Bekendmaking instelling Belastingdienst/Centrale administratieve processen (B/CAP)

Den Haag, 16 december 2016,

De directeur-generaal Belastingdienst, maakt bekend dat de beide organisatieonderdelen Belastingdienst/Semi massale processen (B/SMP) en Belastingdienst/Centrale administratie (B/CA) met ingang van 1 januari 2017 zullen worden samengevoegd in een nieuw organisatieonderdeel, genaamd Belastingdienst/Centrale administratieve processen (B/CAP).

Het nieuwe organisatieonderdeel is vanaf genoemde datum belast met de taken die voorheen door de beide eerder genoemde organisatieonderdelen werden verricht, met uitzondering van de douanetaken die op dezelfde datum zullen overgaan naar de organisatieonderdelen van de Belastingdienst/Douane.

Voor de toepassing van de Uitvoeringsregeling Belastingdienst 2003 treedt de directeur van Belastingdienst/Centrale administratieve processen in de plaats van de landelijk directeur B/SMP en de directeur B/CA. Dit betekent onder andere dat de nieuwe directeur B/CAP ook in de plaats treedt voor de landelijk directeur B/SMP en de directeur B/CA voor wat betreft de verlening van mandaat, machtiging en/of aanwijzing voor bepaalde taken en werkzaamheden. Voor zover de landelijk directeur B/SMP en de directeur B/CA mandaten, machtigingen en/of aanwijzingen aan medewerkers hebben verleend blijven deze uiteraard gelden.

Zodra duidelijkheid bestaat over andere ontwikkelingen die momenteel in de organisatie van de Belastingdienst gaande zijn, zal de Uitvoeringsregeling Belastingdienst 2003 hierop worden aangepast.

Toelichting:

Deze mededeling strekt ertoe bekend te maken dat met ingang van 1 januari 2017 de organisatieonderdelen Belastingdienst/Semi massale processen (B/SMP) en Belastingdienst/Centrale administratie (B/CA) worden samengevoegd tot een nieuw organisatieonderdeel onder de naam Belastingdienst/Centrale administratieve processen (B/CAP). Het takenpakket van het nieuwe organisatieonderdeel is grotendeels gelijk aan het takenpakket van de beide voorheen bestaande organisatieonderdelen, met uitzondering van de douanetaken die zullen worden ondergebracht bij de organisatieonderdelen van de Belastingdienst die met douanezaken zijn belast.

De samenvoeging van beide organisatieonderdelen leidt er tevens toe dat enkele functies van in de Uitvoeringsregeling Belastingdienst 2003 aangewezen functionarissen komen te vervallen. Ter voorkoming van misverstanden wijs ik er op dat voor wat betreft de aanwijzing van functionarissen in de Uitvoeringsregeling Belastingdienst 2003 de nieuwe directeur van B/CAP in de plaats treedt van de algemeen directeur en de directeur van de per 1 januari 2017 samengevoegde organisatieonderdelen B/SMP en B/CA. Hiermee wordt – overeenkomstig hetgeen artikel 27, van de Uitvoeringsregeling Belastingdienst 2003, pleegt te bewerkstelligen – beoogd een naadloze overdracht van bevoegdheden te bereiken.

Ten slotte zij erop gewezen dat het nieuwe organisatieonderdeel Belastingdienst/Centrale administratieve processen weliswaar met ingang van 1 januari 2017 van start gaat, maar dat het mogelijk is dat in correspondentie en mededelingen van de Belastingdienst nog enige tijd kan worden verwezen naar de benamingen van de organisatieonderdelen die in het nieuw ingestelde organisatieonderdeel zijn samengegaan. Met name zal met het doorvoeren van de nieuwe naam van de beide samengevoegde organisatieonderdelen in de automatiseringssystemen van de Belastingdienst geruime tijd gemoeid kunnen zijn, nu deze zo kostenbewust mogelijk zal worden ingepast in de releaseplanning van deze systemen.

De directeur-generaal Belastingdienst, H. Leijtens

Naar boven