Bekendmaking beslissing tot wijziging PKB Ruimte voor de Rivier ten behoeve van Hoogwatergeul Kampen en Zomerbedverlaging Beneden-IJssel, Rijkswaterstaat

Wijziging PKB Ruimte voor de Rivier

De Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier (PKB) is in 2007 in werking getreden. In deze PKB is besloten tot uitvoering van een Basispakket van maatregelen met als doelstelling het op het vereiste niveau brengen van de bescherming van het rivierengebied tegen overstroming en het leveren van een bijdrage aan het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit. Voor de riviertak IJssel zijn acht maatregelen in het basispakket opgenomen, waaronder de Zomerbedverlaging Beneden-IJssel van 22 km tussen Zwolle en Kampen.

Bij de uitwerking van de planstudie voor de Zomerbedverlaging bleek dat uitvoering van deze maatregel te grote negatieve effecten zou hebben op de beschermde natuur langs de IJssel en op de drinkwaterwinning. Door deze negatieve effecten is de Zomerbedverlaging niet volledig uitvoerbaar.

Een verkorte zomerbedverlaging van 7,5 km in de Beneden-IJssel tussen de Molenbrug bij Kampen en de Eilandbrug bij de monding van de IJssel is wel uitvoerbaar. Er is dan echter een aanvullende maatregel nodig om de vereiste waterstanddaling bij Zwolle te realiseren. Hiervoor zijn verschillende alternatieve maatregelen onderzocht: de aanleg van een volledige hoogwatergeul bij Kampen, de aanleg van een beperkte hoogwatergeul bij Kampen, uiterwaardvergravingen en dijkverhoging. De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft op 13 september 2012 de projectbeslissing genomen om als aanvullende maatregel een beperkte hoogwatergeul bij Kampen te realiseren (ook wel bypass of Reevediep genoemd). Met de beslissing tot wijziging van de PKB is het Basispakket van de PKB gewijzigd door de maatregel Zomerbedverlaging Beneden-IJssel te vervangen door een verkorte zomerbedverlaging en het Basispakket aan te vullen met de maatregel “beperkte hoogwatergeul bij Kampen”.

Inzage

Van donderdag 30 mei 2013 tot en met woensdag 10 juli 2013 ligt de beslissing tot wijziging van de PKB met bijbehorende stukken, waaronder het milieueffectrapport, ter inzage. De beslissing met bijbehorende stukken kunnen op werkdagen worden ingezien bij de volgende instanties op de daar gebruikelijke openingstijden:

  • Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Plesmanweg 1-6 te Den Haag

  • Provinciehuis Overijssel, Receptie, Luttenbergstraat 2 te Zwolle

  • Provinciehuis Flevoland, Visarenddreef 1 te Lelystad

  • Stadhuis Kampen, Receptie, Burgemeester Berghuisplein 1

  • Gemeentehuis Dronten, Publieksbalie, De Rede 1 te Dronten

  • Stadskantoor Zwolle, Afdeling Fysieke Leefomgeving, Lübeckplein 2 te Zwolle, na telefonische afspraak op telefoonnummer 14038

De beslissing met bijbehorende stukken zijn ook digitaal te raadplegen via de website www.ruimtelijkeplannen.nl . U kunt zoeken op de naam ‘Wijziging Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier IJsseldelta’ of op het planidentificatienummer NL.IMRO.0000.IMsvIJsseldelta-3000 .

Procedure

De ontwerpbeslissing tot wijziging van de PKB heeft van donderdag 28 februari 2013 tot en met woensdag 10 april 2013 ter inzage gelegen. Hierop zijn vijf zienswijzen ingediend. Bij de beslissing tot wijziging van de PKB is als bijlage bij de toelichting een reactienota gevoegd, waarin een reactie op de zienswijzen is gegeven. De zienswijzen hebben geleid tot een wijziging van de grens op de plankaart van de PKB. De noordelijke grens van de maatregel beperkte hoogwatergeul is conform een zienswijze aangepast. Ook hebben de zienswijzen geleid tot een aanpassing van de passende beoordeling voor Zomerbedverlaging Beneden-IJssel. In de beoordeling van de cumulatieve effecten zijn nu ook de effecten beschreven van de verkorte zomerbedverlaging en de beperkte hoogwatergeul op mitigerende maatregelen en positieve natuurontwikkelingen van andere projecten langs de IJssel.

Tegen de beslissing staat geen beroep open.

Binnenkort wordt kennisgegeven van de ontwerpbesluiten ter uitvoering van de verkorte zomerbedverlaging en de beperkte hoogwatergeul (zoals bestemmingsplan, projectplan Waterwet en omgevingsvergunning). In die kennisgeving zal worden vermeld wanneer deze ontwerpbesluiten met daarbij behorende stukken ter inzage worden gelegd en wanneer u hierop kunt reageren.

Meer informatie

Voor informatie over de verkorte zomerbedverlaging en de beperkte hoogwatergeul kunt u terecht op de volgende websites:

Heeft u inhoudelijke vragen of wilt u nadere informatie, dan kunt u contact opnemen met de Omgevingsmanager, de heer J. Buskens, telefoonnummer 038-4998109.

Naar boven