titletransactie de aanduiding “LET” op te nemen. Deze aanduiding is niet gedefinieerd en kan daarom tot onduidelijkheid leiden. Om die reden zal de ACM de voorgestelde toevoeging “LET” niet overnemen.

  • 5. De ACM is van mening dat het voorstel geen technische voorschriften bevat bedoeld in de Notificatierichtlijn. Om die reden zijn de voorwaarden in dit besluit niet in ontwerp ter notificatie aangeboden.

III. Beoordeling

  • 6. De ACM is van mening dat de verschrijvingen en feitelijke afwijkingen in de Begrippencode gas gecorrigeerd moeten worden om zo aan te sluiten op de praktijk.

  • 7. De ACM komt tot het oordeel dat de wijzigingen die Netbeheer Nederland voorstelt niet in strijd zijn met de belangen, regels en eisen bedoeld in artikel 12f, eerste en tweede lid, van de Gaswet.

  • 8. Ten opzichte van het codevoorstel van de gezamenlijke netbeheerders heeft de ACM in de definitie van WDM-titletransactie de toevoeging “geheel of gedeeltelijk” voor de levering van WDM-titletransacties van 2:15, 3:15, 4:15 en 5:15 uur alsook de duiding “LET” niet overgenomen. De ACM heeft dit toegelicht onder randnummers 3 en 4.

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don Bestuurslid

Naar boven