Kennisgeving voornemen en participatie projectbesluit herontwikkeling De Hoop

 

 

De provincie Gelderland gaat de mogelijkheid onderzoeken van een gesloten distributiesysteem (GDS) en smart energy hub (SEH) met batterijenpark voor de papier- en kartoncluster in Eerbeek en Loenen op het fabrieksterrein van papierfabriek De Hoop. Op het terrein van papierfabriek De Hoop bevindt zich een 150 kV-aansluiting van TenneT. Naast een GDS en een SEH met batterijenpark onderzoekt de provincie de mogelijkheid om op een deel van het fabrieksterrein de vestiging van emissiearme bedrijvigheid mogelijk te maken. Hierdoor kan de provincie beleidsdoelen realiseren op het gebied van vestigingsklimaat, leefbaarheid, netcongestie en duurzaamheid.

 

Om de ontwikkelingen mogelijk te maken willen Gedeputeerde Staten een projectbesluit nemen. Hiervoor moet een projectprocedure worden doorlopen. Deze kennisgeving markeert de start van die procedure. Met deze kennisgeving informeren wij u en nodigen wij u uit om mee te denken over het project. Ook beschrijft de kennisgeving hoe u kunt reageren en waar u meer informatie kunt vinden

 

Waarom dit project?

Het gebied Eerbeek - Loenen kent een groot papier- en kartoncluster. De papier- en kartonfabrieken zitten al vele (soms honderden) jaren in het gebied en zijn van groot economisch belang. De papier- en kartonfabrieken stoten CO2 (koolstofdioxide, een broeikasgas) uit. Ook zorgen de fabrieken voor een forse stikstofbelasting.

 

De emissie van CO2 en stikstof moet omlaag. Dit is om verschillende redenen van belang. Om (ook internationaal) te kunnen concurreren dient de CO2-voetafdruk van de bedrijven zo laag mogelijk te zijn. Voor de toekomstbestendigheid van de industrie is minder CO2- uitstoot dus van groot belang. De fabrieken staan vlakbij woningen. De dorpen zijn veelal rondom de fabrieken ontstaan. Ook vanwege de leefbaarheid in de kernen is vermindering van uitstoot van CO2 en van stikstof belangrijk. Minder CO2- en stikstofuitstoot is ook belangrijk voor de duurzaamheid en voor de Natura 2000-gebieden.

 

Voor minder CO2- en stikstofuitstoot moet de papier- en kartoncluster, bestaande uit de papier- en kartonfabrieken in Eerbeek en Loenen en Industriewater Eerbeek, en ook de rest van de keten elektrificeren. De eerste stappen voor elektrificatie zijn al gezet, maar verdere elektrificatie is nodig.

 

Het merendeel van de papier- en kartonfabrieken en Industriewater Eerbeek is aangesloten op het netwerk van Liander. We weten dat in de toekomst de behoefte aan energie van deze bedrijven toeneemt. Die energie kan door de netcongestie (te weinig capaciteit op het netwerk) niet worden geleverd. Op het fabrieksterrein van papierfabriek De Hoop bevindt zich een 150 kV aansluiting van Tennet. Elektrificatie van de papier- en kartoncluster is alleen kansrijk als de bedrijven in dit cluster aansluiten op een GDS dat is aangesloten op deze aansluiting. Een GDS is een energienet voor meerdere bedrijven samen, met één aansluiting op het netwerk van TenneT, zonder tussenkomst van de netbeheerder. Met een SEH met batterijenpark is er ook opslag van (in de omgeving opgewekte) energie mogelijk. Een GDS en SEH met batterijenpark biedt mogelijkheden voor congestiemanagement op het netwerk van TenneT. Een batterijenpark biedt namelijk de mogelijkheid voor piekafvlakking (peak shaving).

 

Het fabrieksterrein van De Hoop is bij uitstek geschikt voor een GDS en een SEH met batterijenpark, omdat daar de TenneT-aansluiting zich bevindt waarop aangesloten moet worden. Elders in Eerbeek en Loenen en omgeving is er niet zo’n aansluiting. Er zijn geen andere mogelijkheden dan een GDS om de noodzakelijke elektrificatie van de papier- en kartoncluster mogelijk te maken.

