Besluit van 20 december 2011 houdende aanwijzing van onroerende zaken en rechten ter onteigening ten algemenen nutte ten behoeve van het inrichtingsplan Enschede-Noord, planonderdeel Kristalbad

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 3 november 2011, nr. 240658, Directie Wetgeving en Juridische Zaken;

Gelet op Titel VII van de onteigeningswet;

De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van 1 december 2011, No. W15.11.0471/IV);

Gezien het nader rapport van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 14 december 2011, nr. 249123, Directie Wetgeving en Juridische Zaken;

Beschikkend op het verzoek van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie tot aanwijzing van onroerende zaken en rechten ter onteigening ingevolge artikel 122 van de onteigeningswet, ten name van de Staat der Nederlanden, ten behoeve van het bureau beheer landbouwgronden, voor de realisering van het inrichtingsplan Enschede-Noord, planonderdeel Kristalbad.

Toepassing uniforme openbare voorbereidingsprocedure

Overeenkomstig artikel 123 juncto artikel 63, eerste en tweede lid, van de onteigeningswet en artikel 3:11 van de Algemene wet bestuursrecht hebben de in artikel 63, tweede lid, van de onteigeningswet genoemde stukken alsmede het ontwerp van het te nemen besluit in de periode van 6 juni 2011 tot en met 18 juli 2011 ter inzage gelegen bij de gemeenten Enschede, Hengelo, het waterschap Regge en Dinkel en in het provinciehuis te Zwolle. Voorafgaand daaraan is de terinzagelegging overeenkomstig artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht aangekondigd in het Provinciaal Blad nr 2011/0103954 en in de lokaal verschijnende bladen Huis aan Huis Enschede en Hengelo’s Weekblad. De terinzagelegging is tevens aangekondigd in de Staatscourant van 15 juni 2011, nr. 9682. Verder is op grond van artikel 3:13 van de Algemene wet bestuursrecht voorafgaand aan de terinzagelegging het ontwerp van het te nemen besluit toegezonden aan belanghebbenden. Daarbij zijn belanghebbenden op de hoogte gesteld van de mogelijkheid tot het naar keuze schriftelijk of mondeling naar voren brengen van zienswijzen.

Overwegingen

Bij brief van 3 maart 2011 hebben gedeputeerde staten van de provincie Overijssel de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie verzocht te bevorderen dat een Koninklijk Besluit tot stand komt waarbij op grond van artikel 122 van de onteigeningswet ter onteigening worden aangewezen de onroerende zaken en rechten die nodig zijn voor de realisering van het inrichtingsplan Enschede-Noord, planonderdeel Kristalbad.

Bij brief van 6 september 2011 hebben gedeputeerde staten van de provincie Overijssel de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie bericht over de ontwikkelingen sinds de aanvang van de terinzagelegging. Zij hebben aangegeven dat nog 1,2 hectare grond minnelijk is verworven en dat voor de desbetreffende onroerende zaken de onteigeningsprocedure kan worden stopgezet. Gedeputeerde staten hebben de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie verzocht te bevorderen dat de overige gronden bij Koninklijk Besluit ter onteigening worden aangewezen.

Het inrichtingsplan Enschede-Noord is bij besluit van 28 oktober 2008 door Gedeputeerde Staten van Overijssel vastgesteld. Het betreft een inrichtingsplan als bedoeld in artikel 17, eerste lid, van de Wet inrichting landelijk gebied. Het planonderdeel Kristalbad is op 13 december 2010 onherroepelijk geworden.

Voor het planonderdeel Kristalbad, gelegen tussen de steden Hengelo en Enschede, zijn in het inrichtingsplan meerdere doelstellingen bepaald. De belangrijkste doelstelling is het realiseren van waterberging. Een nevendoel hierbij is het creëren van ruimte voor het biologisch activeren van het gezuiverde afvalwater. Een andere belangrijke doelstelling van het gebied is het fungeren als groene buffer tussen de steden Hengelo en Enschede. De waterberging wordt gerealiseerd in combinatie met nieuwe natuur en extensieve recreatieve voorzieningen. Bij de ontwikkeling van het gebied en de inrichting van het Kristalbad staat het multifunctioneel ruimtegebruik tussen Hengelo en Enschede centraal.

Met de vaststelling van het bestemmingsplan ‘Kristalbad’ is de realisatie van het planonderdeel Kristalbad, voor zover gelegen op het grondgebied van de gemeente Hengelo, planologisch mogelijk gemaakt. Het bestemmingsplan is op 23 februari 2010 door de gemeenteraad van Hengelo vastgesteld en op 16 april 2010 onherroepelijk geworden.

