Bekendmaking besluit tot voorlopige aanwijzing van Natura 2000-gebied Spanjaards Duin

De staatssecretaris van Economische Zaken, Land-bouw en Innovatie (EL&I) maakt, ter voldoening aan artikel 14, van de Natuurbeschermingswet 1998, bekend dat hij ter uitvoering van richtlijn nr. 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) het Natura 2000-gebied Spanjaards Duin voorlopig heeft aangewezen op grond van artikel 12, derde lid, Natuurbeschermingswet 1998.

Dit gebied is gelegen in de provincie Zuid-Holland.

Het gebied Spanjaards Duin is aangelegd als duincompensatiegebied in verband met mogelijk significante gevolgen op de Natura 2000-gebieden Voornes Duin (landelijk gebiedsnummer 100) en Solleveld & Kapittelduinen (landelijk gebiedsnummer 99) als gevolg van het toekomstige gebruik van Maasvlakte 2. De duincompensatie vindt plaats om te kunnen voldoen aan de vereisten van artikelen 19d t/m 19h van de Natuurbeschermingswet 1998.

Om te voldoen aan Europese verplichtingen moet de duincompensatie worden geïntegreerd in het Natura 2000-netwerk. Hiermee worden de effectiviteit en het doel van Natura 2000 geborgd. Spanjaards Duinzal daarom worden aangewezen als Natura 2000-gebied. Deze aanwijzing wordt voorbereid, maar zal echter niet op korte termijn zijn afgerond. Om er zeker van te zijn dat activiteiten in en om Spanjaards Duin geen nadelige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het gebied als duincompensatie is er een dringende noodzaak dit gebied voorlopig aan te wijzen op grond van artikel 12, derde lid van de Natuurbeschermingswet 1998. Daarmee wordt bereikt dat voor activiteiten in of in de omgeving van Spanjaards Duin een vergunning op grond van artikel 19d van de Natuurbeschermingswet 1998 nodig is, voor zover ze nadelige gevolgen kunnen hebben voor de beoogde ontwikkeling van dit gebied als duincompensatie. Aan de percelen in Natura 2000-gebieden is overigens een kadastrale Natura 2000-kwalificatie toegekend.

Besluit tot voorlopige aanwijzing Spanjaards Duin

Het gebied is bekend onder de naam Spanjaards Duin en wordt voorlopig aangewezen als Natura 2000-gebied.

Spanjaards Duin is van belang vanwege de ontwikkeling van de volgende in bijlage I en II van de Habitat-richtlijn genoemde natuurlijke habitattypen en habitatsoort (prioritaire habitattypen zijn met een sterretje (*) aangeduid):

H2130

Grijze duinen*

H2190

Vochtige duinvalleien

H1903

Groenknolorchis

In dit besluit zijn voor de habitattypen en de habitatsoort waarvoor het betreffende gebied voorlopig is aangewezen instandhoudingsdoelstellingen geformuleerd.

Hoe kunt u bezwaar indienen?

Tegen dit besluit staat op grond van het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht de mogelijkheid open een bezwaarschrift in te dienen. Dat bezwaarschrift dient binnen zes weken na bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant te worden ingediend bij: De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Dienst Regelingen, Afdeling Recht & Rechtsbescherming, Postbus 20401, 2500 EK ’s-Gravenhage.

Het ondertekende bezwaarschrift dient ten minste te bevatten: uw naam en adres, de dagtekening en een opgave van redenen waarom u zich niet met het besluit tot voorlopige aanwijzing kunt verenigen.

Waar kunt u het besluit tot voorlopige aanwijzing vinden?

Het besluit tot voorlopige aanwijzing kunt u vanaf woensdag 25 mei 2011 vinden via de website van de Rijksoverheid op www.rijksoverheid.nl/natura2000. Ook kunt u op deze website meer informatie vinden over Natura 2000 en gerelateerde onderwerpen.

Voor vragen over Natura 2000 of het opvragen van het besluit tot voorlopige aanwijzing kunt u op werkdagen van 8.30 uur tot 16.30 uur contact opnemen met het DR-Loket, telefoon 0800-22 333 22 (gratis).

Naar boven