 

Met het aansluiten van de papier- en kartoncluster op een GDS op de TenneT-aansluiting ontstaat er ruimte op het netwerk van Liander voor andere bedrijven, voor woningen en energie-opwekkers, die nu geen extra elektra van Liander kunnen krijgen of die Liander niet kan aansluiten door de netcongestie op haar netwerk.

 

Wat houdt het project in?

Op het fabrieksterrein van papierfabriek De Hoop willen wij de aanleg van een gesloten distributiesysteem (GDS) en de bouw van een smart energy hub (SEH) met batterijenpark voor de papier- en kartonindustrie in Eerbeek en Loenen mogelijk maken.

 

Behalve deze ontwikkeling denken wij ook aan de aanleg van een bedrijvenstrook op een deel van de locatie. Het gaat dan om een strook waar nieuwe, emissiearme bedrijvigheid kan komen. De precieze invulling is nog niet bekend.

 

Het project voorziet ook in de aanleg van bijbehorende ondersteunende voorzieningen, zoals ontsluitings- en parkeervoorzieningen en het aanbrengen van landschappelijke inpassingsmaatregelen.

 

De Eerbeekse beek stroomt ondergronds door een grote duiker door het projectgebied. We willen, in ieder geval deels, de beek weer bovengronds halen. Niet alleen wordt de Eerbeekse beek hierdoor meer beleefbaar, ook is dit beter voor de landschappelijke en ecologische waarde van de beek.

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland zijn initiatiefnemer voor het project en het bevoegde gezag voor het projectbesluit.

 

 

 

 

Bovenstaande afbeelding dient uitsluitend als illustratie en geeft een beeld van de mogelijk toekomstige invulling van de locatie. Onderzoeken in het kader van de verkenning kunnen gevolgen hebben voor de inrichting van de locatie.

 

Voorkeursbeslissing

De Omgevingswet bepaalt dat in de kennisgeving van het voornemen moet worden aangegeven of wel of niet een voorkeursbeslissing ter voorbereiding van het projectbesluit wordt genomen. Gedeputeerde Staten achten het niet noodzakelijk om een voorkeursbeslissing te nemen. De Omgevingswet verplicht bovendien niet tot het nemen van een voorkeursbeslissing.

 

Projectplanning op hoofdlijnen

Op 28 mei 2025 hebben Provinciale Staten een voorbereidingsbesluit genomen voor een deel van de gronden van papierfabriek De Hoop. Dat besluit is in werking getreden op 4 juni 2025. Dit betekent dat binnen 18 maanden, dus voor 4 december 2026 het projectbesluit bekend moet zijn gemaakt. Wij streven ernaar het ontwerp van het projectbesluit ter inzage te leggen rond de zomer van 2026. Vaststelling van het projectbesluit is voorzien in november 2026.

 

Waarover kunt u meedenken

Met deze kennisgeving is de verkenningsfase van de projectprocedure gestart. Wij gaan aan de slag met het verzamelen van de nodige kennis en inzichten voor deze projectprocedure. Maar wij willen ook u vragen om mee te denken, suggesties te doen en ideeën in te brengen. Hierbij gelden wel enkele randvoorwaarden.

  • De projectlocatie staat vast. De aanwezigheid van een 150 kV TenneT-aansluiting op het perceel van De Hoop aan de Harderwijkerweg 41 in Eerbeek betekent dat het project alleen op die locatie kan worden verwezenlijkt. Alternatieve locaties zijn niet in beeld.

  • De realisatie van een GDS en een SEH met batterijenpark voor de papier- en kartoncluster en de aanleg van een bedrijvenstrook voor emissiearme bedrijven zijn het uitgangspunt.

  • Natuur- en landschapsverbetering zijn onderdeel van het project.

 

Wij horen graag uw reactie op onder meer de volgende vragen:

  • Wat vindt u belangrijk in de overgangszone tussen de bedrijvigheid (dat is de GDS en SEH met batterijenpark en de bedrijvenstrook) en de woningen? 

  • Heeft u ideeën/suggesties over de invulling van de strook voor natuur- en landschapsverbetering? 

  • Zijn er zaken die wij niet over het hoofd mogen zien of zijn er andere aandachtspunten waaraan wij zeker moeten denken? 