Met de vaststelling van het bestemmingsplan ‘Kristalbad-Eekhof’ is de realisatie van het planonderdeel Kristalbad, voor zover gelegen op het grondgebied van de gemeente Enschede en ten noorden van de spoorlijn Enschede-Hengelo, planologisch mogelijk gemaakt. Het bestemmingsplan ‘Kristalbad-Eekhof’ is op 15 februari 2010 door de gemeenteraad van Enschede vastgesteld en op 12 oktober 2010 onherroepelijk geworden.

Met de vaststelling van het bestemmingsplan ‘Kanaalzone’ is de realisatie van het planonderdeel Kristalbad, voor zover gelegen op het grondgebied van de gemeente Enschede en ten zuiden van de spoorlijn Enschede-Hengelo, planologisch mogelijk gemaakt. Het bestemmingsplan ‘Kanaalzone’ is op 3 maart 2009 door de gemeenteraad van Enschede vastgesteld en op 3 december 2009 onherroepelijk geworden.

Bij besluit van 30 juni 2010 heeft het Algemeen Bestuur van het Waterschap Regge en Dinkel voor het planonderdeel Kristalbad een projectplan als bedoeld in artikel 5.4 van de Waterwet vastgesteld. In het projectplan wordt verwezen naar het inrichtingsplan Enschede-Noord en de daarin beschreven functies van het planonderdeel Kristalbad. Het projectplan Kristalbad betreft een nadere uitwerking hiervan. Op basis van het onherroepelijke projectplan is inmiddels een aanvang gemaakt met de uitvoering van het planonderdeel Kristalbad op de reeds verworven gronden.

Om de doelstellingen voor het planonderdeel Kristalbad te kunnen bereiken is het noodzakelijk dat de verzoeker om onteigening de eigendom verkrijgt van de ter onteigening voorgedragen onroerende zaken en rechten. Door het realiseren van de functie waterberging zullen grote delen van het in te richten gebied in het groeiseizoen regelmatig onder water komen te staan als gevolg van piekafvoeren. Dit maakt dat de gronden niet meer gebruikt kunnen worden overeenkomstig het huidige, vooral agrarisch gebruik. De delen van het gebied waar geen water komt krijgen een functie als waterkering en ecologische verbindingszone. Voor een integrale uitvoering van de inrichtingswerkzaamheden en voor een efficiënt en effectief beheer dient het eigendom en het beheer aaneengesloten en in één hand te zijn. Alle delen staan met elkaar in verbinding en kunnen niet los van elkaar gezien worden omdat zij bij berging van het water niet als zelfstandige eenheid kunnen functioneren. De waterstanden in het ene deel beïnvloeden de werking van een ander deel. Ook maken de deelgebieden onderdeel uit van het proces om de waterkwaliteit te verbeteren (voor zover mogelijk binnen de primaire functie waterberging). De doelstellingen kunnen niet worden bereikt op basis van vrijwilligheid of zelfrealisatie. Het is van belang dat te allen tijde kan worden ingegrepen indien het voldoen aan de primaire functie in het geding is of indien zich gewijzigde omstandigheden voordoen.

De gronden gelegen in het projectgebied worden in eigendom overgedragen aan Stichting Het Overijssels Landschap (hierna: Landschap Overijssel) als eindbeheerder. Landschap Overijssel en Waterschap Regge en Dinkel stellen samen een beheer- en onderhoudsplan op. Het waterschap richt zich hierbij op de waterstaatkundige aspecten en het hydrologisch beheer, Landschap Overijssel op de ecologische aspecten. De gemeenten Hengelo en Enschede zijn verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de recreatieve voorzieningen.

Het totale planonderdeel Kristalbad heeft een oppervlakte van ruim 41 hectare waarvan ongeveer 37,5 hectare wordt benut voor retentie en verbetering van de waterkwaliteit. In december 2009 is circa 29 hectare, die in bezit was van overheidsinstanties, in overeenstemming met het inrichtingsplan overgedragen aan het Landschap Overijssel. Voor de resterende circa 12 hectare is ingezet op minnelijke verwerving. De benodigde inrichtingswerkzaamheden dienen uiterlijk op 31 december 2013afgerond te zijn. Dit brengt met zich dat uiterlijk 1 april 2013 de eigendom van alle gronden verworven moet zijn.

Zienswijzen

Met betrekking tot het ontwerp van het te nemen besluit zijn geen zienswijzen ingebracht.

Overige overwegingen

De te onteigenen onroerende zaken en rechten zijn van essentieel belang om de in het inrichtingsplan voorziene bestemmingen en functies te realiseren. Een groot deel van de voor de realisatie van dit gebied benodigde onroerende zaken is vrijwillig verworven.

Na aanvang van de terinzageleggingstermijn heeft nog minnelijke verwerving plaatsgevonden van een deel van de grondendie ter onteigening zijn aangewezen in de stukken die ter inzage zijn gelegd.Op 20 juli 2011 is 1,2 hectare grond in eigendom overgedragen aan het bureau beheer landbouwgronden.

