Bekendmaking besluit tot wijziging van het Tracébesluit N7/A7 Zuidelijke ringweg Groningen, fase 2, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Op 12 februari 2016 heeft de Minister van Infrastructuur en Milieu het Tracébesluit A7/N7 Zuidelijke ringweg Groningen, fase 2 (wijziging 2016) vastgesteld. Het wijzigingsbesluit ligt van 17 februari tot en met 30 maart 2016 ter inzage.

Tracébesluit (2014)

Het oorspronkelijke Tracébesluit A7/N7 Zuidelijke ringweg Groningen, fase 2 beschrijft de ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen (Rijksweg 7, km 193.2 tot km 205.3 en A28 vanaf het viaduct Van Ketwich Verschuurlaan, km 198.8 tot Julianaplein, km 200.2). Dit Tracébesluit is op 29 september 2014 vastgesteld door de Minister.

Beroepen en tussenuitspraak

Tegen het Tracébesluit (2014) zijn 15 beroepen ingediend. Op 16 september 2015 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tussenuitspraak gedaan. Hierin is de Minister de mogelijkheid geboden om het Tracébesluit op vijf punten nader te motiveren of aan te passen. Dit heeft geleid tot het wijzigingstracébesluit A7/N7 Zuidelijke ringweg Groningen, fase 2 (wijziging 2016).

Wijzigingsbesluit

Met het wijzigingstracébesluit worden de volgende onderdelen van het Tracébesluit A7/N7 Zuidelijke ringweg Groningen, fase 2, gewijzigd.

Verkeersveiligheid

De Raad van State heeft geconstateerd dat externe deskundigen een verkeersveiligheidsaudit hadden moeten uitvoeren op het ontwerp van het Tracébesluit. Dit is alsnog gedaan. Deze audit heeft een aantal belangrijke bevindingen en oplossingsrichtingen opgeleverd, die de veiligheid van de zuidelijke ringweg verder vergroten. De aanbevolen maatregelen die worden doorgevoerd, zijn binnen de grenzen van het bestaande Tracébesluit ingepast. Waar het ontwerp zichtbaar wordt gewijzigd, heeft dit geleid tot aangepaste kaarten in het wijzigingstracébesluit.

Geluidsmaatregelen

In de tussenuitspraak is geoordeeld dat een woning aan de Papiermolenlaan in het Tracébesluit (2014) ten onrechte niet als geluidsaneringswoning is aangemerkt. Daarom is aanvullend onderzocht welke geluidsmaatregelen hier nodig zijn. Op basis van dit onderzoek is in het wijzigingstracébesluit een geluidsscherm langs de N7 opgenomen. Hiermee komt de geluidsbelasting op de gevel binnen de toegestane waarden. Ook is een aantal zogenoemde geluidproductieplafonds langs de N7 aangepast.

Fietstunnel

De Raad van State was in de tussenuitspraak van mening dat onvoldoende onderzocht of uiteengezet was waarom er geen nieuwe fietstunnel aangelegd kon worden ter vervanging van de fietstunnel bij de Papiermolenlaan. Als bijlage bij het wijzigingstracébesluit is een uitgebreide toelichting gevoegd waaruit duidelijk wordt dat een nieuwe fietstunnel niet haalbaar is vanuit ruimtelijke inpassing, verkeers- en sociale veiligheid.

Voetgangersbrug

In het Tracébesluit (2014) komt de huidige fietstunnel ter hoogte van de Papiermolen te vervallen. Ter vervanging van deze verbinding is in het Tracébesluit een voetgangersbrug voorzien. Voor de locatie hiervan is een ‘zoekgebied’ opgenomen ter hoogte van het Fongerspad en De Papiermolen. De Raad van State heeft geconstateerd dat dit zoekgebied tot gevolg kan hebben dat de brug direct tegen het perceel van twee omwonenden aan komt te liggen, waardoor inbreuk op de privacy en het woon- en leefklimaat ontstaat. In het Tracébesluit (2014) staan geen waarborgen die dit voorkomen. In het wijzigingsbesluit en op de bijbehorende detailkaart is dit aangepast. Er is precies aangegeven waar de voetgangersbrug wordt gesitueerd. Ook zijn aanvullende eisen opgenomen waarmee ook de privacy en het woon- en leefklimaat van de aangrenzende percelen worden gewaarborgd.