 

De door u aangedragen ideeën en suggesties worden door ons in redelijkheid in beschouwing genomen aan de hand van een aantal uitgangspunten. Zo beoordelen wij de aangedragen ideeën en suggesties op technische en financiële haalbaarheid. Bovendien moeten deze uitvoerbaar zijn vanuit de effecten op de fysieke leefomgeving. Ook moet het passen binnen relevante wet- en regelgeving en beleid. Aandachtspunt is dat de aangedragen ideeën en suggesties ook passen binnen de projectplanning.

 

U kunt uw ideeën en suggesties indienen tot en met 26 augustus 2025. U kunt uw reactie zowel schriftelijk als mondeling indienen (schriftelijk heeft de voorkeur).

 

Schriftelijk

U kunt uw reactie onder vermelding van “projectbesluit herontwikkeling De Hoop” én onder vermelding van het zaaknummer 2025-009065 sturen naar Gedeputeerde Staten van Gelderland:

  • per e-mail: post@gelderland.nl of

  • per brief: Gedeputeerde Staten van Gelderland, t.a.v. mevrouw I. Bijker, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem.

 

Vergeet niet uw naam en adres te vermelden.

 

Mondeling

U kunt uw reactie ook mondeling indienen. Hiervoor kunt u op werkdagen tussen 08:30 en 16:30 uur een afspraak maken via het Provincieloket, telefoonnummer 026 359 99 99. Van uw mondelinge reactie wordt een verslag gemaakt dat aan u wordt toegezonden.

 

Wat gebeurt er met uw reactie?

  • U ontvangt een ontvangstbevestiging.

  • Wij vatten de aangedragen ideeën en oplossingen samen in een reactienota en geven daarbij ook aan wat er met uw inbreng is gedaan.

  • De reactienota wordt toegestuurd aan iedereen die een reactie heeft ingediend. De nota wordt later in de procedure ook tezamen met het ontwerp van het projectbesluit ter inzage gelegd.

 

Participatie

Gedurende de projectprocedure organiseren we mogelijkheden om te participeren. Ter voorbereiding op de projectprocedure heeft de provincie een participatieplan opgesteld. In dit plan kunt u lezen wie wanneer en op welke manier betrokken wordt bij de projectprocedure en wat met de uitkomsten hiervan in het vervolgproces wordt gedaan. Het plan is te vinden op de website: www.gelderland.nl/projecten/eerbeek-loenen-2030

 

Op deze website is ook veel informatie over het project te vinden.

 

Hoe gaat het verder

De verkenningsfase staat in het teken van het verzamelen van de nodige kennis en inzichten voor de projectprocedure. In deze fase gaan we de inrichtingsmogelijkheden van de locatie verder onderzoeken. Wij nemen uw ideeën en suggesties en wat uit het participatieproces naar voren komt daarin ook mee. In deze fase worden ook de benodigde onderzoeken in gang gezet.

 

Uitgangspunt is dat de locatie zo optimaal mogelijk wordt ingericht. Dit doen we in samenspraak met relevante stakeholders, zoals de gemeente Brummen, IKEL (en specifiek de overige papierindustrie, toeleveranciers en logistiek), omwonenden, TenneT en andere bedrijven in de energietransportsector. In het participatieplan vindt u meer informatie over hoe stakeholders in het proces worden betrokken. Dit proces leidt tot een inrichtingsontwerp dat de basis zal zijn voor het projectbesluit. De verkenningsfase is dan afgerond. De planning is erop gericht dat rond de zomer van 2026 het ontwerp van het projectbesluit gereed is en ter inzage wordt gelegd.

 

Tegen het ontwerp van het projectbesluit kan iedereen een zienswijze indienen. Na afloop van de zienswijzenfase nemen Gedeputeerde Staten een definitief besluit over het projectbesluit. Tegen dat besluit kan vervolgens in beroep worden gegaan bij de bestuursrechter.

 

Meer informatie

Heeft u vragen over deze projectprocedure of over deze kennisgeving? Neem dan contact op met Jurgen Hell, omgevingsmanager (telefoon: 06 52801696 | email: j.hell@gelderland.nl).

 

U kunt uw vragen ook sturen aan de provincie Gelderland via provincieloket@gelderland.nl, onder vermelding van “projectbesluit herontwikkeling De Hoop” én onder vermelding van het zaaknummer 2025-009065.

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland

 

Naar boven