Over de overdracht van twee percelen met een totale oppervlakte van 1,3 hectare bestaat overeenstemming tussen het bureau beheer landbouwgronden en de eigenaar, maar het passeren van de akte is opgeschort op verzoek van de eigenaar. Over de overdracht van vier percelen met een totale oppervlakte van 8,5 hectare, onderscheidenlijk een perceel met een oppervlakte van 1,1 hectare heeft het bureau beheer landbouwgronden mondeling overeenstemming met de respectievelijke eigenaren over minnelijke aankoop, maar nog niet over de voorwaarden voor overdracht.

Niet te verwachten valt dat binnen redelijke termijn overdracht van de bovengenoemde onroerende zaken daadwerkelijk zal plaatsvinden. Indien niet tijdig vrijwillige overdracht van de onroerende zaken plaatsvindt, is een onteigeningstitel noodzakelijk om de desbetreffende grond daadwerkelijk te kunnen verwerven. Gelet op de termijnen van de onteigeningswet en op de termijn waarbinnen de eigendom van alle onroerende zaken verworven moet zijn, moet die onteigeningstitel uiterlijk 17 januari 2012 zijn verkregen. De onroerende zaken zullen daarom nu zekerheidshalve ter onteigening worden voorgedragen.

Onteigening van alle ter onteigening voorgedragen gronden is noodzakelijk ten behoeve van het realiseren van het inrichtingsplan. Het moet in het belang worden geacht van dat doel dat de verzoeker om onteigening de eigendom verkrijgt van de ter onteigening voorgedragen onroerende zaken en rechten.

Overigens is Ons niet gebleken van feiten en omstandigheden die aan de inwilliging van het verzoek in de weg kunnen staan.

Wij kunnen derhalve het verzoek tot het nemen van een besluit krachtens artikel 122 van de onteigeningswet inwilligen.

Beslissing

Hebben goedgevonden en verstaan:

Ten behoeve van de realisering van het inrichtingsplan Enschede-Noord, planonderdeel Kristalbad ten name van de Staat (Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie), ten behoeve van het bureau beheer landbouwgronden, worden onteigend de onroerende zaken en rechten vermeld op de bij dit besluit behorende lijst en in geel aangegeven op de bij dit besluit behorende grondtekeningen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is belast met de uitvoering van dit besluit dat in de Staatscourant zal worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker.

Lijst van te onteigenen onroerende zaken en rechten inrichtingsplan Enschede-Noord, planonderdeel Kristalbad

(Bijlage behorende bij besluit houdende aanwijzing van onroerende zaken en rechten ter onteigening ten algemenen nutte ten behoeve van het inrichtingsplan Enschede-Noord, planonderdeel Kristalbad)

nummer grondtekening

te onteigenen oppervlakte

als

kadastrale gemeente

sectie

perceelnummer

ten name van

woonplaats

ha

a

ca

         

63

00

29

70

grasland

Hengelo

N

123

Heimerink, dhr. W.G.

verhuur jachtrecht aan:

Schukkert, E.J.H,

Strootsweg 390, 7547 RX Twekkelo

Hengelo (Ov)

                   

60

00

76

90

grasland

Hengelo

N

1216

Zwierink, dhr. K.M.G.

Hoge Hexel

                   

61

01

14

80

grasland

Hengelo

N

1217

Zwierink, dhr. B.J.H. (1/2 eigendom) en

Zwierink, dhr. K.M.G. (1/2 eigendom)

ten gunste van perceel een recht van weg ten laste van perceel

N 1218 (strook 4 m)

Hengelo (Ov)

Hoge Hexel

                   

62

00

34

38

grasland

Hengelo

N

1218 (gedeeltelijk)

Zwierink, dhr. K.M.G.

belast met een een recht van weg (strook 4 m) ten gunste van perceel N 1217

Hoge Hexel

                   

67

00

02

00

grasland

Lonneker

S

3

Heimerink, dhr. W.G.

verhuur jachtrecht aan: Schukkert, E.J.H,

Strootsweg 390, 7547 RX Twekkelo

Hengelo (Ov)

                   

64

08

14

95

akkerbouwland

Lonneker

S

2918

Heimerink, dhr. W.G.

verhuur jachtrecht aan:

Schukkert, E.J.H,

Strootsweg 390, 7547 RX Twekkelo

kabels en leidingen ten gunste van KPN (Postbus 3053, 3800 DB Amersfoort)

Hengelo (Ov)

                   

65

00

05

60

akkerbouwland

Lonneker

S

2919

Heimerink, dhr. W.G.

verhuur jachtrecht aan:

Schukkert, E.J.H,

Strootsweg 390, 7547 RX Twekkelo

Hengelo (Ov)

Naar boven