Wijziging Verkeersregeling Defensie 2015

30 oktober 2015

Nr. BS2015019366

Ministerie van Defensie; Directie Juridische Zaken; Cluster Wet- en Regelgeving

De Minister van Defensie,

Gelet op artikel 44 Grondwet;

Besluit:

ARTIKEL I VERKEERSREGELING DEFENSIE 2015

De Verkeersregeling Defensie 2015 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 komt de definitie ‘toegestane maximum massa’ te luiden: toegestane maximum massa: ledig gewicht, vermeerderd met het maximaal toegestane gewicht aan lading (laadvermogen).

B

In artikel 3a:

  • 1. wordt in het tweede lid na ‘het eerste lid’ toegevoegd: voor zover dit niet strijdig is met de toepasselijke bepalingen uit het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990;

  • 2. worden het derde, vierde en vijfde lid geschrapt.

C

In artikel 6, derde lid, wordt de zinsnede ‘tot aan de eerste mogelijkheid’ vervangen door: tot en met de eerste mogelijkheid.

D

In artikel 7, eerste wordt de zinsnede ‘tot de eerste mogelijkheid’ vervangen door: tot en met de eerste mogelijkheid.

E

In artikel 12 wordt, onder vernummering van het tweede en derde lid naar het derde, en vierde lid, na het eerste lid een tweede lid toegevoegd dat luidt: 2. In overige gevallen is het vervoeren van degene die niet in dienst is van of werkzaam is bij het Ministerie van Defensie alleen toegestaan na toestemming van de Commandant der Strijdkrachten.

F

In artikel 22 wordt ‘240 grams’ vervangen door: 120 grams.

G

In artikel 29 wordt in het eerste lid, onder b, onderdeel 1, de zinsnede ‘dat niet is ingericht’ vervangen door: die niet zijn ingericht;

H

In artikel 32, derde lid, wordt ‘derde lid’ vervangen door: tweede lid.

I

Artikel 35 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt onder verlettering van de onderdelen a, b en c tot b, c en d, onderdeel a toegevoegd dat luidt: a. in dienst is bij het Ministerie van Defensie of werkzaam is voor het Ministerie van Defensie of in de uitoefening van zijn functie een militair voertuig bestuurt en;

2. In het eerste lid wordt in onderdeel b na de zinsnede ‘met succes heeft afgerond’ toegevoegd: en

J

In artikel 37, tweede lid wordt ‘Opleidings- en trainingscentrum Rijden’ vervangen door: Opleidings- en Trainingscentrum Rijden.

K

Bijlage 3 bij de Verkeersregeling Defensie 2015 wordt vervangen door Bijlage 3 Model militair registratiebewijs, die bij deze wijzigingsregeling als bijlage 1 is gevoegd.

L

Bijlage 4 bij de Verkeersregeling Defensie 2015 wordt vervangen door Bijlage 4 Model militair rijbewijs, die bij deze wijzigingsregeling als bijlage 2 is gevoegd.

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na publicatie in de Staatscourant en werkt terug tot 1 oktober 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 30 oktober 2015

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert

BIJLAGE 1 BIJ DE WIJZIGING VERKEERSREGELING DEFENSIE 2015

Bijlage 3 Model militair registratiebewijs

BIJLAGE 2 BIJ DE WIJZIGING VERKEERSREGELING DEFENSIE 2015

Bijlage 4 Model militair rijbewijs

model militair rijbewijs voor 1 oktober 2014

model militair rijbewijs voor 1 oktober 2014

model militair rijbewijs met ingang van 1 oktober 2014

model militair rijbewijs met ingang van 1 oktober 2014

TOELICHTING

Met ingang van 1 oktober 2015 is de Verkeersregeling Defensie 2015 in werking getreden, dat een gehele herziening van de voorgaande Verkeersregeling Defensie betrof. Deze wijzigingsregeling herstelt een aantal verschrijvingen en een omissie (artikel 3a), toont het juiste registratiebewijsmodel (bijlage 1) en introduceert een nieuw model militair rijbewijs (bijlage 2). In artikel 1 is de definitie van toegestane maximum massa in lijn gebracht met die uit het Reglement rijbewijzen dat op civiele voertuigen van toepassing is. De toevoeging ‘(laadvermogen)’ is een verwijzing naar een voormalige definitie van ‘toegestane maximum massa’ in het Reglement rijbewijzen, nog gebezigd op oudere documenten. Daarnaast wordt de Commandant der Strijdkrachten gemandateerd tot het verlenen van toestemming tot het vervoeren van derden (artikel 12). Een voorbeeld van derden zijn bezoekers van Landmachtdagen die plaats mogen nemen in een militair motorrijtuig. Tot slot wordt duidelijk dat een militair rijbewijs voor niet-defensiemedewerkers alleen kan worden afgegeven als men in de uitoefening van zijn functie het bepaalde militaire voertuig dient te besturen (artikel 35). Daarbij kan worden gedacht aan functionarissen van de Dienst Speciale Interventies die niet tot Defensiepersoneel behoren.

Vanwege de korte termijn waarop de wijzigingsregeling volgt op de inwerkingtreding van de Verkeersregeling Defensie 2015 en gelet op de voornamelijk interne werking van de regeling, is gekozen voor inwerkingtreding met terugwerkende kracht tot 1 oktober 2015.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert

Naar boven