Inspraak op ontwerp-beheerplan Deelen

De natuur beleven, gebruiken en beschermen. Daar draait het om in de Natura 2000-gebieden. Recreanten en ondernemers maken gebruik van de gebieden. Planten, vogels en andere dieren vinden er de bescherming die nodig is om de soorten en leefgebieden in stand te houden. Nederland telt 162 Natura 2000-gebieden (plus vier mariene gebieden). Ze maken deel uit van een samenhangend netwerk van natuurgebieden in de Europese Unie. Het laagveenmoeras Deelen, bestaande uit een doolhof van langgerekte petgaten en legakkers, behoort hier ook toe.

Ontwerp-beheerplan

Het aanwijzen van een Nederlands natuurgebied als Natura 2000-gebied gebeurt met een aanwijzingsbesluit van de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). Daarnaast wordt voor elk Natura 2000-gebied een beheerplan gemaakt. Daarin worden de natuurdoelen voor het Natura 2000-gebied verder uitgewerkt.

Het beheerplan geeft aan waar de doelen zullen worden gerealiseerd en wanneer het doel kan worden bereikt. Ook staan de maatregelen vermeld die nodig zijn om deze natuurdoelen te realiseren.

Het beheerplan geeft verder aan hoe de uitwerking van de natuurdoelen en de benodigde maatregelen zich verhouden tot andere activiteiten en gebruik in en rondom het Natura 2000-gebied.

Voor elk Natura 2000-gebied is een overheidsorganisatie aangewezen die het voortouw heeft bij het beheerplanproces. In dit geval is dat het ministerie van EL&I. De provincie Fryslân is mede bevoegd gezag.

De voortouwnemer zorgt dat er een beheerplan wordt opgesteld en dat dit gebeurt in goede samenwerking met de betrokken partijen in de streek. Voordat er een definitief beheerplan wordt vastgesteld, legt de staatssecretaris van EL&I eerst een ontwerp-beheerplan ter inzage.

Deelen

Dit beheerplan geeft aan voor Deelen (Natura 2000-gebied nummer 14), hoe de doelstellingen zoals vastgelegd in het aanwijzingsbesluit op termijn bereikt kunnen worden en welke maatregelen daarvoor moeten worden genomen. Het plan geeft gebruikers en beheerders inzicht in welke activiteiten zij mogen uitoefenen en waarvoor een eventuele vergunning nodig is. Veel maatregelen zijn niet nieuw, maar borduren voort op bestaande plannen en bestaand beleid.

Deelen ten noorden van Heerenveen is één van de gebieden in Fryslân die het laatst verveend is. Deelen is belangrijk voor bijzondere vogels omdat het een rustplaats biedt en een plek om te foerageren. Het gaat om broedvogels als de roerdomp en de zwarte stern en niet-broedvogels zoals de grote zilverreiger, de kolgans en de smient. Deelen is daarnaast ook van belang voor de gestreepte waterroofkever en de meervleermuis. Het ontwerp-beheerplan Deelen is in samenhang met het ontwerp-watergebiedsplan Koningsdiep-West van Wetterskip Fryslân ontwikkeld. Beide plannen geven een totaalbeeld van de toekomstige ontwikkelingen van het gebied en zullen gelijktijdig ter inzage liggen.

Reageren op het ontwerp-beheerplan

De staatssecretaris van EL&I en het college van Gedeputeerde Staten van provincie Fryslân hebben het ontwerp-beheerplan voor het Natura 2000-gebied Deelen vastgesteld.

Voor dit Natura 2000-gebied ligt het ontwerp-beheerplan nu ter inzage. Iedereen heeft het recht om binnen de gestelde termijn een zienswijze op het ontwerp-beheerplan in te dienen. U kunt uw zienswijze kenbaar maken vanaf donderdag 19 mei 2011 tot en met woensdag 29 juni 2011.

Ook het aanwijzingsbesluit heeft de wettelijke inspraakprocedure doorlopen. U kunt daarom tijdens de inspraakprocedure van het ontwerp-beheerplan niet inspreken op de aspecten die al in het aanwijzingsbesluit zijn vastgelegd, zoals de begrenzing en de instandhoudingsdoelen. Het aanwijzingsbesluit vormt één van de achtergronddocumenten van het ontwerp-beheerplan.

