Gemeente Rheden-Verkeersbesluit-Den Heuvel-Velp-parkeerverbod-weekmarkt

Logo Rheden

RHD2017-VBK-077

Zaaknummer 579197

Burgemeester en wethouders van Rheden;

overwegen het volgende:

Wettelijk kader

Onze bevoegdheid tot het nemen van dit besluit ontlenen aan wij het bepaalde in de artikelen 15 en 18 van de Wegenverkeerswet 1994 en de artikelen 12 e.v. van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer.

Den Heuvel ligt binnen de bebouwde kom ex artikel 20a van de Wegenverkeerswet 1994 van Velp en is in beheer bij de gemeente Rheden.

De maatregel, zoals bedoeld in artikel 2 Wegenverkeerswet 1994, heeft tot doel: het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest en overeenstemming bereikt met de politie.

B eleidskader

Voor het dorp Velp is het Verkeerscirculatieplan Velp 2008 van kracht.

Aanleiding van dit besluit

Op Den Heuvel in Velp is op elke donderdag weekmarkt. De weekmarkt wordt gehouden op de grote parkeerplaats. Auto’s mogen hier dan niet parkeren.

De weekmarkt is de laatste jaren kleiner geworden. Daarom kan een deel van de parkeerplaats vrijgemaakt worden voor parkeren.

Om dit voor alle weggebruikers duidelijk aan te geven is nieuwe bebording en belijning nodig.

Ar gumenten ten aanzien van dit besluit

Op Den Heuvel ligt een grote parkeerplaats waarop geen beperking is. Hier mag lang geparkeerd worden. Voor de parkeerplaatsen langs de rijbaan van Den Heuvel is een blauwe parkeerschijfzone ingesteld.

Weekmarkt

Elke donderdagochtend is de weekmarkt op Den Heuvel. Op de plek van de kramen kan dan niet geparkeerd worden.

Het komt regelmatig voor dat de ruimte die voor de markt bestemd is niet vrij is. Er staan dan bij de opbouw van de markt nog geparkeerde auto’s. Het aantal marktkramen en kooplieden is de laatste jaren afgenomen. Het is daarom niet meer nodig om de hele parkeerplaats te reserveren voor de weekmarkt. Een deel kan weer gebruikt worden voor parkeren. Hieraan is grote behoefte.

Daarnaast hoeven er minder kramen te worden opgezet, omdat meer wagens worden gebruikt.

Op de parkeerplaats gelden voor de weekmarkt twee verschillende parkeerregiems.

Dat is indertijd afgesproken om de bezoekers van de restaurants parkeerruimte te bieden.

Vakindeling

Wij bakenen de ruimte voor de markt af met groene belijning. Op verkeersborden geven wij aan

dat parkeren in de groene vakken verboden is van donderdag 01.00 uur tot donderdag 15.00 uur.

De bijlage die bij dit besluit behoort is een tekening van de nieuwe groene belijning

Huidig gebruik

De marktlieden plaatsen hun kramen en wagens al zo dat een deel van de parkeerplaats voor parkeren vrij blijft. Met dit besluit zorgen wij voor een formele regel.

Bebording

De RVV (Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990) bebording verandert ook. In plaats van E02 (parkeerverbod), plaatsen wij bord E4 (Parkeerplaats). Het rechtsgevolg van dit bord is verplicht parkeren in de vakken. Het terrein is parkeerplaats met uitzondering van donderdag van 01 tot en met 15 uur in verband met weekmarkt. In die periode is parkeren in de groene vakken verboden. Voor deze maatregel is de wegsleepregeling van kracht.

Communicatie

De bewoners van Den Heuvel worden geïnformeerd over dit besluit en de wegsleepregeling. Dit besluit wordt gepubliceerd in de Regiobode op woensdag 26 april 2017.

Belangenafweging

Marktkooplieden

De marktmensen onderschrijven het verzoek. Zij willen graag markt houden op deze locatie. Er is een afnemende belangstelling voor de markt. Het is daardoor niet reëel om het hele parkeerterrein voor de markt vrij te houden.

Bewoners

Veel bewoners van de appartementen hebben een eigen parkeerplek in de garage onder de grote parkeerplaats. Voor de bewoners die niet in de parkeergarage kunnen parkeren, blijft op

Den Heuvel nu ook op donderdag parkeerruimte beschikbaar.

Ondernemers en bewoners

De grote parkeerplaats op Den Heuvel wordt ook gebruikt voor de auto’s van ondernemers en personeel van het centrum van Velp. Door de ruimte van de markt te verkleinen, blijft er voor deze groep mensen parkeerruimte beschikbaar.

Klanten

Om parkeerruimte voor klanten van de markt en de ondernemers vrij te houden is voor de parkeervakken langs de rijbaan van Den Heuvel inmiddels een blauwe parkeerschijfzone ingesteld.

Conclusie

Met deze maatregel wordt de informele inrichting van de markt voor iedereen duidelijk zichtbaar.

En besluiten als volgt:

I Wij verwijderen de borden E2 van Bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens op de toegang tot het parkeerdek op Den Heuvel.

II Wij plaatsen borden E4 van Bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens op de grote parkeerplaats op Den Heuvel in Velp.

Hieronder komen onderborden met de tekst: M.u.v. de groene vakken, op do van 01-15h.

III Het aanbrengen van groene markering langs de parkeervakken die op donderdag vrij moeten blijven voor de weekmarkt.

De Steeg, 24 april 2017

Naar boven