Vleermuizen

Aan weerszijden van de huidige fietstunnel bij De Papiermolen zijn groengebieden aanwezig waar veel vleermuizen voedsel zoeken. Deze fietstunnel is een belangrijke vliegroute tussen deze gebieden. Het verdwijnen van deze tunnel leidt tot aantasting van deze vliegroute. De Raad van State heeft geoordeeld dat in het Tracébesluit (2014) niet duidelijk stond hoe dit effect gecompenseerd wordt. In het wijzigingstracébesluit wordt verduidelijkt welke maatregelen worden getroffen om het verlies van deze vliegroute te compenseren. Daarbij gaat het om het plaatsen van schermen, portalen of soortgelijke geleidende structuren langs en over de ringweg. Ook de voetgangersbrug kan zo’n geleidende structuur worden.

Procedure

U kunt het Tracébesluit A7/N7 Zuidelijke ringweg Groningen, fase 2 (wijziging 2016) vanaf 17 februari tot en met 30 maart 2016 inzien op de volgende locaties:

  • Gemeente Groningen, Harm Buiterplein 1, Groningen;

  • Provincie Groningen, Martinikerkhof 12, Groningen;

  • Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Plesmanweg 1-6, Den Haag.

Houdt u rekening met de openingstijden.

Het wijzigingstracébesluit inclusief alle bijlagen kunt u ook inzien op de website www.platformparticipatie.nl/ringweggroningen. De documenten zijn ook beschikbaar op de website van het project: www.aanpakringzuid.nl. Daar kunt u ook het Tracébesluit (2014) inzien.

Beroep instellen

Belanghebbenden bij het Tracébesluit A7/N7 Zuidelijke ringweg Groningen, fase 2 (wijziging 2016) kunnen van 18 februari tot en met 30 maart 2016 beroep instellen door het indienen van een beroepschrift bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Het beroepschrift dient ten minste de volgende onderdelen te bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een vermelding van de datum en het nummer of het kenmerk van het besluit waartegen het beroepschrift zich richt;

  • de redenen (gronden) van beroep;

  • uw handtekening (het beroepschrift moet ondertekend zijn);

  • de vermelding dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is;

  • zo mogelijk ook een kopie van het besluit waarop het geschil betrekking heeft.

Op dit besluit is hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven wat zijn beroepsgronden zijn. Het is niet toegestaan buiten de beroepstermijn nog (aanvullende) beroepsgronden aan te voeren.

Voorlopige voorziening

Indien een beroepschrift is ingediend, is het mogelijk om daarnaast een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening in te dienen. Een dergelijk verzoek moet worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Raad van State. Het verzoek dient ten minste het volgende te bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een vermelding van de datum en het nummer of het kenmerk van het besluit waartegen het beroepschrift zich richt;

  • de redenen (gronden) van beroep;

  • handtekening (het verzoek moet ondertekend zijn);

  • zo mogelijk ook een kopie van het besluit waarop het geschil betrekking heeft;

  • een afschrift van het beroepschrift.

Naar aanleiding van het verzoek kan de voorzieningenrechter een voorlopige voorziening treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Voor de behandeling bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van het beroep en voor het verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Indien het beroep- of verzoekschrift in een vreemde taal is gesteld, en een vertaling voor een goede behandeling van het verzoek noodzakelijk is, dient de indiener van het beroep- of verzoekschrift zorg te dragen voor een vertaling.

Aanpassingen

Het wijzigingstracébesluit heeft alleen betrekking op de hierboven omschreven aanpassingen. Voor het overige blijft het bepaalde in het Tracébesluit A7/N7 Zuidelijke ringweg Groningen, fase 2, zoals vastgesteld op 29 september 2014, onverminderd van kracht. Hiertegen kan geen beroep meer worden ingesteld.

N.B.: Mocht reeds beroep zijn ingesteld tegen het Tracébesluit (2014), dan wordt dat beroep op grond van artikel 6:19, eerste lid van de Algemene wet bestuursrecht geacht mede te zijn ingesteld tegen het wijzigingstracébesluit, tenzij het gewijzigde besluit aan het beroep geheel tegemoetkomt. Dat betekent dat diegenen die beroep hebben ingesteld en ook bezwaren hebben tegen het wijzigingsbesluit, niet opnieuw beroep hoeven in te stellen.

Nadere informatie?

Voor meer informatie over de inhoud van het wijzigingstracébesluit kunt u contact opnemen met de informatielijn van Rijkswaterstaat, telefoon 0800 8002 (gratis, 7 dagen per week geopend, van 06.00 uur tot 22.30 uur). Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij de directie Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, telefoon 070 456 89 99.

Naar boven