Waar kunt u het ontwerp-beheerplan inzien?

Tijdens de inspraakperiode van donderdag 19 mei 2011 tot en met woensdag 29 juni 2011 kunt u het ontwerp-beheerplan en de achtergronddocumenten inzien. Het ontwerp-beheerplan, het aanwijzingsbesluit en de inspraakwijzer zijn in te zien op de internetsite:

www.rijksoverheid.nl/natura2000. U kunt hier ook uw zienswijze digitaal indienen.

Daarnaast kunt u deze documenten fysiek inzien op een aantal locaties. Houd daarbij rekening met de normale openingstijden van de gebouwen/instanties:

  • De vestiging van de Directie Regionale Zaken van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in Groningen (Cascadeplein 6, Groningen).

  • Het provinciehuis van de provincie Fryslân (Snekertrekweg 1, Leeuwarden).

  • Het waterschapshuis van Wetterskip Fryslân(Harlingerstraatweg 113, Leeuwarden).

  • Het gemeentehuis van de gemeente Boarnsterhim (J.W. de Visserwei 10, Grou).

  • Het gemeentehuis van de gemeente Heerenveen (Crackstraat 2, Heerenveen).

  • Het gemeentehuis van de gemeente Skarsterlân (Herema State 1, Joure).

U kunt tijdens de gehele inspraakperiode reageren op het ontwerp-beheerplan

U kunt uw zienswijze digitaal via internet, schriftelijk per post of mondeling per telefoon indienen.

  • U kunt uw reactie digitaal via internet versturen. Bezoek daarvoor de website: www.rijksoverheid.nl/natura2000.

  • Uw schriftelijke reactie kunt u, onder vermelding van de naam en het gebiedsnummer van het ontwerp-beheerplan, tot en met woensdag 29 juni 2011 sturen naar:

    Dienst Regelingen, Natura 2000 t.a.v. Deelen (14),

    Postbus 322, 9400 AH Assen.

  • Indien u mondeling per telefoon wilt inspreken, wordt u vriendelijk verzocht dit vóór dinsdag 21 juni 2011 kenbaar te maken aan het secretariaat van de Programmadirectie Natura 2000, telefoon 030-239 89 01. Hier kunt u een belafspraak maken met Dienst Regelingen om uw inspraakreactie te geven. Uw mondelinge reactie wordt op precies dezelfde manier behandeld als de schriftelijke en digitale inspraakreacties.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Iedereen die een inspraakreactie heeft ingediend, ontvangt een ontvangstbevestiging met daarin meer informatie over de vervolgprocedure. Het ministerie van EL&I stelt op basis van de ontvangen zienswijzen een reactiedocument op. In dit reactiedocument staan de reacties op het ontwerp-beheerplan vermeld en is aangegeven hoe daar bij de besluitvorming mee is omgegaan. De inspraakreacties kunnen aanleiding zijn om zaken in het definitieve beheerplan te wijzigen.

Mede op basis van de inspraakreacties stellen de staatssecretaris van EL&I en het college van Gedeputeerde Staten van provincie Fryslân uiteindelijk het definitieve beheerplan vast. Op dit definitieve beheerplan is geen inspraak meer mogelijk. Wel kunnen belanghebbenden te zijner tijd beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als inspreker krijgt u bericht over het definitieve beheerplan van de Natura 2000-gebieden waarop u hebt ingesproken.

Nadere informatie

Voor vragen kunt u op werkdagen van 8.30 uur tot 16.30 uur bellen met het DR-Loket: 0800-22 333 22 (gratis).

Tevens bestaat de mogelijkheid hier informatie aan te vragen. Informatie is ook te downloaden via www.rijksoverheid.nl/natura2000.

Informatie over het ontwerp-watergebiedsplan Koningsdiep-West is te vinden op www.wetterskipfryslan.nl/watergebiedsplannen.

Naar boven